'/>

KUCHING: Dua jawatan timbalan presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) tidak akan dipertandingkan dalam konvensyen parti akan datang dari 9 hingga 11 Feb ini.

Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan Datuk Amar Douglas Uggah Embas bertindak sebagai timbalan presiden.

Juga tidak dipertandingkan adalah jawatan Ketua Wanita dan Pemuda yang dipegang oleh Tan Sri Empiang Jabu dan Datuk Seri Fadillah Yusof masing-masing.

Ini diumumkan oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada sidang akhbar di ibu pejabat PBB di Jalan Bako, di sini.

"Parti (PBB) telah mencapai kompromi; bahawa tidak ada pertandingan untuk kedua-dua jawatan timbalan presiden. Ini juga berlaku kepada Ketua Pemuda dan Wanita, "kata Abang Johari, yang merupakan presiden PBB selepas mesyuarat majlis tertinggi parti.

Menurut Abang Johari, kedua-dua Fadillah dan Empiang, yang telah mempelopori pengganti masing-masing telah memutuskan untuk memberi laluan kepada anggota yang lebih muda.

Abang Johari berkata parti itu telah mengenal pasti pengganti mereka tetapi beliau enggan mendedahkan namanya.

"Kami sudah ada orang dalam fikiran, tetapi saya tidak dapat mendedahkan nama mereka kerana mereka perlu disokong semasa konvensyen."

Abang Johari juga berkata jawatan Ketua Wanita akan dipegang oleh Sayap Bumiputera, manakala Ketua Pemuda oleh Sayap Pesaka.

Abang Johari melahirkan rasa terima kasih dan penghargaan kepada Fadillah dan Empiang kerana telah banyak menyumbang kepada parti itu, dan kepada sayap Belia dan Wanita masing-masing.

Beliau juga enggan mendedahkan sama ada Fadillah, yang merupakan Menteri Kerja, akan bertanding jawatan naib presiden kanan, kecuali untuk mengatakan 'adalah normal bagi ahli parti untuk melihat jawatan yang lebih tinggi' dalam parti itu.

Beliau juga enggan mendedahkan sama ada PBB akan menghadapi wajah baru dalam pilihan raya umum akan datang.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijangka merasmikan pembukaan konvensyen PBB; sayap Belia dan Wanita pada 9 Feb dan badan utama pada 10 Feb 1

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY