'/>

Sendiket perjudian haram di negara ini semakin 'panas punggung' selepas Kementerian Dalam Negeri (KDN) berikrar akan membanteras kegiatan itu habis-habisan.

Bagi tujuan itu, KDN akan mengadakan pertemuan dengan semua Menteri Besar dan Ketua Menteri dalam masa terdekat ini sekali gus mencari penyelesaian terbaik dalam menangani permasalahan itu pada masa hadapan.

Menterinya, Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau yakin usaha KDN yang serius mahu membanteras sindiket perjudian haram akan mendapat sokongan daripada pemimpin peringkat negeri termasuk negeri-negeri yang ditadbir oleh pakatan pembangkang.

“Saya akan mencari waktu yang sesuai untuk berjumpa Menteri Besar dan Ketua Menteri bagi berbincang dan mencari jalan terbaik menanganinya.

“Masalah perjudian haram ini turut berlaku di negeri-negeri di bawah pentadbiran pakatan pembangkang dan di Selangor misalnya, saya rasa kegiatan ini turut berleluasa di sana.

“Saya yakin semua kerajaan negeri termasuk yang berada di bawah pakatan pembangkang akan menyokong usaha yang dilakukan KDN," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis berbuka puasa KDN di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah, di sini hari ini. - KOSMO!


Kanak-kanak lelaki itu masuk ke dalam kedai runcit melalui lubang kecil pada dinding kayu yang reput.

PETALING JAYA -  Tiga kali premis dipecah masuk membuatkan seorang pemilik kedai runcit di Kampung Sungai Kayu Ara memasang kamera litar tertutup (CCTV) bagi mengesan suspek.

Huzaifah Mohd Yatim, 25, terkejut selepas CCTV itu berjaya merakam visual seorang kanak-kanak sedang menggeledah barangan  dan mencuri wang yang disimpan dalam kedai jam 2.50 pagi 20 Jun lalu.  

“Kanak-kanak itu mengaku  masuk ke dalam kedai melalui lubang kecil celah dinding papan kedai yang reput,” katanya.

Menurutnya, perangkap itu sengaja dibuat bagi mengesan pencuri yang menjadi buah mulut penduduk kampung itu selama ini.
 
“Saya kerugian besar selepas kedai dipecah masuk. Malah selepas ditangkap budak itu masih cuba pecah masuk kedai saya,” katanya.

Seorang lagi mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Man berkata, dia kerugian RM4,000 selepas rumahnya dimasuki akhir bulan lalu.

“Dompet yang mengandungi wang saya letak di dalam poket seluar yang digantung di dalam bilik lesap dan kejadian itu disedari ketika saya bangun waktu pagi.

“Anehnya tiada kesan rumah dipecah masuk, tapi ada saksi yang nampak kelibat kanak-kanak merayau di sekitar rumah saya pada waktu malam,” katanya.

Menurutnya, laporan mengenai kejadian itu dibuat di Balai Polis Damansara.

Sinarharian

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY