'/>

Berita lanjut menyusul...

Feri dari kaba ke pusa...kereta n org dalam yo dari kabong...alhamdulillah semo selamat...namo feri tuk feri sungai krian...
Foto by Sarawak Edition

Dato Posa Majais Presiden Persatuan Bolasepak Sarawak ( FAS) yang baru.

Foto Kredit  to MHP

KUCHING: Ketua Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Sarawak, Abdullah Saidol hari ini menafikan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem pernah mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai isu polisi kek halal McDonalds (McD).

“Sebaliknya kenyataan yang dibuat oleh salah seorang Setiausaha Politik yang mewakili Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) itu dibuat atas kapasiti peribadinya.

“Ketua Menteri tidak pernah membuat sebarang pendirian berhubung isu tersebut,” tegasnya dalam kenyataan kepada media hari ini.

Abdullah yang juga Adun Semop berkata, McD merupakam sebuah entiti perniagaan, dan polisi yang diumumkan oleh mereka adalah satu keputusan perniagaan mereka.

“Kerajaan Negeri tidak ada kepentingan secara langsung atau tidak langsung dalam perniagaan McD, maka tidak perlu untuk kita mencampuri urusan mereka.

“Kecuali mereka ada melanggar undang-undang atau garis panduan perniagaan, barulah Kerajaan Negeri perlu bersuara,” katanya lagi.

Negeri Sarawak jelasnya, adalah contoh terbaik dalam negara ini sebagai sebuah negeri yang mempunyai tahap perpaduan berbilang bangsa serta toleransi yang tinggi.

“Kuching malah telah diumumkan sebagai “City of Unity” yang pertama di Malaysia.

“Kita sebagai anak negeri harus berasa bangga dengan imej unik dan kesatuan dalam kepelbagaian ini.

Abdullah berkata, beliau tidak faham bagaimana isu kek halal ini boleh menjerumuskan rakyat negeri ini ke arah unsur-unsur fanatik dan perkauman?

“McD Singapura juga mengamalkan polisi yang sama. Apakah kita akan dan pernah melihat masalah fanatik dan perkauman di Singapura?

Menurutnya, Ketua Menteri sendiri malah lebih mementingkan isu berkaitan dengan kebajikan serta keperluan rakyat terutama di luar bandar dan usaha untuk mendapatkan peruntukan yang lebih daripasa Kerajaan Persekutuan bagi tujuan pembangunan negeri.

“Saya percaya warga negeri ini cukup matang untuk tidak mudah terpengaruh dengan isu remeh ini.

“Negeri kita tidak akan menyambut sesiapa yang berfikiran atau bersikap suka berburuk-sangka serta ektrimis.

“Semua warga negeri yang berbilang bangsa dan agama tanpa mengira fahaman politik bertanggungjawab untuk mempastikan keharmornian dan keamanan dikekalkan melangkaui agenda politik.

Sikap toleransi dan menghormati sensitiviti kaum serta agama lain tegasnya, mesti tertanam dan menjadi sebahagian daripada jati diri setiap anak Sarawak.

“Sesiapa yang gagal untuk menghormati sentimen ini dan sering menunjukkan sikap antiperpaduan mesti dibenci dan dipinggirkan,” tegasnya. – Sarawakvoice

1. Tahap licik DAP memang kelas satu. Tiada siapa boleh lawan. Apabila dilantik Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail sebagai Penasihat Strategik kepada Setiausaha Agung DAP, sudah pasti telah ada percaturan dalam kepala Lim Guan Eng.

2. DAP tidak mahu lagi pisang berbuah dua kali. Sudah dua penggal DAP menanti dalam percubaan besarnya untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN). Sejak pilihan raya umum (PRU) 2008, diikuti PRU 2013, DAP menjadi rakus untuk berkuasa dengan menjadikan sekutu-sekutunya dalam pakatan sebagai boneka.

3. Malangnya, walaupun DAP merajai dari segi pungutan kerusi pilihan raya Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 2013 dengan kedudukan 38 mengatasi 30 PKR dan 21 Pas, namun DAP acap kali gagal dalam pasca atau menjelang pilihan raya umum kemudiannya.

4. Ini kerana DAP gagal mengemudi hubungannya dengan sekutu-sekutu pakatan. Dengan Pas, dek kerana sikap gelojoh, terburu-buru, tiada budi pekerti atau memang dalam perut sudah ada aura cauvinisnya, DAP sanggup menjadikan Pas  hanya melukut di tepi gantang.

5. Bab yang sukar dilupakan oleh ahli dan pengikut Pas ialah apabila Guan Eng menjatuhkan maruah presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan memutuskan hubungan  dengan presiden itu, tetapi peliknya tidak dengan Pas secara keseluruhannya. Namun percubaan dangkal Guan Eng ini tidak menjadi. Ahli Pas tidak sesekali menderhakai ketuanya.

6. Bab keduanya ialah apabila DAP gagal untuk mempengaruhi keputusan pelantikan menteri besar Selangor. Setelah Khalid Ibrahim disingkirkan, DAP berpakat dengan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meletakkan presiden PKR Datin Seri Dr. Wan Azizah  Wan Ismail sebagai menteri besar yang baharu.

7. Namun yang terpilih adalah Azmin Ali. Semua maklum hubungan Guan Eng-Azmin tidak beberapa molek. Dingin  di belakang kamera. Ini terutama setelah Azmin menolak rancangan Guan Eng supaya Pulau Pinang mengadakan pilihan raya negeri lebih awal dalam menguji sokongan rakyat negeri itu terhadap dirinya yang berdepan tuduhan rasuah pembelian banglonya.

8. Maka, pelantikan Saifuddin Nasution adalah tepat untuk memastikan penguasaan PKR oleh DAP.

9. Cuba bayangkan, bukankah jawatan Setiausaha Agung sesebuah parti itu penting? Bukankah Setiausaha Agung bertanggungjawab menyimpan rahsia strategi parti dan semua pergerakan pemimpin-pemimpin kanan termasuk Presiden dan timbalan presiden.

10. Ini ditambah lagi dengan hubungan suam-suam kuku antara Wan Azizah-Azmin, yang akan memudahkan lagi Guan Eng menggerakkan remote controlnya terhadap PKR.

11. Pelantikan Saifuddin Nasution sebagai penasihat strategik akan membolehkan Guan Eng mencatur senarai calon pakatan pembangkang kelak. Rahsia PKR akan dikongsinya dan dicaturkan. Kedudukan Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang hitam, kelabu dan putih akan membolehkan DAP mencatur persaingannya di kerusi yang selamat termasuklah meletakkan calon Melayunya nanti.

12. DAP tidak mahu pisang berbuah dua kali di bumi Sarawak Mei lalu yang menyaksikan pertembungan calon PKR dan DAP di kerusi-kerusi yang bertindih berdepan BN. Misi, visi, strategi, formula PKR tidak lagi suatu rahsia kepada DAP dengan Saifuddin Nasuition kini berada dalam genggaman Guan Eng.

http://klxpress.com.my/editorial/21096-remote-control-pkr-sudah-di-tangan-guan-eng.html

Miri:Kebakaran yang berlaku di Puma Sera Restaurant, Miri tingkat 2 sekitar jam 7.30 malam ini. Punca dan kerugian masih dalam siasatan. Seorang  wanita  berusia 21 tahun maut manakala empat cedera dalam kebakaran bangunan kedai di Taman Jade Manis di sini.

Dalam bilik gelap, lapar, kesejukan
Tampin: “Saya panjat tingkap untuk masuk dan melihat budak itu terbaring atas lantai dalam keadaan bogel,” kata Mohd Dom Md Amin, 57, yang menemui kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun ditinggalkan sendirian dalam sebuah rumah di Kampung Parit Buluh, Air Kuning Selatan, Gemencheh di sini, tengah malam tadi.
Menurutnya, kanak-kanak itu berada dalam sebuah bilik gelap selepas dia bersama anggota polis membuat pemeriksaan pada 12.45 tengah malam.
Katanya, sebelum itu jiran terdengar tangisan kanak-kanak dan memberitahunya membuatkan dia berasa curiga lalu membuat laporan di Balai Polis Air Kuning Selatan.
"Budak itu ditemui dalam keadaan kelaparan dan kesejukan. Saya memberinya makan roti, pisang dan minuman.
Pegawai perubatan yang tiba membersihkan badannya sebelum dibawa ke Hospital Tampin untuk rawatan.
"Kami tidak tahu kewujudan budak itu kerana ibunya tidak pernah membawanya keluar dari rumah," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian hari ini.
Difahamkan, ibu mangsa meninggalkan budak itu di rumah untuk pulang ke kampung di FELDA Jelai bersama dua lagi anak lelakinya berusia 13 dan 14 tahun, untuk menjaga ibu yang sakit.
Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, Datuk Norhayati Omar berkata, mangsa akan diserahkan kepada datuknya untuk jagaan sementara selepas keluar hospital.
Beliau berkata, berdasarkan rawatan awal, mangsa tidak mempunyai kecederaan fizikal, namun Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan memantaunya sehingga kes selesai.
Beliau yang ditemui selepas melawat mangsa berkata, ibu mangsa adalah penerima bantuan RM300 sebulan dan bantuan itu akan dipindahkan kepada datuk yang akan menjaga mangsa selepas ini.
Sementara itu di Pasir Mas, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sedang menunggu laporan polis kes kanak-kanak tiga tahun yang ditinggalkan bersendirian di rumah di Tampin, Negeri Sembilan, sebelum tindakan lanjut diambil.
Datuk Azizah Mohd Dun berkata, kanak-kanak itu sudah dihantar ke Hospital Tampin untuk pemeriksaan kesihatan.
Beliau berkata, selepas laporan diterima, pihaknya akan mengambil tindakan lanjut, termasuk tindakan mahkamah terhadap ibu kanak-kanak itu.
“Kami akan menjaga kanak-kanak ini dengan sebaiknya melalui unit perlindungan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sementara menunggu siasatan.
"Kita akan mendapat perintah selanjutnya daripada mahkamah jika perkara berkenaan dapat dibuktikan.
"Kes akan disiasat mengikut Akta Kanak-Kanak 2001," katanya yang ditemui selepas membuat lawatan di Sekolah Kebangsaan (SK) Kedai Tanjong di sini, hari ini.
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY