'/>
Kejadian penuh tragis : Kententuan Ilahi tiada daya insan untuk menghalang, hanya mampu berdoa memohon padaNya.
Lubuk puaka ‘Pasir Rusa’ Segamat:
Bagi kanak-kanak penduduk Kampung Kuing Patah, cerita lubuk puaka ‘Pasir Rusa’,
menjadi ingatan setiap kali mereka berhajat ke lokasi lapan pelajar lemas di Sungai Muar, Buluh Kasap, kelmarin.
Di lokasi berkenaan ada beberapa lubuk yang dalam dan diketahui penduduk sebagai kawasan yang agak ‘keras’ dan berpuaka.
Malah ada penduduk mendakwa mereka pernah terserempak dengan lembaga hitam besar ketika menangkap ikan dan udang di kawasan kejadian lemas itu.
Seorang penduduk yang hanya mahu dikenali Ani, 48, mengakui kawasan sungai di situ berpuaka. “Sejak kecil kami adik-beradik memang dilarang bermain di situ selepas arwah ayah terserempak dengan lembaga hitam besar ketika mengail udang
di situ.
“Kawasan berhampiran lapan remaja lemas itulah arwah ayah pernah terserempak dengan lembaga itu. Dulu ada pokok berembang yang besar ditebing sungai berhampiran kawasan lubuk di situ,
namun sekarang ia sudah tiada akibat hakisan.
Lembaga puaka Pasir Rusa
“Arwah ayah selalu pesan jangan sesekali pergi ke kawasan pokok berembang itu kalau tak mahu terserempak lembaga puaka Pasir Rusa. Itu sebabnya penduduk di sini memang mengelak pergi ke kawasan itu, ” katanya kepada BH semalam.
Penduduk Othman Mohd Diah, 53, berkata sungai berkenaan yang terletak bersebelahan kampung itu terbiar sejak 20 tahun lalu, sebelum kerja mengorek
pasir bermula sejak tahun lalu.
Katanya, beberapa insiden menyeramkan juga pernah dihadapi penduduk kampung berkenaan sebelum ini yang kebanyakannya mencari rezeki di sungai sebagai nelayan.
Alami peristiwa misteri
“Beberapa nelayan pernah mengalami peristiwa misteri ketika menjala dan menangkap ikan di situ dulu termasuk bot secara tiba-tiba berpusing, selain kejadian seolah-olah ada lembaga yang mengawasi
serta mengekori mereka.
“Itulah sebabnya tiada siapa yang berani mandi atau pun menangkap ikan di kawasan itu lagi, malah suasana di situ juga suram dan menyeramkan, tidak kira siang atau malam, ” katanya.
Dalam kejadian pada jam 8.50 pagi kelmarin,
seorang remaja yang berjalan di kawasan berpasir di sungai itu bersama 11 rakannya, tiba-tiba tergelincir ke dalam sungai itu sebelum tujuh rakannya yang cuba membantu turut hilang.
Empat lagi rakan mangsa bagaimanapun terselamat kerana tidak terjun ke dalam sungai selepas melihat satu demi satu kawan baik mereka ‘ditelan sungai’.
BH.
KUALA LUMPUR - Pendapatan isi rumah di Malaysia dijangka meningkat terutamanya dengan pengenalan gaji minimum dan skim gaji baharu.
Pakar Ekonomi Kanan RHB Research Shafizal Shafaai berkata syarat gaji minimum bagi sektor swasta, yang berkuat kuasa 1 Januari, 2013, diunjur meningkatkan pendapatan isi rumah.
Beliau berkata Skim Gaji Perkhidmatan Awam yang diumumkan Perdana Menteri Datuk
Seri Najib Tun Razak dalam Bajet 2102 akan juga menyumbang kepada peningkatan pendapatan isi rumah dengan kenaikan tahunan lebih tinggi sebanyak RM80 hingga RM320, selain semakan gaji sebanyak tujuh peratus hingga 13 peratus.
"Begitu juga dengan gaji angkatan tentera yang distandardkan. Ini akan membantu mengimbangi kesan inflasi yang lebih tinggi disebabkan rationalisasi subsidi," katanya kepada Bernama.
Kajian Pendapatan Isi rumah terkini yang dijalankan Jabatan Perangkaan menunjukkan kenaikan 7.2 peratus dalam purata pendapatan isi rumah pada 2012 berbanding kajian sebelumnya pada 2009.
Kajian Gaji 2013 oleh Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) juga menunjukkan gaji bagi eksekutif meningkat 6.3 peratus manakala gaji bukan eksekutif naik 6.7 peratus.
Shafizal berkata semasa kebanyakan pekerja dalam sektor swasta mendapat kenaikan tahunan yang sewajarnya, dengan lebih lima peratus setahun, malah ada yang memperoleh kenaikan kurang tiga peratus.
"Terdapat pekerja tidak mendapat kenaikan langsung disebabkan tidak mencapai petunjuk prestasi utama mereka. Ada juga yang kenaikan tahunan tidak diperoleh pekerja memandangkan ada di antara mereka tidak mempunyai kenaikan disebabkan oleh jenis industri pekerjaan mereka," katanya.
Golongan ini yang berkemungkinan terdedah kepada persekitaran inflasi yang lebih tinggi dan mereka perlu mengawal perbelanjaan mereka bagi menangani kos sara hidup yang lebih tinggi.
Beliau berkata pekerja dengan pendapatan yang lebih rendah akan berdepan dengan kesukaran dalam menyesuaikan diri dengan kenaikan kos sara hidup tetapi juga bergantung kepada corak perbelanjaan, kawasan kediaman dan berapa orang yang bekerja dalam sebuah isi rumah. 
"Ia juga merupakan satu keadaan mengimbangi yang sukar bagi kerajaan memandangkan ia perlu melihat kepada pengurangan defisit fiskal dan menambah baik kedudukan kewangan," katanya.
Bagi Setiausaha Agung Persatuan Pengilang dan Industri Perkhidmatan Bumiputera Malaysia, Datuk Dr Mohd Noor Ali Akbar, kenaikan dalam gaji akan tentunya menaikkan lagi pendapatan boleh guna isi rumah.
Dan ini akan meningkatkan perbelanjaan penggunaan terutamanya jika disokong oleh keadaan pekerjaan yang stabil dalam sektor-sektor berorientasikan domestik.
"Peningkatan dalam kenaikan gaji diharapkan diikuti dengan langkah kerajaan untuk mengawal harga barangan keperluan pengguna, barangan asas dan utiliti. Semuanya mempengaruhi pendapatan boleh guna pengguna.
"Ia juga berkait dengan usaha kerajaan dalam mengagihkan pendapatan sama rata kepada semua peringkat pendapatan - pendapatan sederhana berbanding pendapatan tinggi," katanya.
Bagaimanapun Pakar Ekonomi Hong Leong Investment Bank Sia Ket Ee berkata sebarang kenaikan gaji perlu dijustifikasi dengan peningkatan dalam produktiviti.
Sia berkata dengan mengandaikan kenaikan dalam produktiviti pekerja kekal, kenaikan gaji sebanyak 6.2 peratus hingga 6.7 peratus adalah seiring dengan kenaikan sederhana dalam inflasi sepanjang 2014. - Bernama

Sungai Petani: Kerja penggalian 11 kubur di pekarangan Masjid Jamek Al-Abidi, Simpang Tiga Pasir di Merbok, dekat sini, semalam, menemui serban dan kopiah putih dalam keadaan masih elok walaupun sudah tertanam sejak 22 tahun lalu.Kecuali kopiah yang hanya terkoyak sedikit di bahagian atas, serban itu masih tidak terjejas dan melilit dalam bentuk asal.

Penemuan itu terhasil apabila Pejabat Agama Daerah Kuala Muda (PADKM) diketuai Sheikh Radzi Abdul Mutalib memantau kerja penggalian semula kubur berkenaan untuk dikebumikan di tanah perkuburan lain di dalam masjid berkenaan, sekali gus memberi laluan kepada pembesarannya.

Serban dan kopiah itu milik Allahyarham Shamsudin Abas yang meninggal dunia ketika berusia lebih 80 tahun pada 1992 dan dikebumikan di masjid itu yang dibina pada 1942.AHLI Jawatankuasa masjid menggali semula kubur di pekarangan Masjid Jamek Al-Abidi, semalam.
Cucu ketujuhnya, Rohana Shamsudin, 48, berkata, arwah datuknya dikebumikan bersama serban dan kopiah selepas sakit tua selama dua bulan.
Metro

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY