'/>


sumber: http://mymassa.blogspot.com/2012/07/janji-ditepati-kar1sma-dan-sara.html?m=1
posted from Bloggeroid


sumber: http://mymassa.blogspot.com/2012/07/janji-ditepati-kar1sma-dan-sara.html?m=1
posted from Bloggeroid
Sedikit renungan buat sendiri:

Amalan berpuasa juga mendidik kita membuang segala dendam kesumat dan meninggikan sifat kemaafan. Tapi jika orang sudah berkhianat kita boleh maafkan cuma pihak berkenaan tidak akan dipercayai seumur hidup lah. Kerana sudah terserlah sifat buruknya. Tak berani Hamba nak mempercayai mana-mana pihak yang sudah berkhianat. 

Pada masakini kita melihat sifat berkhianat ini sudah menjadi terlalu lumrah. Bila timbul rasa tidak puashati walaupun sedikit maka kita akan terdorong melakukan khianat. Itu tidak baik. Bila sudah ada walaupun sedikit sifat khianat maka terhapuslah segala kebaikan yang ada. Maka lebih eloklah menjauhi diri daripada orang-orang sedemikian. 

Pada masakini Orang Melayu dikhianati oleh para pemimpin mereka di semua peringkat. Ini tidak molek. Pemimpin yang berjiwa besar seperti DS Najib tidak ramai bilangannya. Paling ramai ialah pemimpin yang berjiwa serigala. Orang Melayu perlu bijak memilih pemimpin yang berjiwa seperti DS Najib, Tun Dr Mahathir, Tun Abdul Razak, Tunku Abdul Rahman dan nama-nama lain. 

Ramai yang berangan-angan nak menjadi pemimpin tapi sebenarnya tidak layak langsung menjadi pemimpin. Dibimbangkan jika orang yang tak layak menjadi pemimpin terus menerus dibiarkan memimpin maka akibatnya ialah kebinasaan.

Jadi orang Melayu perlu menggunakan amalan berpuasa pada kali ni untuk berfikir panjang mengenai siapakah yang paling layak diberikan mandat untuk memerintah di peringkat negeri dan Pusat, Ingat jangan biarkan emosi mengawal diri anda.

sumber: http://semaremas.blogspot.com/2012/07/penghayatan-ramadan.html?m=1

posted from Bloggeroid

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY