'/>

KUCHING : Bahan basi 'kitar semula' yang cuba untuk merenggangkan hubungan antara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N.42 Semop dan Ahli Parlimen Tanjung Manis.

Adakah ini salah satu taktik gerak saraf yang digunakan oleh pihak pembangkang? Apakah individu dibalik tabirnya orang PKR atau Amanah?

Kuching:Ketua Menteri Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Abang Haji Openg mengakui

Sarawak masih belum berjaya memperoleh 20% per se."Kejatuhan harga minyak telah mencetuskan masalah bagi hasil kerajaan serta daya maju syarikat minyak."

Mengumumkan bahawa, banyak syarikat minyak telah menutup kedai, kata Johari, pada masa seperti ini, cuba mengubah model perniagaan sekarang adalah perkara yang sangat sensitif.

"Tetapi ini tidak bermakna kita tidak mengejar kepentingan dalam petroleum. Peningkatan royalti petroleum adalah cara mudah untuk mendapatkan wang tunai untuk Sarawak."

"Sejak itu, kami telah mempelajari bahawa terdapat lebih banyak cara untuk menghidupkan kucing, kami telah belajar untuk menjadi lebih canggih dalam pendekatan kami untuk meningkatkan kepentingan kami dalam sumber petroleum kami dan menjadikannya berfungsi untuk kami," katanya.

Kuching:Sarawak mempunyai hak istimewa untuk diberkati dengan banyak sumber semula jadi yang eksportnya kita bergantung kepada sebagai pemacu ekonomi utama kita selama bertahun-tahun.

Ketua Menteri Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Abang Haji Openg berkata, ini telah membawa pertumbuhan pesat ekonomi kecil kita.

"Kami telah melihat perkembangan pesat pusat bandar serta pertumbuhan berterusan di kawasan luar bandar dan peningkatan dalam kehidupan rakyat kita," katanya dalam ucapan penggulungan pada mesyuarat kedua mesyuarat kedua Sarawak ke-18 Sesi Dewan Undangan Negeri petang ini.
 
Menurut Johari, dalam tempoh 36 tahun yang lepas dari tahun 1980 hingga 2016, output kami dalam harga semasa naik sebanyak 9.2% setahun secara purata, sementara penduduk kita meningkat hanya 2.2% setahun secara purata - yang bermaksud bahawa kita telah mengalami peningkatan dalam pendapatan setiap orang oleh kira-kira 7% setahun.

"Ini bermakna bahawa mereka yang tinggal di Sarawak telah berjaya dengan baik kerana kami telah menikmati peningkatan dalam standard hidup kami, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mata wang telah lemah dan oleh itu pendapatan kami dalam segi mata wang asing telah mengalami juga."

"Ia memberi kesan kepada kita apabila kita membeli barangan asing tetapi tidak membeli produk yang dihasilkan secara tempatan. Oleh itu, Sarawak perlu bekerja lebih keras dan menghasilkan lebih banyak barangan dan perkhidmatan tempatan supaya kita dapat menikmati taraf hidup yang lebih baik," katanya.

Johari menegaskan bahawa kita (Sarawakians) perlu bekerja keras menggunakan kemahiran dan pengetahuan dan menggunakan teknologi baru untuk mewujudkan pekerjaan yang baik di Sarawak untuk lelaki dan wanita muda yang berbakat dan peluang perniagaan yang baik untuk disediakan bagi mereka yang berminat untuk menjadi usahawan dan ahli perniagaan.

"Kami mahukan bakat untuk mencari Sarawak tempat yang menarik untuk hidup dan bekerja dan bermain, supaya kami membina masyarakat baru kami berdasarkan pengetahuan, kemahiran, teknologi dan modal."

Kuching:Menurut YB Datuk Amar Douglas Uggah Timbalan Ketua Menteri Sarawak,Menteri Permodenan Pertanian ,Tanah Adat dan Pembangunan Pindaan kepada kod tanah berkaitan kod yang berkaitan dengan pemakai menoa dan pulau Galau Akan dibentangkan pada Persidangan DUN Sarawak, Mei 2018, .Ini memastikan pasukan petugas Khas mengkaji isu-isu secara menyeluruh dan selepas itu membuat cadangan untuk meminda kod tanah, supaya isu berkaitan untuk hak tanah adat yang asli dapat diselesaikan.Pasukan petugas khas ini terdiri daripada Datu Jaul Samion ,Datu Ganie Ugay ,Datu Thomas Akin Jelimin,Encik Francis Johen Adam,Encik Kilat Beriak,Encik Ding Seling,Encik Paul Raja dan Encik Salang Manjan(Setiausaha)

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY