'/>

SIARAN AKHBAR

MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI

DATO 'SRI Azalina BINTI OTHMAN SAID

SUKARELA BERSYARAT LIM KIT SIANG ADALAH A GIMIK POLITIK

KUALA LUMPUR - sukarelawan bersyarat Lim Kit Siang terbukti dalam usaha untuk menolak syarat-syarat bermotifkan politik rujukan. Lim Kit Siang perlu sebaliknya, datang dengan tangan yang bersih jika dia mahu untuk membantu pasukan petugas.

2. Petugas bahawa Kabinet telah dipersetujui adalah terhad kepada satu set terhad terma rujukan yang menganalisis dan meneliti kerugian forex yang melibatkan Bank Negara pada 1990-an, jika terdapat apa-apa. Pasukan petugas itu, akan mencadangkan tindakan yang sesuai untuk diambil selepas selesai siasatan awal dalam tempoh yang ditetapkan.

3. Walau bagaimanapun, keadaan Kit Siang juga tidak berasas dan tidak relevan kerana 1MDB telah pun disiasat oleh Pasukan Petugas Khas terdiri daripada, antara lain, Ketua Audit Negara, Peguam Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan juga oleh Jawatankuasa Kira-kira (PAC) yang juga termasuk ahli parlimen dari pembangkang.

DATO 'SRI Azalina BINTI OTHMAN SAID

Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Feb 20, 2017

KOTA SAMARAHAN: Bekas Ahli Parlimen Julau, Datuk Seri Sng Chee Hua, hari ini dijatuhi denda RM500 oleh Mahkamah Majistret Kota Samarahan, di sini kerana terlibat dalam aktiviti sabung ayam.

Sng, 70 tahun, yang juga merupakan seorang ahli perniagaan terkemuka didakwa melakukan penganiayaan terhadap haiwan menerusi aktiviti sabung ayam pada 5 Februari lalu di bawah Seksyen 3(1) Ordinan Mencegah Penganiayaan Terhadap Haiwan 1973.

Turut didakwa dan mengaku bersalah ialah 24 individu lain yang berusia 20 hingga 63 tahun.

Pengakuan bersalah tertuduh dicatatkan di hadapan Majistret Marutin Pagan selepas pertuduhan dibaca oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azhari Yusof. Sng diwakili peguamnya, Arthur Lee.

Sebelum itu dalam pendakwaannya, Nor Azhari menegaskan kesemua tertuduh perlu menerima hukuman setimpal demi menjaga kepentingan awam dan mendidik masyarakat agar tidak terbabit dalam aktiviti sabung ayam.

Pada 5 Februari lalu, sepasukan anggota siasatan jenayah Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sarawak menyerbu sebuah gudang yang diubah suai sebagai gelanggang sabung ayam di Taman Belian, di sini dan mencekup 320 individu.

Turut dirampas 21 ekor ayam sabung yang masih hidup, tiga bangkai ayam, sejumlah cip judi, taji dan wang tunai.

Foto by – Sarawakvoice

George Town:Seramai 22 anggota kongsi gelap termasuk seorang bergelar Datuk Seri dibawa ke Mahkamah George Town untuk didakwa hari ini.
Foto by bernama

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY