'/>

KUCHING - Puan Sri Jamilah Anu, balu Adenan Satem telah dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) di Tanjung Datu pilihan raya kecil.

Kerusi itu kosong selepas kematian bekas Ketua Menteri bulan lepas.

Ketua Menteri Sarawak Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Abang Haji Openg berkata Jamilah akan secara rasmi dinamakan sebagai calon (PBB) Parti Pesaka Bumiputera Bersatu pada 4 Februari hari penamaan calon.

Pilihan raya kecil akan diadakan pada 18 Februari ini.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak Ke-11 Mei tahun lepas, Adenan, 72, mendapat 6,360 undi mengalahkan calon PKR, Jazolkipli Numan dengan majoriti 5,892 undi.

Calon Barisan Nasional bagi PRK Tanjung Datu..

PUAN SRI JAMILAH ANU

Umur: 62 tahun

Tarikh Lahir: 14 Ogos 1955

Asal: Bau, Sarawak

Kerjaya: Surirumah/Pengarah Yayasan Jaznan

Kelayakan Akademik: Diploma Sains Kesetiausahaan (Universiti Teknologi Mara Cawangan Sabah)

Aktiviti Kemasyarakatan:

Penaung Persatuan Puteri Islam Malaysia (PPIM) Penaung Persatuan Kanak-Kanak Terencat Akak (PERKATA)

Penaung Persatuan Pengasuh & Pendidikan Awal Kanak-Kanak Sarawak

Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Jantung Sarawak

Hampir semua posting artikel  didalam ruangan komen YAB PM di Page FB beliau ditulis #RespectMyPM dan simbol 20c(sen)..Ini berikutan dengan kenaikan harga minyak semalam sebanyak 20sen...

KUCHING: Tiga laporan polis telah dibuat terhadap seorang pengguna Facebook dengan nama Zulfae Iskandar kerana menyiarkan kenyataan yang kononnya ditulis bersama oleh ahli-ahli Parlimen Belia Malaysia.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak SAC Datuk Dev Kumar berkata dua laporan polis dibuat di Kuching manakala seorang yang diserah simpan di Bintulu.

"Kami sedang menyiasat di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia," Dev Kumar kepada The Borneo Post pada Isnin.

Dalam pada itu, Zulfaee menyatakan bahawa anggota Sarawak Parlimen Belia Malaysia telahpun menyatakan terhadap pelantikan SAC Datuk Dev Kumar sebagai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak kerana ia bertentangan dengan Perjanjian Malaysia 1963.

Antara kenyataan menghina yang lain, posting yang menyebut bahawa rakyat Sarawak telah hilang kepercayaan terhadap Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sebagai ketua polis negara.

Sementara itu, salah seorang ahli Parlimen Belia Malaysia dari Sarawak, Mieza Nawawi, yang namanya telah dimasukkan dalam undang-garis kenyataan itu mempertahankan rakan-rakan beliau dengan melabelkan posting sebagai kekufuran yang tidak boleh dimaafkan.

"Saya ingin menafikan bahawa saya telah pernah dibuat atau menyokong pernyataan itu dan mengikut cara termasuk pada semua isu-isu lain yang dibangkitkan di dalamnya, dan menganggapnya sebagai satu percubaan yang tidak bertanggungjawab untuk memburuk-burukkan nama baik saya dan rakan-rakan rakan-rakan Parlimen Belia saya," kata Mieza dalam catatan beliau.

Nama lain yang dimasukkan dalam undang-line adalah Hanafi Mosbi, Wan Daniel Sameon, Myra Liyana, Qaisy Jaslenda, Meor Denmark, Emelda Lai, Musz Suhaili, Suara Sarawak, Sarawak untuk rakyat Sarawak, 1Sarawak-Perpaduan dalam Kepelbagaian dan Parlimen Belia Sarawak.

Sumber :BP

Melakukan kunjungan diraja ke atas DYMM Paduka Seri Sultan Brunei di Istana Nurul Iman.
Selain itu TPM sempat mengadakan pertemuan dengan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri Negara Brunei Darussalam YB Pehin Orang Kaya Seri Kerna Dato Seri Setia (Dr) Haji Awang Abu Bakar bin Haji Apong
Foto by telegram zahid hamidi

Jerman:Enam remaja ditemui mati Ahad selepas mengadakan parti di sebuah bangsal taman meninggal dunia akibat keracunan karbon monoksida, ia telah disahkan.

Golongan belia, lima lelaki muda dan seorang wanita muda semua berumur 18 atau 19, ditemui oleh pemilik kandang, yang anak lelaki dan anak perempuan adalah antara mangsa.

bapa membuat penemuan yang suram pada pagi Ahad selepas tertanya-tanya mengapa anak-anaknya tidak pulang ke rumah dari parti mereka malam sebelumnya, polis di Unterfranken berkata dalam satu kenyataan.
Kejadian itu berlaku di bandar Arnstein di negeri selatan Bavaria dan pendakwa dan polis di Wuerzburg, Bavaria, berkata pada hari Selasa mereka masih sedang berusaha untuk menentukan sumber gas dan apa yang menyebabkan ia bocor.

Penyiasat berkata dapur kayu api telah digunakan di rumah dan media tempatan.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY