'/>

Kuching: Menurut YB Datuk Amar Datin Patinggi Hajah Jamilah Binti Anum Adun N.3 Tanjong Datu berkata masalah Kesesakan kampung amat membimbangkan di kebanyakan tempat di Seluruh Negeri  Sarawak.Sebagai contoh sebuah rumah didiami oleh lebih 2 buah keluarga dengan penghuninya lebih daripada 10 hingga 15 orang dalam sebuah rumah.

Keadaan ini menjadi lebih teruk apabila keluarga mendirikan rumah berdekatan antara satu sama lain yang mengundang pelbagai masalah seperti isu sosial meningkat,tumpuan untuk kecemerlangan di kalangan pelajar terganggu ,Kebakaran cepat merebak serta isu masalah kesihatan.

Beliau  mencadangan mengatasi masalah ini menubuhkan satu jawatankuasa tertinggi,kajian menyeluruh di setiap kampung di seluruh Sarawak bagi mengetahui berapa banyaknya lot-lot tanah perlu disediakan.

Selain itu syarat Skim Pembesaran Kampung (SPK) dan Skim Penempatan Semula (SPS) di kaji semula .SOP permohonan lot-lot dipercepatkan serta mempunyai  infrastruktur yang cukup.

Kuching:Program Pembesaran Asas Kampung perlu dilengkapi dengan kemudahan asas menurut YB Fazruddin Adun Tupong semasa ucapan mesyuarat Pertama Bagi Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Sarawak hari ini.Beliau berharap dapat mendapat kerjasama daripada pihak Pejabat Tanah Dan Survey bagi membantu berkenan perkara ini.

Tambahan beliau lagi agar kerajaan dapat memperuntukkan dana khas bagi program seperti ini.Ini kerana keperluan masyarakat amat berbeza di bandar maupun di luar bandar.Jadi usah mempertikaikan dana atau usaha kerajaan bagi membantu menaiktaraf hidup di dalam bandar terutamanya kampung melayu.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY