'/>

Putrajaya:Pihak SPR hari ini 16 Mei 2017 telah menerima surat pemakluman rasmi daripada Speaker Dewan Undangan Negeri Sarawak Datuk Amar Asfia  Bin Awang Nassar berhubung dengan kekosongan kerusi DUN N.74 Pujut.SPR akan mengadakan mesyuarat khas pada 19 Mei 2017,di Putrajaya.

Isu dadah dan Pil terlarang di kalangan belia menjadi isu utama bukan sahaja di bandar tetapi dikawasan pekan-pekan kecil di luar bandar kata YB Mohammad Razi Bin Sitam Adun N.35 Saribas di Dun Sarawak hari ini.

Malah  terdapat kes dadah yang melibatkan pelajar sekolah.Ianya akan membantut usaha kerajaan membangunkan modal ihsan.

Dan Seolah -olah menunjukkan sistem penguatkuasaan undang-undang kita lemah dan perlu ditambahbaik.Oleh yang demikian saya mengesyorkan pihak PDRM ,AADK ,PEMADAM dan institusi media memperhebatkan usaha membanteras gejala ini.Tindakan yang tegas adalah perlu kata YB Razi Lagi.

KUCHING: Surat berkenaan dengan kehilangan kelayakan Dr Ting Tiong Choon sebagai ahli Pujut telah diserahkan kepada pengerusi (SPR) Malaysia Suruhanjaya Pilihan Raya hari ini.

Dewan Undangan Negeri (DUN)  Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar mendedahkan bahawa SPR telah dimaklumkan bahawa kerusi Pujut yang kini kosong di bawah Perkara 21 (5) Perlembagaan Negeri.

Asfia menekankan bahawa keputusan oleh Dewan untuk membatalkan Dr Ting dalam 70-10 undi sebagai ahli yang dipilih dan bagi dia untuk berhenti sebagai ahli Dewan dengan serta-merta di bawah Perkara 17 (1) (g) Perlembagaan Negeri Sarawak dalam bidang kuasa dan bidang kuasa Persekutuan dan Perlembagaan Negeri.

"Ini adalah satu isu yang amat serius. Yang pertama di Malaysia dan juga di Sarawak. Ada beberapa perkara yang perlu dijelaskan dan ditekankan, "katanya.

Pasal 72 (1) Perlembagaan Persekutuan berbunyi: "Kesahan apa-apa prosiding di dalam Dewan Undangan mana-mana negeri tidak boleh dipersoalkan dalam mana-mana mahkamah."

Asfia menegaskan bahawa "Dewan Undangan adalah penimbang tara terakhir dalam apa-apa persoalan yang timbul tentang sama ada seseorang ahli Dewan Undangan telah hilang kelayakan untuk menjadi ahli.

"Perkara-perkara adalah bagi Dewan Undangan untuk membuat keputusan dan dalam bidang kuasa eksklusif dan bukan untuk mahkamah untuk menentukan," katanya.

Peruntukan berkaitan, Asfia diserlahkan, adalah Perkara 17 (1) (g) Perlembagaan Negeri yang menyatakan bahawa "seseorang hilang kelayakan untuk dipilih sebagai seorang anggota yang dipilih daripada Dewan Negeri jika dia telah secara sukarela memperoleh kewarganegaraan, atau menggunakan hak kewarganegaraan di mana-mana negara di luar Persekutuan atau telah membuat suatu akuan setia kepada mana-mana negara di luar Persekutuan ".

"Ketiga-tiga keperluan ini mesti dibaca disjunctively dan tidak secara bersambung. masa ini warganegara Malaysia memperoleh kewarganegaraan negara asing dia segera kehilangan dan kehilangan kewarganegaraan Malaysia, "kata beliau.

Asfia berkata, walaupun telah melepaskan kerakyatan Australia, Dr Ting tidak semula memperoleh kewarganegaraan Malaysia, dan yang lebih penting, penolakan itu mestilah dibuat di dalam Persekutuan Malaysia.

Di samping itu, beliau menekankan bahawa kedua-dua Dr Ting dan pemimpin pembangkang Chong Chieng Jen (DAP-Kota Sentosa) telah diberi banyak peluang untuk didengar di bawah prinsip keadilan asasi (hak untuk didengar).

Mengenai keputusan pembangkang untuk membawa perkara itu ke mahkamah, Asfia berkata mereka bersedia dan akan membuat permohonan untuk mengeluarkan writ itu.

Petrajaya:Quote of day: Akibat suka mencelah soalan dari rakan pembangkang. "Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen sentiasa akan menjadi "pemain simpanan" bagi pembangkang." - Menteri Muda Perumahan dan Urbanisasi Dr Haji Annuar Rapaee, yang juga ADUN Nangka.

RM 4.22 Bilion nilai import bagi barangan makanan bagi tahun 2015 dan sebanyak RM4.44 Bilion bagi Tahun 2016 menurut YB Dr. Rahman Ismail ,Menteri Muda Pertanian Sarawak di DUN Sarawak.

Bagi meningkatkan pengeluaran makanan tempatan berapa strategi telah dirangka antaranya melalui program agromakanan seperti program industri padi ,buah-buahan dan sayur-sayuran .

Selain itu aktiviti penangkpan ikan khasnya dikawasan laut dalam digalakkan.
Strategi yang kedua adalah menambahkan bilangan kawasan -kawasan Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) di kawasan tertentu.Strategi ke tiga dengan mengeluarkan produk agromankanan secara besar-besaran melalui Food Basket.

Setakat ini Sarawak telah mencapai tahap sara diri dalam pengeluaran daging Khinzir ,Daging dan telur ayam.Bagi bekalan beras ,Sarawak hanya mencapai tahap 53 % sara diri dan disasarkan 70% menjelang tahun 2030.Bagi daging lembu dan kambing tahap sara diri adalah 10% dan disasarkan 50% pada tahun 2030.


Kuching:Menurut YB Datuk John Sikie Anak Tayai Menteri Muda Tanah Adat  kes yang berdaftar dengan Mahkamah Bumiputera Sarawak adalah seperti Kes Tuntutan Sivil ,Kes Pelanggaran Adat dan  permohonan untuk dikenali sebagai Komuniti Bumiputera.Sehingga 31 Mac 2017 jumlah  kes tuntutan sivil yang didaftarkan sebanyak 3097 kes dengan 1857 kes belum diselesaikan.

 Untuk kes pelanggaran Adat didaftarkan sebanyak 5714 kes dengan 2402 ke belum diselesaikan sehingga 31 Mac 2017.
 
Mengenai kes permohonan untuk  dikenali sebagi Bumiputera yang didaftarkan adalah sebanyak 1204 permohonan dan sebanyak 940 kes belum diselesaikan.

Kuching:Hospital Besar Sarikei menghadapi masalah kekurangan ambulans, di mana hanya 2 buah ambulans yang masih berfungsi manakala 4 buah ambulans dalam keadaan yang kurang memuaskan. Disebabkan Hospital Besar Sarikei masih mempunyai sumber dan kepakaran yang terhad, maka pihak hospital dalam sesetengah situasi perlu menghantar pesakit ke Hospital Besar Sibu dan Hospital Besar Kuching. Namun, kekurangan ambulans secara tidak langsung, melengahkan penghantaran pesakit ke Hospital Besar tersebut untuk rawatan lanjut.

Selain itu, pihak hospital turut menghadapi masalah perkhidmatan haemodialysis. Setakat ini, pesakit haemodialysis telah meningkat dari 12 orang (2016) ke 75 orang (2017). Pihak hospital bukan sahaja menghadapi ruang yang sesak, malah juga menggunakan mesin yang lama di mana ia perlu digantikan dengan kadar segera. Oleh yang demikian, saya memohon agar dipertimbangkan permintaan penduduk Sarikei.

UCAPAN OLEH
YANG BERHORMAT DATO’ SRI HUANG TIONG SII
ADUN N.45 REPOK

Putrajaya:Jemputan untuk Menyempurnakan Majlis Sambutan Hari Belia Negara dan Penyampaian Anugerah Perdana Belia Negara 2017 di Hotel Marriott Putrajaya

Gerakan Chong Chien Jen untuk menuntut penarikan balik dakwaan kebankrapan terhadap bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Pujut Dr Ting Tiong Choon telah ditolak di bawah Peraturan Mesyuarat 32 (12).
    Dewan Undangan Negeri (DUN) Speaker Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar berkata usul itu bukan satu gerakan untuk keputusan, tetapi pada kedudukan kewangan Dr Ting.
    Dr Ting kehilangan kelayakan adalah berdasarkan kepada Perkara 17 (1) (g) mengenai kewarganegaraan dan bukan anaknya Pasal 17 (1) (b) berdasarkan muflis.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY