'/>

KOTA BAHARU:  The Home Ministry will initiate a programme of bleaching or pardoning for almost two million illegal immigrants in the country starting July 1, said Deputy Home Minister Datuk Lee Chee Leong.
In this context, he said the recruitment of foreign workers during that period will be temporarily frozen to ensure that the nationwide programme runs smoothly.

“We are freezing all foreign worker applications for the programme which begins on July 1. We have also shortlisted 200 private companies which will be involved in managing the illegal immigrants,” he told reporters after presenting certificates of citizenship to 14 people, who applied to become Malaysian citizens since last year, at Kopitiam Kita here today.
He said the ministry’s 6P amnesty programme was carried out by registering illegal immigrants using a biometric system to track their movements in the country.
The programme, he added, involved six action plans which are registering, legalising, pardoning, monitoring, enforcing and deporting illegal immigrants.
Lee said the objective of the bleaching exercise was to collect data on how many illegal immigrants are in the country, how many work in sectors allowed to recruit foreigners and to give illegal immigrants a chance to go home without being prosecuted, as decided by the Cabinet.

He said the 200 companies interested in managing the registration of illegal immigrants submitted application forms downloaded from the website www.moha.gov.my.
Lee said only companies with experience in human resource management and foreign workers will be selected, while orgnisations and associations will only involve their employers and need to be registered with the Registrar of Societies.

“There are 1.9 million foreigners working legally in the country, but our information shows that the number of illegal immigrants is more than that with about two million people in total,” he added. – Bernama

BY:C.N Al-Afghani
 
Seorang rakan berkongsikan maklumat ini di dinding facebook saya. Mesejnya mengenai penjualan buku Kisah Tabung Memali;

BUKU PENDEDAHAN PENYELEWANGAN TABUNG MEMALI OLEH HANTU RAYA BERSERBAN - NAK BELI & BACA BUKU = MAT SABU : AIR MATA DI BUMI MEMALI? NAK BACAKAH? BETOI KA DUIT TABUNG MANGSA MEMALI PUN ADA HANTU RAYA BERSERBAN KEBAS .... DTULIS OLEH CN AL-AF...GHANI

TPON KAWAN NI : CIKGU SOLAHUDDIN -019-4133659
HARGA : RM 20 (xtermasuk belanja pos


Tabung Memali: Saya fitnahkah?

AKHBAR Harakah melalui kolumnisnya Zulkifli Yahaya, keluaran 29 November-2 Disember 2010 pertikai kononnya saya menggunakan akhbar musuh menghentam kawan dalam mengulas buku saya bertajuk Mohd Sabu Air Mata di ...Bumi Memali. Buku saya juga dikatakan sarat dengan prasangka dan fitnah. Sedangkan penulis, Zulkifli Yahaya ketika dihubungi mengakui belum membaca buku saya sepenuhnya.

Tanpa membaca, beliau telah menghukum saya membuat fitnah semata-mata untuk pertahankan individu tertentu dalam parti dan juga kononnya pertahankan maruah parti yang mungkin tercalar hasil pendedahan saya dalam buku tersebut. Ini, adalah antara sikap sebenar yang diamalkan dalam Pas dan bukan saja keperibadian Zulkifli Yahaya.

Pimpinan Pas pertama yang membeli buku saya ialah Nasruddin Hassan Tantawi semasa majlis ceramahnya di Seberang Jaya, Pulau Pinang pada 14 November 2010. Selepas itu, Timbalannya Azman Shafawi semasa ceramah di Kg. Memali, Baling pada 21 November 2010. Malah Timbalan Presiden Pas, Nasarudin Md. Isa juga menerima buku tersebut pada 19 November 2010 semasa menyampaikan ceramah di Kampung Memali, Baling.

Beberapa orang lagi pimpinan Pas Pusat dan negeri Kedah, difahamkan turut membelinya.

Saya yakin mereka ini telah membacanya. Ahmad Yahaya, Ketua Pemuda Pas Kedah mengakui kepada Mohd. Arsyad Zamani anak Ibrahim Libya, yang dia telah membaca pendedahan saya.

Kerana itu, dia cuba menolak buku pemberian Mohd. Arsyad selepas tamat majlis Ijtimak Alumni Pelajar Madrasah Memali pada petang 21 November 2010.

Hasil pembacaan orang-orang kanan dalam Pas itu, seperti ada arahan tidak rasmi yang melarang buku saya dijual dalam Majlis Memperingati 25 Tahun Memali. Beberapa orang pembantu saya, termasuk bekas pelajar Memali yang cuba menjual buku itu dilarang masuk ke kawasan madrasah.

Selepas itu, dalam majlis ceramah Pas beberapa negeri juga saya dimaklumkan yang buku itu dilarang jual.

Usaha melarang jualan buku dalam majlis Pas dan juga ulasan Zulkifli Yahaya dalam Harakah dilihat sebagai usaha menyekat ahli Pas mendapat maklumat sebenar tentang isu yang berlaku di Memali. Usaha pihak tertentu dalam Pas, sekurang-kurangnya menjejaskan jualannya.

Perancangan secara halus ini berhasil, sekurang-kurangnya menjejaskan jualannya. Hingga ada yang mencadangkan saya mengambil tindakan mahkamah terhadap Harakah dan juga kolumnisnya Zulkifli Yahaya, kerana memfitnah saya.

Apakah dosa buku saya sehingga menerima layanan begitu negatif oleh pihak tertentu dalam Pas? Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali berkata, isu yang diungkit oleh saya adalah isu lama. Ramai yang telah lupa dan Pas menganggap isu itu telah selesai. Ahli Parlimen Baling, Taib Azamudden pula mengatakan, saya tidak patut membukukan isu yang burukkan imej Pas.

Demikianlah sikap mereka yang cuba menutup bangkai yang sekian lama membusuk.

Namun apabila timbul isu berkaitan skandal atau penyelewengan pimpinan UMNO/BN, mereka sangat prihatin. Mengajak masyarakat sama-sama mendesak pelbagai pihak untuk menyiasat atau mengambil tindakan.

Berbeza sekali dengan apa yang saya dedahkan penyelewengan, penipuan dan salah guna kuasa pimpinan Pas, bukan saja individu tertentu, malah melibatkan Pas itu sendiri. Penyelewengan dan penipuan berjuta ringgit milik berpuluh orang anak yatim serta 14 orang balu dan juga hampir 200 orang mangsa Memali langsung tidak diendahkan oleh pucuk pimpinan Pas. Ia tidak mahu disensasikan, sebaliknya dianggap isu yang basi.

Nasib terkini balu-balu tidak dipedulikan. Tahukah mereka empat orang balu telah pun meninggal dunia, yang lainnya sedang melalui alam tua. Ada yang sedang menderita setelah kaki dipotong akibat kencing manis. Balu Ibrahim Libya sendiri sentiasa dalam keadaan tidak sihat. Berapa orangkah pimpinan Pas yang mengambil tahu nasib mereka?

Mungkinkah sekali lagi saya dikecam kerana menggunakan Utusan Malaysia meluahkan rasa hati. Sekali lagi saya ulangi, permasalahan yang saya dedahkan adalah isu penipuan hak anak yatim dan balu-balu Memali. Mereka ditipu oleh sebuah parti yang berpengaruh atas label perjuangan Islam. Saya cabar kepimpinan Pas dan Harakah dedahkan apa yang saya tulis itu semuanya salah, memutar belit dan fitnah.
sumber:tunfaisal

DAP bercadang supaya kaedah pemilihan Anggota Jawatankuasa (AJK) Kariah masjid di seluruh negeri Pulau Pinang menggunakan sistem undian dalam masjid seperti ala-ala undi kertas semasa pilihanraya. Rasionalisasi itu katanya, adalah mahukan kaedah pemilihan itu nanti nampak telus berbanding cara biasa digunakan sebelum ini.
 
Bukankah nampak pelik!!? Alasan yang tidak munasabah!! Kenapa DAP begitu angkuh semacam baru dapat mandat seperti kuasa Yang DiPertuan Agong menentukan setiap perkara yang berkaitan dengan adat resam dan agama setiap negeri turut berada ditangan mereka. Dan sedarkah rakyat Pulau Pinang permainanan yang Dap cuba mainkan adalah bibit kepada isu kaum yang akan bila-bila masa sahaja akan tercetus antara puak kafir dan perjuang islam?. Bila ini berlaku sudah pasti nyawa manusia tidak bersalah akan terancam dan keadaan selamat bertukar menjadi tidak selamat lagi??.

Kenapa bukan tokong ,kuil atau pun tempat ibadat yang lain untuk DAP berbuat demikian. Niat dan pendekatan DAP sangat bahaya serta cara mereka untuk memusnahkan orang melayu dan islam sudah amat ketara sekali.
Dap sememangnya ingin menghancurkan umat melayu dan islam kerana atas faktor siapa yang lebih majoriti kependudukannya di Pulau Pinang-adakah agenda secara senyap dap untuk menghancurkan melayu dan islam sudah lama mereka inginkan. Nampak gayanya sememangnya dap nampak situasi melayu dan islam sangat kucar kacir kerana faktor politik dan kini mereka ingin memperluaskannya di Masjid pula.

Kenapa mereka pilih masjid?? itu persoalan yang kita semua perlu fahaminya, kerana sudah tentu dap mahukan kekuasaannya di Pulau Pinang dapat di pertahankan. Sebenarnya cina Pulau Pinang yang khususnya menyokong dap sudah lama ingin menendang keluar orang melayu dan islam disana-hakikatnya mereka tidak boleh berbuat dimikian kerana dilindungi oleh perlembagaan negara disebabkan tanah Pulau Pinang adalah tanah Melayu.

Jelas sekali, Dap mahu mengambil kesempatan untuk memecahbelahkan perpaduan orang melayu di negeri itu atas motif politik melampau mereka. Mereka tergesa-gesa bertindak begini adalah mahukan sokong sebenar malayu kepada dap dapat dilihat dikalangan kariah masjid pula-senanglah mereka mengetahui bilangan kariah yang menyokong pakatan atau kerajaan.
Ingatan kepada Melayu Pulau Pinang, DAP cukup jelas adalah parti politik komunis,memecahbelahkan orang melayu dan islam adalah agenda mereka. Ingatlah juga dendam mereka kepada melayu dan islam tidak pernah surut. Rapatkan saf untuk menolak sepenuhnya pelaksanaan pilihanraya masjid ini kerana dap tidak layak mengajar kita umat Islam cara mana untuk menguruskan rumah Allah itu.

Ada yang berbeza pendapat dan ideologi politik sesama kita melayu dan islam tetapi biarlah sekadar di luar masjid kerana bilamana kita berada didalam masjid kita sudah bersatu kerana sujud kepada tuhan yang satu iaitu Allah swt. Adakah kita perlu mengadaikan itu semua demi dap yang kita sendiri tidak tahu mereka  datang dari langit dan bumi mana pun kita tak tahu.
sumber:kj
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY