'/>
Isu jalan Abang Amin yang sebelum ini menimbulkan kemarahan penduduk kampung Bintangor mendapatkan perhatian pihak berwajib.Pergerakan Pemuda PBB N40 Meradong dengan kerjasama JKKK Zon 2 Abang Amin telah menghantar surat permohonan baikpulih Jalan Kampung Abang Amin.Menurut Ketua Pemuda PBB Meradong Saudara Halmi Morsili rungutan dan desakan penduduk Kampung kita telah suarakan kepada Pihak MDMJ dan Pejabat Daerah Meradong.Kita juga telah panjangkan isu ini ke pihak Yang Berhormat Datuk Norah dan YB Tuan Abdullah.
Pihak kita dengan kerjasama JKKK Zon 2 telah memohon jalan ini untuk dinaiktaraf dan permohonan ini telah dihantar pada hari ini.Semalam penulis ada menyiarkan satu rakaman video klip dimana seorang pengguna jalanraya berbangsa Cina cuba memprovokasi polis trafik . Dialog dalam video klip berkenaan seolah-olah kaedah mereka untuk 'memancing' polis supaya menerima rasuah . Dalam video klip itu juga beliau seolah-olah sedang berusaha kononnya polis berkenaan mahukan rasuah , walhal apa yang kita lihat ada yang sebaliknya .

Kemudian semalam penulis cuba mencari di laman Youtube video2 yang serupa . Rupanya-rupanya kejadian seperti ini pernah berlaku , memang ada di kalangan pemandu kenderaan berbangsa Cina akan merekod video apabila mereka di tahan polis trafik . Dalam video itu , mereka cuba menunjukkan mereka tak bersalah , dan berada di pihak yang benar walaupun apa yang kita perhatikan sebenarnya hanyalah satu tindakan bodoh memprovokasi, dengna harapan polis bertindak balas dan video yang mereka rakam itu akan menjadi 'hits'

Kalau ditonton kompilasi video di bawah , macam2 helah yang dibuat oleh pemandu2 ini bila ditahan pihak polis , agak kelakar bila seorang pemandu secara terang-terangan menipu dia membawa kereta pada kelajuan 40km/j di lorong kanan jalanraya . Ada juga pemandu yang memutarbelitkan percakapan polis trafik apabila mengatakan polis berkenaan meminta wang sedangkan yang diminta adalah IC, beria-ia pemandu ini mengulang polis minta rasuah dan dia tak layan .

sumber
| Copyright © 2013 MERADONG TODAY