'/>

Kenyataan sombong dan nada angkuh Nazri tidak mengejutkan saya.
Saya masih ingat kenyataan beliau pada bulan September tahun lepas bila beliau mengatakan bahawa Sabah & Swk tidak akan mendapat bantuan dari Kementerian beliau jika kedua negeri ini memilih utk tidak menguatkuasakan Tourism Services Act (TSA).

Cadangan TSA ini juga mendapat bantahan dr Sabah dan MATTA.
Nazri yg mengaku diri orang lama dalam politik tidak perlu menunjuk sikap melenting beliau dgn memperkecilkan kedudukan Karim sebagai Menteri sebuah negeri.
Nazri tentu lebih arif dan sepatutnya lebih sensitive tentang sentimen politik yg sedang hangat di mainkan di Sarawak terutama tentang hak negeri di bawah Perjanjian Malaysia, isu  Peruntukan Pembangunan dari Federal dan Janji2 Pilihanraya yg tidak di tunai oleh Menteri2 Persekutuan.

Sebagai org yg mengaku diri "Menteri lama dan berpengalaman" dan pernah memegang Portfolio Hal-Ehwal Undang2, tentu Nazri arif ttg Sejarah Perjanjian Malaysia serta kedudukan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia.
Kita bukan mempertikaikan tentang Hak Kerajaan Federal utk mengubal Undang2 yg berkaitan dgn Kutipan Cukai. Peruntukan tersebut memang ada dlm Perlembagaan Persekutuan.

Tetapi kami ingin menyuarakan kekecewaan kami tentang Layanan serta Sikap Kerajaan Pusat yg tidak membawa perkara ini melalui rundingan yg serious dgn Kerajaan Negeri.
Putrajaya harus di ingatkan ttg 13 Perkara 'Administrative Empowerment' yg di serahkan kpd Kerajaan Negeri Swk yg telah dipersetujui antara Allahyarham Tok Nan dgn YAB PM semasa perjumpaan di Putrajaya pada 21.Jan.2016.

Antara lain, telah dipersetujui bahawa 'Kerajaan Negeri haruslah di maklum dan dibawa berbincang tentang apa2 cadangan untuk mengubal sebarang Undang2 yg akan memberi kesan kepada kedudukan Negeri terutama yang membawa impak dari kewangan.
Nazri perlu diingatkan bahawa perkara 'Perlancongan' hanya di masukkan dalam Senarai Federal dalam tahun 1994 melalui Akta A885 Parlimen.

Dan kerajaan Negeri tidak pernah dimaklumkan awal, dibawa berunding atau tiada kelulusan dari Kerajaan Negeri sebelum Penyenaraian perkara 'Perlancungan' dalam Federal List di lakukan.
Seperkara lagi ialah, Nazri adalah Menteri yg membentangkan Territorial Sea Act, 2012 (TSA) di Parlimen pada 18.April.2012 dan diluluskan pada hari yg sama.
Tiada seorang pun Ahli Parlimen dari Sarawak termasuk dari Pembangkang hadir semasa TSA diluluskan.
TSA adalah antara undang2 controversy yang sering dibincangkan termasuk Petroleum Development Act (PDA) bila isu Royalty Minyak & Gas dibangkitkan.
TSA dianggap sebagai Undang2 yg merampas Hak negeri ke atas Continental Shelf.

Jika dikaji secara mendalam, mungkin TSA ini tidak sah dan bercanggah dgn Perlembagaan.
Saya tidak peduli kedudukan Nazri yg mengaku "Samseng Besar" di Putrajaya, org yg byk kelemahan memang cepat mengaku dirinya besar dan bongkak.
Yang penting ialah tanda hormat dan saling memahami ttg kedudukan negeri Swk dlm Malaysia.
Jika persepsi majoriti Rakyat Sarawak bahawa Putrajaya tidak Iklas, mungkin BN kena kerja keras dalam PRU akan datang ini.
Jika pemimpin spt Nazri terus menunjuk keangkuhan Politik sebegitu kpd sebuah negeri yg sentiasa konsisten dan byk menyumbang kemenangan BN dlm PRU, jgn terkejut jika rakyat yg semakin meluat akan bertindak balas.

Polisi serta kejayaan agenda Politik BN samada diperingkat National atau negeri semakin diyakini tapi rakyat mahu pemimpin2 politik yang sentiasa menunjuk kesungguhan, Kerajinan dan Keberanian.
Bukan pemimpin byk retorik yg semakin sombong, angkuh serta "Beraja di Hati".

Abdullah Hj.Saidol
ADUN "Anak Jagung Sayur"

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz tidak peduli apa yang pengkritik beliau, Ketua Pemuda BN Fadillah Yusof, telah berkata mengenai beliau lebih hotel spat cukai antara beliau dan rakan sejawatannya dari Sarawak, Abdul Karim Rahman Hamzah.

"Saya tidak peduli apa yang dikatakan oleh Pemuda BN Sarawak. Saya tidak peduli apa kata Fadillah dan saya tidak mengambil berat tentang dia," kata Nazri kepada Malaysiakini ketika dihubungi hari ini.

Fadillah, yang juga Menteri Kerja Raya berkata, Nazri tidak menggambarkan semangat BN dengan melemparkan satu penghinaan pada Abdul Karim dengan memanggil jagung Setahun yang kedua (tidak matang).

Menjawab, Nazri berkata Abdul Karim mula-mula menghina dia dengan meminta Putrajaya untuk menghormati Perjanjian Malaysia 1963, seolah-olah membayangkan kerajaan persekutuan mengabaikan hak-hak rakyat Sarawak.

"Dia boleh menghina saya, tetapi saya tidak boleh menghina dia? Dia menghina saya, dan saya mempunyai hak untuk menghina dia kembali," katanya ...

Sarikei:Kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan sebanyak RM 48.36 juta untuk menaiktaraf jalan sedia ada 2 lorong  2 hala dengan piawai JKR R3 kepada 4 lorong 2 hala sepanjang 3.2 km.

Turut dibina 1 jejambat pejalan kaki,menaiktaraf 1 persimpangan lampu isyarat dan membina baru 2 persimpangan lampu isyarat serta menyediakan lay-bay bagi kegunaan bas.Projek ini dijangka siap sepenuhnya pada bulan Februari 2019.

Sarawak beruntung dapat menteri² otaknye dikepala . Moga sarawak terus maju jaya . Walaupun sy bukan orang srwak . Tapi sy bangga dgn menteri² sana yg sentiasa fikirkan rakyat

KUCHING: Rentetan isu yang hangat ketika ini, Kerajaan Negeri membuat keputusan untuk menarik diri daripada mempunyai wakil dalam Lembaga Pelancongan Malaysia berkuat kuasa serta-merta.

Pejabat Ketua Menteri Sarawak dalam kenyataannya sebentar tadi berpendapat, peranan wakilnya dalam Tourism Malaysia tidak perlu kerana ia bertindih dengan peranannya dalam Lembaga Promosi Pelancongan Sarawak. Sumber:Sarawakvoice

Kenyataan Media Pengerusi Pemuda BN Sarawak & Ketua Pemuda PBB Sarawak

1. Pemuda BN Sarawak mengecam kenyataan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz terhadap Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak, Datuk Karim Abdul Rahman Hamzah, yang kasar dan tidak melambangkan semangat kekeluargaan dalam Barisan Nasional (BN).

2. Tindakan melabelkan Menteri Sarawak itu sebagai setahun jagung dan masih budak lagi adalah satu penghinaan terhadap Datuk Karim yang telah diberi kepercayaan oleh pucuk kepimpinan negeri untuk menerajui kementerian berkenaan di peringkat negeri.

3. Sebagai sebuah keluarga besar dalam BN apa juga isu terutama menyentuh sensitiviti rakyat di mana-mana peringkat, seharusnya ditangani secara musyawarah dalam semangat BN dan bukannya menerusi kenyataan umum atau menerusi hebahan media, kerana ia boleh mencetuskan kemarahan nitizen.

4. Jika ada isu-isu yg hendak dijelaskan, maka ianya harus dilakukan secara baik dan berhemah dan bukannya dengan memperlekehkan sesama pemimpin dalam parti komponen yang sama.

5. Pemuda BN Sarawak berpendirian bahawa semangat saling menghormati dan permuafakatan antara pemimpin dalam parti komponen harus diutamakan dengan sebarang perbezaan pendapat mestilah diselesaikan dalam saluran parti yang harmoni.

6. Kita boleh berbincang, berbeza pendapat dan seterusnya mengambil kesempatan itu untuk bermuafakat bagi mendapatkan penyelesaian terbaik kepada semua perkara.

7. Tindakan melabelkan sesama kita sebagai 'samseng' juga tidak wajar sama sekali kerana ia bukan sahaja satu penghinaan kepada individu terbabit malah boleh menjejaskan imej parti, apa lagi samseng bukanlah budaya dalam BN, apatah lagi dalam PBB.

8. Dalam berdepan apa juga isu Pemuda BN Sarawak berpendirian, yang paling utama ialah semangat dalam sebuah keluarga besar iaitu keluarga BN, parti yang telah diberikan mandat dan kepercayaan oleh rakyat, perlu dijunjung dan dipertahankan.

Dato' Sri Fadillah Yusof
Pengerusi Pemuda BN Sarawak
Merangkap Ketua Pemuda PBB
(12 Jun 2017)

Wahai Pak Menteri..mutual respect goes both ways ok..
Kita bangkit sesuatu yg berkaitan dgn Hak Negeri..Kata dah lama jadi Menteri, sebagai org lama dlm Politik, jawab la dgn dgn berhemah..lagi pun bulan puasa..cakap la dgn nada matang sikit..
jangan la sombong sangat..!!
yang engko tiba2 melenting tak tentu pasal apahal..?!
Engko ingat kita kat Sarawak ni engko boleh kotak-katik mcm tu je ke..?
Apasal tiba2 cakap pasal "Samseng" pulak..?!
Samseng sangat ke awak tu..? Jangan pikir tahap Samseng engko je..
Perangai "Feudalism" atau "Kebangsawanan" di kalangan orang Politik spt awak ini la yg buat Rakyat Meluat dan Menyampah dgn budaya politik dlm negara kita skarang ni..?!

Sumber :FB YB Abdullah

Kita sokong Menteri kita YB D Karim dlm hal tuk. Jgn cuak ngan menteri tua kah menteri lamak kah dari sinun ..dari KL. Mun sik tegal BN Sarawak & Sabah , BN di Semenanjung boleh TUMBANG  you you ! Apasalah nya untuk menghormatilah HAK-HAK Negeri Sarawak , tunjukkanlah adat budaya setiakawan yang sejati dgn baik pada kita dari kepulauan Borneo ini yang sentiasa merendah diri dan menghormati rakan sinun dan Semananjung. Kami  bersikap beradat bukan ertinya  kami mau DI BULI  !!!

Bangga menteri Swak semakin berani membela nasib Swak berlandaskan kuasa kerajaan negeri.SUPPORT YB KARIM !


Tolong viral tuk lok sak sidak sinun tauk reti sikit !!

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY