'/>

Bila ada kuasa gunakan sepenuhnya ikut undang2 sedia ada  ...syabas kerajaan !  Jangan biarkan puak2 dajjal melakukan fitnah berleluasa dalam negara ini hingga boleh hancurkan semua .

Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem akan memastikan matlamat beliau untuk membawa lebih banyak perubahan kepada rakyat dan negeri ini tercapai sebelum bersara dalam tempoh lima tahun dari sekarang.

Dalam temu ramah bersama TV Bloomberg Malaysia, Adenan berkata selepas 50 tahun,  Sarawak  tidak boleh lagi ketinggalan daripada segala aspek terutama dari segi infrastruktur seperti jalan raya, air, elektrik, hospital, sekolah dan sebagainya.

Melihat kepada saiz Sarawak yang besar, Adenan mengakui ia akan mengambil masa yang panjang tetapi beliau akan memastikan Sarawak setanding dengan negeri-negeri lain dalam Malaysia di bawah pimpinan beliau.

“Bagi mencapai status negeri berpendapatan tinggi menjelang 2030, perindustrian merupakan aspek penting dalam perancangan Sarawak.

“Kita tidak lagi boleh kekal sebagai pengeluar bahan mentah getah, lada dan sebagainya seperti pada masa lalu.

“Tetapi kita mahu memproses sendiri produk-produk kini supaya kita dapat mengekalkan nilai tambah bagi pengeluaran bahan mentah kita sendiri,” katanya.

Dalam pada itu di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11), industri perladangan di negeri ini meliputi kelapa sawit hingga lada dijangka tumbuh dari  4.7 peratus setiap tahun sepanjang tempoh lima tahun akan datang.

Manakala projek berbillion ringgit Lebuh Raya Pan Borneo  yang dijangka siap pada 2023 dijangka membuka negeri ini di mana fasa kedua pembinaan telah dilancarkan pada September lepas.

Satu lagi langkah besar yang diambil oleh kerajaan negeri ialah projek Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE) yang merupakan pemacu utama bagi pelaburan asing ke negeri ini dengan nilai RM8.7 bilion pada 2014.

Sikap putar-belit dan pembohongan DAP pusat dan negeri tidak mempunyai impak besar kepada kedudukan dan peluang kemenangan besar Barisan Nasional (BN) pada PRN 2016 Sarawak tidak lama lagi.

Kita sudah biasa dengan segala bentuk tohmahan dan fitnah tipikal DAP dan rakyat semakin sedar serta menolak impian kabur DAP selama ini. Malah dari perkembangan politik semasa dalam negeri, jelas dan terbukti rakyat bertambah yakin BN akan menang besar pada PRN akan datang, serta
merampas kembali beberapa kerusi yang diduduki pembangkang.

Tetapi yang penting komponen BN harus ada kepercayaan boleh menang, bersatu padu dan tidak bergaduh sesama sendiri seperti DAP dan PKR. Kalau sebelum ini kekuatan adalah hasil kesatuan dan kesepakatan parti-parti komponen BN, sepatutnya semangat juang dan kekuatan ini harus dipertingkat dan diperkasakan lebih lagi disemua peringkat supaya dapat memberi mandat yang lebih besar kepada kepimpinan negeri Sarawak. # Iboh pelok bulu lamak gilak #

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY