'/>

1. *PERSATUAN PEGAWAI SYARIAH MALAYSIA (PPSM) TUNTUT PERMOHONAN MAAF RAFIZI RAMLI* berikutan klip video yang tular pada 12 April 2017 berkenaan suatu ucapannya pada minit ke 29, iaitu “kalau dilihat kepada rekod hakim yang ditangkap dan ditahan kerana *RASUAH,* kita boleh tengok sendiri sebenarnya *HAKIM MAHKAMAH SYARIAH* lebih tinggi berbanding dengan hakim mahkamah sivil.”

2. PPSM menegaskan, kenyataan Rafizi tersebut adalah fitnah dan pembohongan yang jauh menyimpang daripada kebenaran. Berdasarkan rekod semenjak jawatan “Hakim Syarie” diwujudkan pada tahun 90-an, hanya terdapat satu kes sahaja yang melibatkan Hakim Syarie yang didakwa dan disabitkan dengan kesalahan rasuah. Selain daripada kes tersebut, tiada lagi mana-mana Hakim Syarie di Malaysia yang didakwa dan disabitkan di mahkamah dengan kesalahan rasuah.

3. Menurut PPSM, walau apapun alasan yang diberikan oleh YB Rafizi, seseorang yang ditangkap dan ditahan tidak menggambarkan perlakuan kesalahan rasuah tersebut sehinggalah mahkamah mensabitkan kesalahan itu, berpadanan dengan prinsip "a person is innocent until proven guilty”, iaitu seseorang tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

4. PPSM menyatakan kekesalan kerana Rafizi memfitnah Hakim Syarie dan menggambarkan mereka adalah pengamal rasuah yang jumlahnya jauh lebih ramai daripada jumlah pengamal rasuah di kalangan Hakim Mahkamah Sivil.

5. Kenyataan Rafizi ini dilihat sebagai satu lagi bentuk serangan PAKATAN PEMBANGKANG ke atas Institusi Agama Islam dan bertujuan untuk mencemarkan imej dan kewibawaan Hakim Syarie khususnya dan Institusi Kehakiman Syariah.

Malam semalam amat bermakna bagi saya kerana dapat berjumpa, berhimpun dan bergaul bersama aktivis media sosial pro Kerajaan Barisan Nasional.

Mereka ini bukanlah calang-calang orangnya, mereka ini panglima di alam maya yang begitu setia mempertahankan dasar Kerajaan Barisan Nasional, mempertahankan maruah parti dan membidas segala pembohongan yang giat dipermainkan oleh pembangkang sejak sekian lama.

Saya berkeyakinan tinggi para aktivis media sosial kita ini juga, akan terus memainkan peranan mempertahankan Kerajaan dan membantu mengekalkan Barisan Nasional di Putrajaya.

Ini semua kerana mereka, seperti saya dan jutaan rakyat Malaysia lagi, percaya bahawa di bumi Malaysia ini tidak ada pilihan yang lebih baik daripada Barisan Nasional.

Saya mahu para aktivis media sosial kita juga ada kepercayaan diri dan melihat bahawa anda semua bukan sekadar aktivis tetapi adalah pejuang nasionalis.

Medan perang kita hari ini sudah berubah, tidak lagi dalam bentuk fizikal atau face to face tetapi alam maya atau ruang siber adalah medan perang yang baru.

Jika kita imbas kembali apa yang berlaku dalam dua Pilihanraya Umum dahulu, Kerajaan Barisan Nasional terdedah kepada serangan tanpa ada bala tentera yang boleh menangkis serangan tersebut.

Tetapi hari ini, saya lihat bahawa sudah ada penambahbaikan dan kita telah berjaya menghimpunkan ramai aktivis media sosial, panglima-panglima alam maya kita yang setia bersama Barisan Nasional, yang tetap percaya kepada perjuangan dan dasar kita.

Namun, dalam kita berjuang bersama-sama menghala ke medan perang, sudah tentu ada prinsip asas yang perlu kita gariskan dan praktikkan.
Pertama, saya menyeru kepada semua untuk mengelakkan pertelagahan sesama sendiri. Kita mesti komited kepada perjuangan secara bersama, berjuang menegakkan Kerajaan Barisan Nasional.

Kedua, kita mesti memperluaskan lagi rangkaian alam maya kita. Kita perlu tentukan kandungan dan mesej kita kepada rakyat dan berkongsi maklumat sesama kita agar ia dapat disebarkan dengan lebih meluas dan lebih berkesan lagi.

Kita mesti berusaha berkomunikasi dengan influencers dalam pelbagai bidang dan membina rangkaian kita agar mereka juga terlibat bersama dengan kita.

Ketiga dan yang terakhir sekali, amanat saya kepada semua adalah kita perlu belajar daripada apa yang berlaku dalam Pilihanraya Umum dahulu.
Kita mesti tangkas dalam respons kita dan tidak terperangkap, sepertimana yang berlaku pada hari mengundi dalam Pilihanraya Umum Ke-13 di mana pembangkang telah menyebarkan berita palsu mengenai kononnya kita membawa masuk pengundi Bangladesh untuk mengundi, bahawa kononnya kita mewujudkan keadaan blackout di tempat tertentu untuk memanipulasi undi.

Cerita ini semua langsung tidak masuk akal, tetapi ramai terpedaya dengan berita ini yang sedikit sebanyak membawa kesan kepada pengundi dan pilihan raya itu sendiri.
Saya jangkakan bahawa dalam Pilihanraya Umum yang akan datang, pembangkang akan kembali menggunakan taktik kotor serupa, melontarkan sesuatu yang tak terfikir oleh kita nanti untuk membuatkan orang marah dan benci pada kita.

Ingatlah bahawa pembangkang hanya berpegang kepada satu prinsip sahaja iaitu “If you cannot convince them, confuse them”.

Taktik kotor mereka amat jelas, jika mereka tidak dapat meyakinkan pengundi agar mempercayai janji-janji kosong atau kata-kata manis mereka, modus operandi mereka adalah untuk mengelirukan rakyat agar menimbulkan ketidakpercayaan serta kemarahan terhadap Kerajaan Barisan Nasional.

Kita sudah lama berada dalam ‘defensive mode’. Cukuplah. It is now time to attack !

Insya-Allah, dengan semangat juang dan kesepaduan sesama kita, kita mampu peroleh kejayaan besar dalam PRU 14, dan Putrajaya akan kekal milik Barisan Nasional ! - Dato Seri Najib Tun Razak

https://www.najibrazak.com/bm/blog/himpunan-aktivis-media-sosial-2017/

*#InfoGrafixSEMUT*

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Barisan Nasional (BN) bersedia menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 sekiranya ia diadakan dalam waktu terdekat.

Menurut Perdana Menteri , yang juga Presiden UMNO dan Pengerusi BN, persiapan rapi telah dan sedang dibuat oleh UMNO serta parti-parti komponen BN dan beliau yakin gabungan jentera yang kuat itu mampu mempertahankan Putrajaya.

"Pilihan raya boleh diadakan pada tahun ini atau tahun depan. Tahun ini boleh menang, tahun depan pun boleh menang. Kita sudah asah keris," katanya ketika melancarkan Jentera Jalinan Rakyat Plus (JR Plus) di Pusat Dagangan Dunia Putra semalam.

Bagaimanapun Najib mengingatkan pemimpin dan jentera BN agar tidak terlalu memikirkan bila atau siapa yang bakal terpilih menjadi calon pada pilihan raya umum itu nanti, sebaliknya memberi tumpuan kepada tugas masing-masing untuk menawan hati pengundi.

Beliau turut mengingatkan jentera parti supaya tidak terlalu yakin dan berlagak walaupun BN mempunyai kekuatan sendiri berbanding pembangkang, termasuk memenangi pilihan raya Negeri Sarawak dengan majoriti lebih besar serta menang tiga pilihan raya kecil iaitu di Kuala Kangsar, Sungai Besar dan Tanjong Datu.

"Saya sebut ini kerana nak ingatkan, kita boleh menang, tapi, kita telah menang peperangan namun perjuangan belum berakhir," katanya.

Najib berkata beliau berpegang kepada prinsip bahawa persiapan yang rapi perlu dilakukan untuk menghadapi sesuatu perkara yang besar seperti pilihan raya umum.

"Saya kira kita sudah bersedia, tapi masih ada lagi sikit kerja. Kita mesti pastikan jentera kita buat kerja," katanya.

Beliau turut mengingatkan jentera supaya mengamalkan prinsip kesederhanaan dalam melakukan gerak kerja terutama di peringkat akar umbi.

"Saya nak minta, jaga hati rakyat dan pengundi. Bila mereka susah, kita tolong... jangan dekat pilihan raya baru nak pergi jumpa mereka," kata Najib

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY