'/>

Melaka: “Adik pernah beritahu saya, dia sering membantu kakitangan di bilik mayat menguruskan jenazah jika kebetulan menyelenggara penyaman udara di kawasan bilik mayat.

“Hari ini (semalam) giliran dia pula terbaring di situ,” kata abang kepada Muhammad Khairil Aziz, 25, yang maut dalam kemalangan di Jalan Duyong-Bukit Baru, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 1.15 pagi, Muhammad Khairil pekerja penyelenggaraan di Hospital Melaka maut selepas motosikal ditunggang terbabas dan melanggar pokok.

Mangsa yang mahu ke rumah rakannya berdekatan Kampung Paya Ikan, dekat sini, meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala dan mayatnya dibawa ke Hospital Melaka untuk bedah siasat sebelum dituntut keluarganya untuk dikebumikan.

Abang mangsa yang mahu dikenali sebagai Syam, 33, berkata, dia dimaklumkan mengenai kemalangan itu oleh rakan adiknya yang menghubunginya.

-Metro

Tan Sri Khalid Ibrahim kekal sebagai Menteri Besar Selangor buat masa ini walaupun dipecat dari PKR, tetapi penyingkirannya dari parti boleh membawa kepada beberapa kemungkinan, termasuklah pilihan raya negeri diadakan.

Terdapat juga kemungkinan beliau akan menyertai PAS, yang telah menyokong beliau untuk kekal sebagai Menteri Besar, berserta sokongan wakil rakyat Barisan Nasional (BN).

Peguam Syahredzan Johan berkata gabungan parti politik tidak mempunyai sebarang kesan terhadap kedudukan seorang Menteri Besar memandangkan keputusan mengenai jawatan itu bergantung kepada sokongan daripada majoriti ahli Dewan Undangan Negeri (Adun).

“Perkhidmatan awam negeri juga tidak akan terjejas dengan pemecatan Khalid dari PKR, tetapi akan ada ketidakpastian di peringkat atas pentadbiran,” kata Syahredzan.

Beliau berkata ini kerana barisan ahli exco Khalid, turut termasuk dari PKR, parti yang telah memecat beliau.

“Jadi persoalannya adalah, adakah ahli exco dari PKR akan terus mengikut arahannya?” katanya.

Syahredzan berkata dengan pemecatan Khalid, PKR akan berusaha untuk memastikan bahawa beliau juga telah kehilangan sokongan daripada DUN, satu keperluan penting untuk menyingkirkannya dari pejabat Menteri Besar.

Beliau berkata ini boleh dilakukan dengan memanggil undi tidak percaya dalam DUN atau mengemukakan petisyen sumpah oleh ahli-ahli DUN bahawa Khalid tidak lagi mendapat sokongan majoriti.

“Jika boleh dibuktikan bahawa Khalid tidak lagi mendapat sokongan majoriti, beliau boleh sama ada meletakkan jawatan atau meminta Sultan membubarkan DUN untuk membuka jalan bagi pilihan raya negeri diadakan,” kata Syahredzan.

Syahredzan berkata Khalid juga boleh mencabar pemecatan beliau di mahkamah dan ia terpulang kepada hakim yang mendengar kes itu untuk mentafsir undang-undang, walaupun Akta Pertubuhan telah dipinda supaya keputusan yang dibuat oleh parti politik tidak boleh dicabar.

Pindaan dibuat terhadap Akta itu selepas Umno diisytiharkan haram oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada tahun 1988 berikutan pertikaian dalaman.

Edmund Bon, dari firma undang-undang yang mewakili Khalid, enggan mengesahkan sama ada Khalid akan mencabar penyingkiran beliau di mahkamah.

“Tunggu dan lihat,” katanya.

Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara (MPN) berkata Khalid masih boleh mendapat sokongan majoriti daripada DUN dan mendapatkan restu Sultan untuk kekal di pejabatnya walaupun dipecat dari PKR.

Mustafa berkata, di bawah senario ini, adalah mungkin Khalid akan menyertai PAS.

“Ia matematik yang mudah. Dia mungkin akan menyertai parti dengan paling banyak kerusi,” kata Mustafa.

Sebelum pemecatan Khalid, PAS dan DAP kedua-duanya mempunyai 15 kerusi di DUN, PKR 14 dan Umno 12.

Penyokong Khalid percaya bahawa BN dan wakil PAS akan menyokongnya jika usul tidak percaya dibentangkan.


Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang dipecat keahlian daripada PKR tidak mungkin tergesa-gesa memohon perkenan Sultan Selangor bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri supaya diadakan pilihan raya negeri.
Beliau masih kekal sebagai menteri besar, itu fakta termaktub dalam undang-undang tubuh kerajaan negeri Selangor.
Ucapan Dr Zuhdi Marzuki, Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS, di kediaman Menteri Besar Selangor, 7 Ogos 2014 :
Sebelum hari raya, saya telah mengambil pendekatan untuk menyerang Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) (audiens bertakbir Allahuakhbar) dalam isu yang hanya didengari oleh 5,000 rakan-rakan facebook. Saya kritik Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat disebabkan dua perkara.
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY