'/>

Bintangor :Untuk Makluman...

KUCHING : Datuk Ding Kuong Hing (BN – Meradong) mencadangkan agar kerajaan negeri mengubahsuai Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Rajang menjadi politeknik atau Pusat Latihan Pertanian.

Ding berkata, ini berikutan IPG Kampus Rajang yang telah menghentikan pengambilan pelajar baharu dan ditutup serta merta.

“Sungguh menyedihkan bahawa perjuangan untuk menentang penutupan IPG Kampus Rajang telah berakhir dengan kekalahan,"

“Oleh itu saya mencadangkan sebuah institut latihan ditubuhkan agar kampus yang begitu kaya dalam sejarah pendidikan tidak akan berubah menjadi kampus yang ditinggalkan,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ucapan Perbahasan Belanjawan 2018 pada Mesyuarat Kedua bagi Penggal ke-18 Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak 2017 hari ini. - Sarawakiana


Kuching :Menteri Muda Utiliti Dr Haji Abdul Rahman Junaidi berkata, kerajaan sentiasa memantau ceramah-ceramah yang disampaikan oleh para penceramah di negeri Sarawak.

"Hanya penceramah yang diberikan tauliah dibenarkan untuk menyampaikan ceramah di negeri ini dan setakat ini, belum ada aduan diterima berkaitan dengan kandungan ceramah yang berbentuk hatred dan sectarian".

Rahman, yang juga ADUN Pantai Damai menjawab pertanyaan ADUN Jamoreng Dato Murshid DiRaja Dar Haji Juanda Jaya mengenai reaksi kerajaan terhadap pihak-pihak yang menimbulkan hatred dan sectarian dalam ceramah agama Islam yang disampaikan penceramah jemputan yang dibimbangi tidak bertauliah di Persidangan DUN pagi ini.

Mengenai soalan Juanda tentang sistem pentauliahan ini diuruskan selaras dengan kehendak undang-undang, Rahman menerangkan permohonan pentauliahan diurus mengikut Arahan Pentadbiran Pentauliahan Mengajar Agama Islam, 2014 yang telah diluluskan dalam Mesyuarat Majlis Islam Sarawak Bilangan 4, Tahun 2014 berdasarkan peruntukan sub-seksyen 58 (1) (d) Ordinan Majlis Islam Sarawak, 2001.

Sehingga 31 Oktober 2017, seramai 356 penceramah telah diberikan tauliah untuk tempoh satu (1) hingga tiga (3) tahun, tambahnya lagi.

Sumber :Salfian Nawawi 

Kuching:Pembentangan Usul di MA63 oleh YB DCM DA Douglas pada asasnya adalah untuk mengukuhkan pendirian dan kesungguhan kami terhadap kepentingan kami dalam memperoleh, yang mana sesuai dan perlu, semua hak perlembagaan negara kita dan seperti yang ditetapkan di bawah Perjanjian Malaysia 1963.


Adalah salah untuk mengandaikan bahawa kerajaan tidak melakukan apa-apa sejak Gerakan mengenai hal ini telah diluluskan sebulat suara pada 7. Disember2015.
Sejak itu Kerajaan terlibat dalam banyak perbincangan di pelbagai peringkat dengan Kerajaan Persekutuan.


Pada masa yang sama, Kerajaan Negeri juga terlibat dalam penyelidikan dan penilaian yang diperlukan dengan pelbagai dan agresif terhadap pelbagai dokumen dan undang-undang yang berkaitan untuk mengukuhkan kedudukan kami Locus Standi termasuk mengumpul semua bukti dokumentari yang dapat diterima untuk menyokong usaha kami dengan Kerajaan Persekutuan.
Pergerakan tertentu yang ingin menubuhkan Pasukan Petugas Khas Peringkat Tinggi bermakna pada dasarnya kita akan maju ke tahap serius rundingan kita dengan Kerajaan Persekutuan.


Ini juga menjadi bukti komitmen Kerajaan Negeri yang mantap oleh YAB CM Abg Jo untuk memenangi lebih banyak alasan dalam rundingan kami dengan Kerajaan Persekutuan.
Tambahan pula, ini juga untuk mengurangkan apa-apa tanggapan atau keraguan bahawa CM semasa kami akan menjadi "mellow" mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan hak perlembagaan negeri kita termasuk yang disediakan sama ada secara eksplisit atau tersirat di bawah Perjanjian Malaysia.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY