'/>

Kuching:10 pegawai dan anggota Jabatan Imigresen Sarawak ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)  selepas disyaki menerima suapan bagi melindungi pendatang asing tanpa izin (PATI) hari ini.

Kesemua pegawai terbabit ditahan oleh sepasukan pegawai dan anggota dari Ibupejabat SPRM Putrajaya di empat lokasi berasingan iaitu di Ibu pejabat Jabatan Imigresen Sarawak,Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, Pejabat Imigresen Pending dan Depoh Tahanan Imigresen Serian.

Penahanan terbabit, bertindak atas risikan dan maklumat susulan operasi khas, ops batas yang dilaksanakan sebelum ini bagi memerangi kegiatan melindungi pendatang asing tanpa izin PATI termasuk yang berkerja secara haram di sarawak

Kesemua suspek, masing-masing empat lelaki dan enam perempuan berusia antara 33 hingga 53 tahun, ditahan dalam Ops Batas II susulan Ops Batas I yang dilancarkan sebelum ini.SPRM akan mendapatkan perintah tahanan reman bagi kesemua suspek esok bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan penahanan berkenaan dan memaklumkan siasatan lanjut sedang dijalankan.

KUCHING - Secara keseluruhan pencapaian calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2016 bagi negeri Sarawak adalah menggalakkan.

Seramai 13 orang calon berprestasi cemerlang tertinggi yang mendapat gred A+ dalam semua mata pelajaran.

Daripada jumlah tersebut, 1 orang mendapat 11A+, 6 orang mendapat 10A+ dan 6 orang mendapat 9A+ dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Seorang calon berkeperluan khas, kategori Kurang Upaya Penglihatan (Rabun) iaitu adik Suzzane anak Jelian dari SMK Batu Lintang Kuching mendapat keputusan yang membanggakan. Beliau memperoleh Gred B+ dalam dua mata pelajaran, C+ dalam satu mata pelajaran, Gred D dalam dua mata pelajaran dan Gred E dalam satu mata pelajaran.

Bilangan calon yang mendapat sekurang-kurangnya gred A- dalam semua mata pelajaran pula ialah 577 orang.

Info friend of klxpress Sarawak

Kunjungan Hormat H.E Houmdaophon Soukhaseumsoukhaseum, Ambassador of LAO PDR

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY