'/>

BREAKING: PIA flight 661 from Chitral to Islamabad is reported to have crashed near Abbotabad, Pakistan with 40+ people on board

Pakistan's famous Junaid Jamshed is said to be among the passengers of crashed PIA flight 661.

Sebelum ini pembangkang tidak sokong pemberian Brim tetapi sekarang service centre pembangkang pula yg tolong permohonan...
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/12/06/pkr-new-rules-complicate-br1m-application-process/

Kejayaan SMK Tatau Dalam Projek Tandas Hijau Berjaya Harumkan Nama Sarawak

KUALA LUMPUR - Kebanyakan daripada kita pergi ke tandas beberapa kali sehari tanpa meletakkan banyak pemikiran kepadanya kita masuk tandas, menjawab panggilan alam semula jadi, tarik dan keluar. Tetapi, untuk sekumpulan 20 pelajar dari SMK Tatau, tandas bermakna perniagaan.
Foto by FRIEND KLXPRESS SARAWAK

Ada dua tiga faktor yang kita boleh jadikan iktibar atas gempa bumi yang berlaku di Acheh Subuh  tadi.

1. Setiap bala dan musibah sedemikian hendaklah kita tanggapi sebagai peringatan dari Tuhan atas dosa-dosa yang kita lakukan dan usahlah ditanggapi sebagai ujian untuk meningkatkan keimanan kita seolah-olah dikhuatiri kita terpedaya dan tertipu dengan kesolehan dan amal ibadat kita.

2. Kejadian sedemikian tidak dapat lari dari kesan-kesan dari tangan-tangan manusia yang menjalankan pelbagai ujian-ujian nuklear bawah laut yang menyebabkan struktur kerak bumi berubah sedikit demi sedikit selama berpuluh tahun.

3. Tragedi sebegini HANYA akan kerap berlaku di negara-negara Asia dan majoriti penduduk yang padat dan dimusuhi oleh zionis Barat lantaran ianya suatu usaha terancang pihak-pihak tertentu yang mahu mengurangkan kepadatan penduduk dunia dan kekurangan pelbagai sumber alam untuk kehidupan manusia. Pihak-pihak tersebut menganggap bahawa mereak adalah bangsa pilihan Tuhan yang layak mendiami dunia ini dan selainnya adalah ghoyim (binatang ternak) yang apabila sampai masanya perlu dikorbankan.

Sama-sama kita fikirkan dan renungi bersama.

ACHEH - INDONESIA . Sekurang-kurang lebih 20 orang terbunuh manakala beberapa lagi cedera selepas kedai-kedai dan rumah-rumah runtuh di sini selepas gempa bumi 6.5 skala ritcher.

Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) melaporkan bahawa gempa tersebut berpusat kira-kira 10 kilometer (KM)utara Reulut iaitu sebuah bandar di utara Acheh dengan kedalaman 17.2 km.

Wakil Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan (BNPB), Sutopo Nugroho berkata gegaran kuat mula melanda pukul 5 pagi (waktu tempatan) itu dirasai oleh penduduk tempatan membuatkan mereka bertempiaran lari meninggalkan rumah masing-masing.

“Gempa bumi dirasakan sangat kuat membuatkan orang ramai panik dan bergegas keluar dari rumah sebelum ia runtuh,” katanya kepada media tempatan.

Sebelum ini, Acheh juga pernah dilanda badai Tsunami yang mengorbankan lebih 170,000 nyawa dan puluhan ribu ddi negara lain termasuk Malaysia pada tahun 2004.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Apriadi Achmand berkata, terdapat kebimbangan bahawa masih ramai yang terperangkap di bawah runtuhan tersebut.

“Beberapa rumah kedai dan rumah telah runtuh di daerah Pidie Jaya dan pemilik masih lagi terperangkap di sana.

“Kami kini sedang berusaha menggunakan jentera berat dalam usaha menyelamatkan mereka yang terperangkap,” katanya kepada media AFP.

Ramai yg bising , mengatakan kenapa Malaysia hantar Panglima Angkatan Tentera kita ke Myammar utk berbincang, patut putuskan sahaja hubungan diplomatik.

Utk maklumat, kalau Malaysia nak buat misi bantuan kemanusian pada Rohingya, kita perlu ada kelulusan Goverment to Goverment bagi keselamatan nak hantar bantuan ubat-ubatan, nak hantar doktor, nak hantar makanan, nak hantar pakaian...Etc..Kerana itu Kerajaan menghantar Panglima Angkatan Tentera utk rundingan.

Kalau tak dapat kelulusan, macam mana nak bantu saudara2 Rohingya di Myammar. Benda camni dah biasa buat...Saya terlibat lebih 32 Misi Bantuan Kemanusian termasuk GAZA Palestin, harus ada kelulusan Goverment To Goverment demi keselamatan Sukarelawan dan Misi.

Ikhlas

Dato' Armand Azha Hj Abu Hanifah
Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY