'/>

Insiatif Baru NCR merupakan salah satu lagi bukti kesungguhan kerajaan melalui Jabatan Tanah dan Survei membela nasib pemilik tanah di negeri ini.

Menteri Muda Alam Sekitar, Datu Haji Len Talif Salleh berkata, ia merupakan langkah berterusan kerajaan bagi mempertahankan hak rakyat ke atas pemilikan tanah masing-masing.

"Melalui usaha ini juga isu pencerobohan tanah dapat diatasi.

"Usaha baik perlu mendapat sokongan padu rakyat. Kita tidak patut membuang masa pasukan survei yang bertungkus lumus melaksanakan tanggungjawab mereka.

Apa yang penting sekarang, selesaikan dulu pertikaian terutama yang melibatkan masalah persepadanan," katanya pada majlis penyerahan warta kerajaan Seksyen 6 Kanun Tanah Negeri Insiatif Baru NCR, Kawasan Loba Bunut Laut, Meradong dan Penempatan Tol Bagi Skim Penempatan Semula, Meradong, semalam.

Majlis penyerahan itu melibatkan kawasan di Loba Bunut Laut yang terdiri daripada komuniti Melayu dan Iban.

Untuk komuniti Melayu sebanyak tiga lot mengandungi keluasan 194.7 hektar untuk kegunaan pertanian khasnya bagi Kampung Bidadari, Kampung Abang Ali dan Abang Amin, Bintangor.

Bagi komuniti Iban, sebanyak lima lot mengandungi keluasan 517.6 hektar bagi penduduk Rumah Regina, Micheal Rima, Michel Tandang, Langga Kaming, Peter Kilas, Nanga Bangkit, Nangan Selidap dan Sungai Selidap.

22 kawasan yang telah siap disukat dan diluluskan di bawah Insiatif Baru NCR pada 2010 dan 2011 di bahagian Sarikei dengan kawasan seluas kira kira 119,622 hektar merangkumi daerah Sarikei, Maradong, Julau dan Pakan.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)akan menyiasat penyebaran gambar seorang individu yang mencacah kalimah suci Islam di badannya seperti yang tersebar luas di Facebook.
   
Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha berkata, Jakim akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk mengesan individu tersebut.
   
"Kita telah menerima laporan dan telah meminta pegawai pejabat agama untuk memeriksa perkara tersebut. Buat masa ini kita belum tahu siapa individu tersebut," katanya kepada pemberita selepas majlis 'Salam Mesra Salam FM' di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di sini, hari ini.
   
Beliau diminta mengulas mengenai gambar seorang lelaki berumur lingkungan 30-an dengan tatu pada badannya seperti di dahi, leher dan tangan yang tertera  kalimah 'Bismillah', 'ALLAH' dan lain-lain lagi.
   
"Perbuatan lelaki itu adalah haram dan mencemarkan kesucian kalimah tersebut, walaupun kalimah itu merupakan sesuatu yang mulia.

"Perbuatan itu tidak kena tempat. Jika mahu menyanjung al-Quran,  boleh dibuat dengan cara lain seperti menghafaz 30 juzuk al-Quran," kata Othman sambil meminta individu terbabit agar bertaubat.
   
Mengenai Salam FM, beliau berkata Jakim bersedia melanjutkan tempoh siarannya dari tengah malam hingga 8 pagi jika dibenarkan.
   
"Jakim bersedia, memandangkan Kompleks Islam di Presint 3 (Putrajaya) hampir siap tahun depan dengan kemudahan antaranya studio baharu," katanya.
   
Salam FM kini menumpang slot saluran Asyik FM yang berfrekuensi 91.1 fm sejak lima tahun lepas. - Bernama

HARI ini, bekas Perdana Menteri ke 5, Tun Abdullah Ahmad Badawi @ Pak Lah bergelar blogger. Tahniah kepada Pak Lah.

Kita berharap Pak Lah memberi pandangan kritis demi kepentingan agama, bangsa dan negara.

Kita juga berharap Pak Lah menulis apa yang tersemat di hati beliau - tanpa segan silu.

Hari ini, Pak Lah menulis buat pertama kalinya.

Berikut ialah antara ungkapan bernas Pak Lah di dalam artikel pertama beliau:


* Tetapi kebelakangan ini, ramai diantara kita menumpukan perhatian bukan kepada kepelbagaian masyarakat, tetapi kepada perbezaan di dalam masyarakat. Baik dari segi fahaman politik, bangsa, agama, mahupun taraf hidup, perbezaan ini dibiarkan melarat ke perbalahan yang tidak terbatas.

** Sikap toleransi dan saling menghormati diantara satu sama lain sudah berkurangan. Kebebasan bersuara yang kita nikmati melalui laman sosial media dan portal Internet yang lain, diguna untuk meluahkan perasaan marah perkauman yang tak terbatas. Saya sedih melihat apa yang terjadi di dalam negara kita yang tercinta ini walaupun banyak usaha telah diadakan untuk memupuk perpaduan di antara kaum.

*** Janganlah kita cuma bersatu padu bila ada keraian atau bila menyambut kemenangan. Janganlah kita hanya bersatu padu apabila berlakunya tragedi atau bencana. Semangat perpaduan  mesti sentiasa kekal tersemat dihati dan bukan bermusim sahaja.

**** Kerajaan yang dipilih secara demokrasi patut diberi peluang untuk mentadbir. Baik kerajaan BN ataupun kerajaan Pakatan. Begitulah juga dengan pemimpin, kalau dia telah dipilih mengikut amalan demokrasi, berilah dia peluang untuk mentadbir kerajaan secara adil dan saksama.

***** Manusia tidak terlepas dari kesilapan, apatah lagi  pemimpin yang juga seorang manusia. Kalau ada kesilapan, berilah teguran dan nasihat jika perlu, tetapi amalan membakar kampung kerana marah kepada penghulu bukanlah satu perbuatan yang membawa manfaat.

****** Kebelakangan ini, ramai perbalahan berlaku di antara kaum mengenai isu-isu seperti hak keistimewaan orang Melayu, hak asasi kaum-kaum bukan Melayu, taraf rasmi Islam dan hak kebebasan beragama. Bukanlah niat saya untuk menghuraikan isu-isu ini secara terperinci di sini. Saya pun sedar yang saya mungkin tidak mempunyai jawapan menyeluruh pada masa ini untuk menyelesaikan isu-isu tersebut. Tetapi Pak Lah cuma ingin mengingatkan saudara-saudari semua yang ini adalah negara kita bersama, tanah tumpahnya darah kita semua. Peliharalah kerahmatan dan kebahgiaan yang dikurniakan Tuhan kepada kita semua.


| Copyright © 2013 MERADONG TODAY