'/>

LONDON: Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zoharti Tun Datuk Abang Haji Openg berkata di sini hari ini bahawa ia adalah penting bagi Sarawak untuk mewujudkan satu sistem pertahanan keselamatan siber dalam usahanya untuk berkembang menjadi ekonomi digital dan menjadi kuasa digital .

Untuk menjadi kuasa digital, Sarawak perlu dilindungi daripada serangan siber agar ekonomi digital untuk bekerja dengan cara yang selamat, terjamin dan boleh dipercayai, katanya selepas melawat BAE Systems Corporation di sini semalam.

Ketua Menteri, yang sedang dalam rangka lawatan sambil belajar selama seminggu di London pagi semalam melawat ibu pejabat BAE Systems di ibu negara British sebagai sebahagian daripada jadual perjalanannya untuk mendapatkan pandangan yang lebih baik ke dalam sistem pertahanan keselamatan siber bagi negara-negara dan syarikat-syarikat oleh pegawai-pegawai syarikat itu yang mempunyai reputasi di seluruh dunia sebagai pembekal keselamatan siber.

"Kita mesti mempunyai sistem pertahanan state-of-the-art keselamatan siber untuk melindungi sistem kami daripada serangan siber dari luar dan juga di pelaku di dalam," katanya.

Dalam Persidangan Ekonomi Digital (IDECS) sulung Infrastruktur ICT Antarabangsa baru-baru ini dan, Ketua Menteri menggariskan kepentingan Sarawak untuk berhijrah daripada ekonomi tradisional kepada ekonomi digital untuk melonjakkan kemajuan ekonomi yang amat sejajar dengan trend dunia semasa .

Dalam ucaptamanya semasa persidangan itu, beliau menegaskan keperluan untuk Sarawak untuk mewujudkan bertaraf dunia, infrastruktur digital fizikal yang mencukupi untuk menyokong ekonomi digital dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang.

Dalam ucapan yang sama, beliau berkata, rancangan untuk meletakkan sistem keselamatan pertahanan siber di tempat di Sarawak adalah sebahagian daripada pelan tindakan yang mempunyai tempoh masa tertentu dan agensi yang berdedikasi, Ekonomi Digital Corporation Sarawak baru untuk memastikan pelaksanaan sihat itu.

Ketua Menteri dan anggota delegasinya membelanjakan kira-kira satu jam di ibu pejabat BAE Systems dan lewat petang melawat Imperial College of London di mana mereka telah dijalankan pada lawatan dan diberikan taklimat mengenai rawatan dan penyelidikan kemudahan jantung yang terkenal di dunia .

Mengiringi Ketua Menteri semasa lawatan semalam telah Tan Sri Datuk Amar Haji Mohamad Morshidi bin Abdul Ghani, Setiausaha Kerajaan Negeri, Haji Menteri Rapa'ee Dr. Annuar bin Penyelidikan Sains dan Bioteknologi dan Setiausaha Sulit, Wan Khalik bin Wan Muhammad.

Esok (12 April), Ketua Menteri akan menghadiri majlis taklimat oleh Canterbury Christchurch University dan kemudiannya pertemuan dengan dan pembentangan oleh Brooke Dockyard Engineering Works Corporation dan syarikat rakan kongsi di birai telaga minyak teroka di perairan Sarawak.

Dengan YB Datuk Ding Kuong Hiing -Serah bantuan kewangan mangsa kebakaran dari Jabatan Kebajikan Masyarakat di Sg Kesa Sarikei 与 YB 拿督 陈冠勋 - 移交 福利 部 火灾 灾 黎 援助 金

PEMBERITAHUAN

Dimaklumkan mulai April 2017, Jabatan Akauntan Negara Malaysia akan melaksanakan sekatan bayaran potongan gaji Penjawat Awam sehingga maksimum 60% dari jumlah gaji kasar melalui sistem gaji berkomputer JANM. 

Pegawai awam adalah bertanggungjawab untuk mengurus sendiri sebarang pembayaran potongan gaji yang tidak dapat dibuat potongannya melalui sistem gaji.  Arahan ini selaras dengan keputusan Mesyuarat Ketua Setiausaha Kementerian dan Ketua Perkhidmatan yang telah diadakan pada 5 April 2017.

KUCHING : Mayat seorang bayi perempuan baru lahir ditemui di tempat pembuangan sampah kawasan pangsapuri di Samajaya, Kuching pagi tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak, SAC Dato' Dev Kumar dalam kenyataan medianya berkata, mayat bayi tersebut ditemui di dalam sebuah kotak berwarna merah oleh seorang pencuci pangsapuri itu semasa membuang sampah kira-kira pukul 10.00 pagi tadi.

Pihak pengurusan pangsapuri membuat laporan polis setelah dimaklum tentang penemuan itu.

Pihak polis kemudian menahan seorang wanita berumur 24 tahun yang tinggal di kawasan itu, lebih kurang 3 jam selepas menerima laporan tersebut.

Hasil siasatan mendapati wanita yang merupakan seorang penuntut kolej berdekatan melahirkan bayi itu di bilik mandi di salah sebuah pangsapuri itu.

Ini merupakan kes pembuangan bayi pertama dilaporkan di Sarawak tahun ini dan ia disiasat di bawah Seksyen 3-1-8, Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dan menyebabkan kematian.
Oleh:RTM Sarawak

PM Najib Razak SAMAN Tony Pua DAP !!

Datuk Seri Najib Razak menuntut Setiausaha Publisiti DAP, 潘俭伟 Tony Pua Kiam Wee mengemukakan permohonan maaf selain menarik balik kenyataan dan klip video memfitnahnya yang disiarkan dalam laman Facebook.

Najib yang bertindak atas kapasiti peribadi menyerahkan surat tuntutan itu ke pejabat Pua hari ini melalui firma guaman, Hafarizam Wan & Aisha Mubarak Ia berhubung kenyataan fitnah yang dikeluarkan dan disiarkan oleh Pua pada 6 April lalu yang dimuat naik dalam laman Facebook tony pua.

Sehubungan itu, Najib menuntut Pua dalam tempoh tujuh hari, untuk berhenti daripada mengeluarkan sebarang kenyataan fitnah selanjutnya atau kenyataan sama.

Tony Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara dituntut mengeluarkan permintaan maaf bertulis yang jelas dan terang serta menarik balik kenyataan sama melalui terma yang dipersetujui olehnya sendiri (Najib).

Selain itu, Najib turut menuntut supaya Pua memadamkan klip video itu dan menyatakan jumlah pampasan yang wajar diberikan kepadanya (Najib) berikutan penyiaran kenyataan dan video yang menjejaskan dirinya.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/270582?m=1

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY