'/>

Bintangor:Perasmian Program Negaraku Sepakat K1M Selemas dan Pejabat Penerangan  Meradong di Rh Rentap Telok Batu Bintangor Bintangor

Volunteer Smartphone Patrol (VSP) merupakan inovasi baru oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bertujuan bagi memudahkan orang awam menyalurkan maklumat atau aduan yang memerlukan bantuan daripada pihak polis.

Antara maklumat dan aduan adalah seperti kes ragut, dadah, jenayah, lumba haram, penyeludupan, balik kampung dan lain-lain maklumat yang memerlukan tindakan polis.

Modul yang terdapat dalam Volunteer Smartphone Patrol adalah:
1. Aduan - Menyalurkan maklumat kepada pihak polis
2. Balik kampung - Menghantar maklumat balik kampung kepada pihak polis untuk memudahkan pihak polis untuk membuat rondaan dan pemantauan dari semasa ke semasa.
3. Direktori - senarai alamat dan no telefon ibu pejabat polis kontinjen bagi memudahkan orang ramai mendapat matlumat dan perkhidmatan. Ianya juga dilengkapi dengan Google Maps.

Bintangor:Pasukan Polis Marin (PPM) Wilayah 5 Sarawak merampas 300 batang kayu balak pelbagai saiz dan jenis bernilai RM84,500 di kawasan hutan Nanga Strass, Bintangor, dekat sini, semalam.

Komander PPM Wilayah 5, ACP Salehuddin Mat Zaman berkata, rampasan dilakukan sepasukan empat anggota dari Unit Risikan Marin (URM) pada 7.30 pagi susulan hasil maklumat risikan.

"Pemeriksaan kami mendapati kesemua kayu balak yang ditemui itu tidak memiliki tanda cop serta dokumen dari Jabatan Perhutanan Sarawak (JH) dan Log Product Index (LPI)," ujar beliau.

Beliau turut menambah yang pihaknya telah membuat laporan polis hasil daripada penemuan kayu balak haram tersebut dan kes diserahkan kepada JH untuk tindakan lanjut mereka.

Viral....foto gadis mengambil gambar selfie dengan berbogel kini viral di media sosial...

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY