'/>
Kemalangan di antara trailer dengan sebuah kereta berlaku di Jalan Tatau menuju ke Bintulu petang ini. Kemalangan tersebut telah menyebabkan jalan jem. Setakat ini punca kemalangan dan nasib mangsa masih lagi tidak diketahui.
Foto by kamek miak Sarawak

Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Seri Fadillah Yusof berharap Barisan Nasional (BN) akan menang tanpa
bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Datu pada 18 Feb ini.

Sekalipun begitu, beliau berkata PBB tetap bersedia untuk menggerakkan jentera pilihan raya parti sekiranya ada pertandingan.

"Sebagai mengenang jasa bekas ketua menteri kita Allahyarham Tan Sri Adenan Satem saya minta supaya kerusi itu (Tanjung Datu) diberi kepada BN tanpa ada pertandingan," katanya kepada pemberita, hari ini.

Fadillah yang juga Menteri Kerja Raya sebelum itu meninjau pembinaan persimpangan bertingkat di Bulatan Datuk Temenggong Abang Kapali Abang Akip di Petra Jaya.

Mengulas lanjut, Fadillah turut berterima kasih kepada Parti Keadilan Rakyat Sarawak yang memutuskan untuk tidak meletakkan calon pada pilihan raya kecil itu nanti.

Ketua Menteri merangkap pemangku Pengerusi BN Sarawak Datuk Amar Abang Johari Tun Openg dijangka mengumumkan nama calon BN bagi pilihan raya kecil itu di ibu pejabat PBB esok.

Pilihan raya kecil Tanjung Datu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi itu Tan Sri Adenan Satem pada 11 Jan lalu akibat komplikasi jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 4 Feb ini sebagai tarikh penamaan calon, pengundian awal pada 14 Feb dan hari pengundian pada 18 Feb.

- Bernama

KENYATAAN MEDIA RASMI SPRM
SPRM BUKA KERTAS SIASATAN TERHADAP TAN SRI ANNUAR MUSA sumber :https://t.co/TtQLyWqRwm

KOTA KINABALU: Dua daripada tiga mangsa yang maut dalam kejadian catamaran-terbalik telah dikenal pasti sebagai seorang wanita berusia 46 tahun dan seorang lelaki.

Mereka He Run Yuan dan Zhang Xioa Kun.

Yang lain 20 pelancong diselamatkan oleh pihak berkuasa pada pagi ini lelaki dan wanita berusia 23 hingga 50 dan termasuk 17 tahun kanak-kanak berusia dan seorang budak perempuan berusia 11 tahun.

Usaha untuk mencari lima lagi mangsa yang masih berjalan, dengan operasi mencari kini melanjutkan ke dalam perairan Brunei.

Foto by :Twitter Chief of Navy-PTL

KUCHING: Satu perlumbaan yang bertukar tragis bagi sekumpulan pekerja kilang dari Indonesia selepas dua daripada mereka dikhuatiri lemas di pantai di Santubong petang semalam.

Mangsa dikenal pasti sebagai Rusmana, 44, dan Usman Suharna, 20, kedua-duanya dari Bandung, hilang ketika mandi di laut .

Rakan mereka, Dede Poniman, kata mereka menyewa sebuah van untuk perjalanan satu hari ke pantai, dan tiba di sana pada kira-kira jam 9.30 pagi.

"Tujuh daripada kita pergi untuk berenang, dan kami mengambil keputusan untuk pulang ke pantai selepas berasa letih apabila dua daripada mereka dihanyutkan arus deras," katanya.

Ditanya pemberita mengapa mereka pergi berenang walaupun laut kasar, beliau berkata mereka fikir mereka boleh berenang.

Bomba dan Negeri Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat (Bomba) Farhan Sufyan Borhan berkata, mereka dihantar 15 penyelamat ke tempat kejadian selepas menerima panggilan kecemasan mengenai kejadian itu yang berlaku kira-kira 12:17.

"Empat daripada mereka dipercayai sedang mandi di kawasan berbatu sebelum diberi amaran oleh pengawal kerana ombak kuat. Bendera merah itu turut dibawa di pantai.

"Mereka tidak mengendahkan amaran tersebut, dua daripada mereka telah diselamatkan oleh rakan-rakan manakala dua lagi dikhuatiri lemas," katanya ketika ditemui di tempat kejadian semalam.

Foto by info Sarawak

KUCHING-Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg akan mengumumkan calon Barisan Nasional (BN) untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Datu, Rabu ini.

Setiausaha BN Sarawak, Datuk Dr Stephen Rundi Utom hari ini berkata ketua menteri, yang merupakan pemangku pengerusi BN Sarawak, akan menamakan calon tersebut pada hari berkenaan.

Beliau, yang juga setiausaha agung Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), berkata empat nama telah disenarai pendek dan PBB sedang mendapat maklum balas untuk menentukan calon yang paling sesuai.

Rundi berkata calon yang dipilih nanti tidak semestinya balu Tan Sri Adenan Satem, Datuk Amar Jamilah Anu atau seorang daripada dua anaknya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon pada 4 Feb, pengundian awal pada 12 Feb manakala hari pembuangan undi pada 18 Feb.

PRK DUN Tanjong Datu diadakan berikutan kematian penyandangnya yang juga Ketua Menteri Sarawak kelima, Adenan, akibat komplikasi jantung pada 11 Jan lepas, di Pusat Jantung Sarawak, Kota Samarahan.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak Ke-11 Mei tahun lepas, Adenan, 72, mendapat 6,360 undi mengalahkan calon PKR, Jazolkipli Numan dengan majoriti 5,892 undi. Jazolkipli hanya meraih 468 undi.

Adenan adalah penyandang kerusi Tanjong Datu sejak PRN 2006.

Sebelum ini, Ketua Perhubungan PKR Sarawak, Baru Bian mengumumkan bahawa parti itu tidak akan bertanding kerusi itu sebagai menghormati Allahyarham Adenan serta memfokus kepada pilihan raya umum akan datang.

Dalam pada itu, Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen dilaporkan berkata partinya akan mengadakan mesyuarat untuk memutuskan sama ada meletakkan calonnya atau sebaliknya.

-- BERNAMA

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY