'/>

Kesemua pintu Empangan Bakun dilepaskan kali kedua hari ini sekitar jam 6 petang tadi ke Sungai Batang Rajang akibat paras air di empangan itu mencecah 228 meter dari aras laut.
Sumber:Info Sarawak

KUCHING:Mendekati agensi kerajaan yang betul setiap kali seseorang mempunyai keraguan tentang isu-isu tertentu dan bukannya membuat tuduhan liar terhadap kerajaan, kata Menteri Kebajikan, Wanita dan Kesejahteraan Masyarakat, Datuk Fatimah Abdullah.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di sini hari ini untuk menjelaskan laporan dalam talian bertajuk 'Mengapa Jabatan Agama Islam Sarawak menapis guru bukan Islam?'

"Jahat" (buruk), "sentiasa kembali kepada kaum" dan "tuduhan yang tidak masuk akal" adalah antara komen yang dibuat oleh Fatimah ketika dia memberi taklimat kepada pemberita.

"Pada kes yang dibangkitkan oleh (DAP Sarawak pengerusi) Chong (Chieng Jen), pemohon memohon pekerjaan yang diiklankan oleh Jabatan Agama Islam Sarawak (Jais), dan permohonan tersebut mesti disemak oleh Jais.

"Ia adalah Jais yang meletakkan jawatan kosong dan sudah tentu agensi akan melakukan tapisan. Apa Jais diiklankan adalah satu pekerjaan yang khusus di mana pemohon akan dipaparkan di Jais.

"Permohonan itu ditolak kerana pemohon tidak sesuai untuk jawatan itu. Ia adalah kira-kira hampir sama kerja dan tiada kaitan dengan bangsa, "katanya.

Beliau berkata ia adalah "sangat telus" dan ada "apa yang hendak disembunyikan di sini", tetapi kesal kerana ada pihak yang salah faham isu itu dan mengambil kesempatan daripada ia - satu tindakan dia takut boleh mewujudkan ketegangan kaum.

Beliau memberi jaminan akhbar bahawa Jais telah melakukan pemeriksaan latar belakang permohonan itu dan mengesahkan bahawa pemohon tidak memenuhi apa jabatan yang diperlukan.

"Kami hairan dengan dakwaan yang dibuat oleh Chong kerana semuanya dinyatakan dengan jelas di laman web," katanya, sambil menambah bahawa kerajaan tidak akan mahu melihat ketidaksepadanan pekerjaan sama ada.

"Moral cerita ini, terdapat penjelasan untuk setiap soalan. Pendekatan agensi yang betul untuk jawapan dan tidak membuat bukan isu menjadi isu perkauman kerana ini adalah tidak sihat bagi masyarakat berbilang kaum dan agama. "

Dia merasakan bahawa Chong sepatutnya datang kepada beliau untuk penjelasan daripada pergi kepada media untuk menyemarakkan syak wasangka terhadap kerajaan.

"Jika ada sebarang masalah, sila beritahu kami supaya kita boleh sampai ke punca masalah ini. Kami dapat menjelaskan. Kami berharap Chong akan lebih berhati-hati mengeluarkan kenyataan seperti ini.

"Beliau (Chong) sama ada keliru atau dia melakukannya dengan sengaja, atau bahawa dia hanya jahil. Pintu kami sentiasa terbuka, sesiapa sahaja boleh hubungi kami untuk menjelaskan. "

Kasm Meradong melawat dan menyampaikan sedikit sumbangan kepada cik Jiah bt Tamam yg kurang sihat sejak 3 bln yg lepas di kpg Bidadari Bintangor Bandar Limau...

Keadaan di SK Lepong Balleh hari ini.

Keadaan petang ini di SK Lepong Baleh didapati  masih terkawal - Bomba Kapit.
Foto by FB i love kapit

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY