'/>

DHAKA: Pasukan keselamatan Bangladesh mengakhiri drama tebusan di sebuah kafe di ibu kota Dhaka dengan menembak mati enam penyerang bersenjata yang menjadikan pengunjung sebagai tebusan sejak malam Jumaat(waktu tempatan), kata pegawai kerajaan.

“Operasi (menyelamat) telah tamat. Situasi kini terkawal,” jurucakap tentera, Kolonel Rashidul Hasan memaklumkan kepada AFP.

Sementara itu seorang komander pasukan elit gerak pantas Rapid Action Battalion yang menjalankan operasi menyerbu kafe terbabit memaklumkan beberapa kematian dilaporkan, termasuk enam penyerang bersenjata.

~astroawani

Poetic Justice Buat DAP

1. Sungguhpun saya tidak mengulas apa-apa mengenai kes Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B. Lim Guan Eng, saya tidak boleh menghalang pelbagai pihak membuat perbandingan dan kenyataan.

2. Namun apabila En Lim Guan Eng sendiri membuat kenyataan membandingkan kes beliau dengan kes saya, maka saya berasakan perlu membetulkan kenyataan beliau.

3. LGE membuat kenyataan, “Tidak seperti kes Khir Toyo, Cik Phang tidak rugi RM 5 juta, malah memperoleh keuntungan kecil sebanyak RM 300 ribu daripada harga asal RM 2.5 juta. Tidak seperti kes Khir Toyo, Cik Phang bukanlah pemaju perumahan yang harus bergantung kepada kerajaan negeri untuk meneruskan perniagaannya.”

4.  Jawapan saya, "tidak seperti beliau membeli rumah yang lengkap dan sedia diduduki,  LGE meninggalkan fakta bahawa saya membeli sebuah rumah separuh siap tanpa CF dengan harga RM 3.5 juta."

5. Harga ini mengikut penilaian penilai hartanah yang berwibawa dan bank antarabangsa.

6. Harga asal RM 6.5 juta merupakan sebuah rumah lengkap sekali dengan perabot (fully furnished). Ia sudah merupakan dua entiti yang berbeza.

7. Saya suka mengingatkan LGE keputusan Mahkamah ke atas saya langsung tidak mengambil kira hakikat penjual rumah saya tidak mendapat apa-apa keistimewaan dari Kerajaan Negeri Selangor pimpinan saya.

8. Malah permohonan syarikat Shamsudin yang disokong oleh saya juga ditolak oleh PKNS.

9. Saya bersalah kerana dalam pertuduhan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan bukanlah kerana mengambil rasuah, tetapi kerana menyalahguna kedudukan sebagai penjawat awam untuk mendapatkan sesuatu barangan berharga dengan balasan tidak mencukupi (lebih murah dari nilai sebenar) dari seseorang yang mempunyai urusan rasmi dengan saya.

10. Dalam kes saya, Mahkamah mendapati saya bersalah kerana saksi Pendakwa, Shamsuddin Haryoni, memberitahu Mahkamah beliau tidak setuju dengan harga RM 3.5 juta tetapi terpaksa menjualnya kerana bimbang perniagaan beliau di Selangor terjejas.

11. Justeru, saya nasihatkan Lim Guan Eng berhenti membandingkan kes beliau dengan kes saya.

12. Malah kes saya tidak sama dengan beliau kerana beliau turut didakwa di bawah Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang tentunya membabitkan kesalahan lebih serius.

13. Ketika saya dihukum penjara, DAP menganggap ia satu kemenangan besar mereka. Justeru, sungguhpun saya bersimpati dengan nasib Lim Guan Eng, saya fikir kenyataan paling tepat untuk DAP ialah seperti yang diungkapkan oleh Naib Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan, - “Padan Muka”.

14. Bagi saya pendakwaan ini adalah "Poetic Justice"!

- Dr Mohamad Khir Toyo (2 Julai 2016)

KUCHING: Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) tidak akan tergesa-gesa terhadap keputusan berhubung permohonan sembilan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) tanpa parti untuk menyertai parti itu.
Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB)
Timbalan Presiden PBB Datuk Amar Abang Johari Tun Openg berkata keputusan hanya akan dibuat selepas PBB menerima semua pembentangan rasmi daripada semua wakil rakyat terbabit.
SIBU: Seorang lelaki dikehendaki membantu siasatan polis berhubung satu kes pecah bangunan di Lorong Then Kung Suk, Jalan Hulu Lanang di sini September tahun lalu.
sekadar Hiasan
Lelaki terbabit dikenali Jipin Suala, 24, berasal dari Kampung Krangan, Tekalong, Serian.

Alhamdulillah .. Majlis Khatam Al-Quran Ramadhan Al-Mubaraq 1437H, Surau Darul Ikhsan,Bintangor selepas solat terawih malam 27 Ramadhan, 1 Julai 2016.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY