'/>

PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan penubuhan satu pakatan baharu dianggotai parti politik pembangkang. Dr Mahathir berkata, pakatan berkenaan yang disertai DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara sebagai parti komponen,

Tun Dr Mahathir Mohamad 
Serta mereka yang menentang kerajaan akan bekerjasama sebagai satu pasukan untuk menewaskan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum (PRU) akan datang. Katanya, pakatan itu yang masih belum mempunyai nama khusus akan bergerak sebagai badan tertinggi untuk menyusun usaha dari sekarang sehingga PRU-14.

 "Kita mahu mendedahkan segala penyelewengan BN dan membentuk kerajaan baharu bagi negara kita. "Kita juga memutuskan untuk mengenepikan sebarang perbezaan antara parti komponen dan menumpukan kepada mencapai kemenangan," katanya pada sidang media selepas menghadiri mesyuarat kira-kira dua jam di sini hari ini.

 Turut hadir ialah bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Ahli Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Md Akin dan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.

-BH

PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan penubuhan satu pakatan baharu dianggotai parti politik pembangkang. Dr Mahathir berkata, pakatan berkenaan yang disertai DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara sebagai parti komponen,
PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan penubuhan satu pakatan baharu dianggotai parti politik pembangkang. Dr Mahathir berkata, pakatan berkenaan yang disertai DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara sebagai parti komponen,

Senarai Nama Councillor baru Majlis Daerah Meradong Dan Julau.

Let the cops do their job lah. Am sure they will find out who the masterminds are.
Bill murder probe: Don’t meddle with police work, Ling told
July 14, 2016
By Peter Boon
SIBU: Sarawak DAP secretary Alan Ling should leave it to the police to investigate the murder of PKR Miri secretary Bill Kayong instead of interfering.

Assistant Minister for Youth and Sports Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, in stating this yesterday, said Ling, being a lawyer, should know it is vital for investigation to be completed before someone is charged.
Sarawak DAP secretary Alan Ling
“The police are still investigating the case, and Ling should not give the impression they are ‘hiding’ something by calling the police to disclose the mastermind,” said Abdul Karim.
“Let the police handle the case, and do not interfere or make assumptions that could mislead the public.”

Abdul Karim said he, like Ling and all Sarawakians, wanted to see justice prevail in this case.
“The murderers must be brought to justice,” he said.
The Asajaya assemblyman also expected Ling to know that the proper venue for the matter to be settled was in court, not the media.
Ling had on Tuesday called on the police to disclose the motive and mastermind behind the murder of Bill, who was shot dead last June 21 at a traffic light intersection in Tudan, Miri.
Ling suggested that it was not sufficient just to prosecute those who executed the shooting as it was vital that the persons behind the crime be brought to justice, too.
Abdul Karim commented that if Ling expected the police and prosecution to disclose all motives, mastermind, and parties involved in the crime, then the judiciary would be irrelevant.
“The public and media then can be the prosecutor and judge altogether.”
He suggested that Ling emulate PKR leader Voon Shiak Ni, who had commended the police on their investigation of the case.
Assistant Minister for Youth and Sports Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, 

PKR three-member delegation led by Baru Bian paid courtesy call on the Chief Minister this morning.
Other members were See Chee How and Ali Biju.

Also present during the visit were DCMs Douglas Uggah, James Masing and Abang Johari (not in pic , left earlier to attend meeting) and Chief Political Secretary to the Chief Minister, Abdullah Saidol.

Foto by aden nagrace

Bukti yang amat jelas tiada rasa memiliki dan tidak patriotik manusia yang bergelar warga negara dalam diri ... Pengkhianat negara sedangkan makan dan minum dia disajikan dalam negara. Pakar ceramah DAP, Superman Hew Kuan Yau telah membuat pengumuman pelik ini bahawa Laut China Selatan adalah milik China dan kita tidak boleh menjadi anti-China hanya kerana anda anti-Komunis. https://www.facebook.com/KuanYauHew/posts/1062405623844265

Ia adalah suatu deklarasi yang sangat pelik dan hampir kepada pengkhianatan kerana Malaysia adalah salah satu daripada beberapa negara yang mempunyai tuntutan ke atas wilayah-wilayah Laut China Selatan yang dipertikaikan.


Superman Hew popular dengan kenyataan "Membiarkan Melayu untuk skru Melayu mereka sendiri adalah persembahan terbaik daripada sepanjang hidup" yang DAP katakan ia hanya bahasa kesat dan tidak bersifat perkauman.
Mari kita lihat jika alasan berikut tidak lama lagi akan digunakan untuk posting Hew Kuan Yau ini:
1) Akaun ini tidak dikawal oleh saya tetapi tidak oleh "peminat" yang tidak diketahui nama.
2) "Siapa makan cili, dia rasa pedas". Tidak perlu menjadi sensitif tentang perkara ini.
3) Akaun saya digodam.
4) Ahli-ahli politik perlu dapat menganggapnya sebagai jenaka atau ia akan menjadi sangat membosankan.
5) Saya telah disalah petik atau salah faham.
Dan mari kita lihat jika Jawatankuasa DAP akan juga turut melepaskannya dari sebarang tindakan dari posting berunsur pengkhianatan ini.

Dan sama ada PAN dan PKR juga akan berdiam mengenai ini seperti bagaimana mereka gagal untuk mengulas mengenai isu-isu Nga Kor Ming 'Amerika-Raya' dan 'dedak Raya'.
Seperti yang saya telah sebelum ini ramalkan selepas kekalahan teruk di Sarawak dan pilihan raya kecil berkembar, DAP mungkin telah memutuskan bahawa isu 1MDB terbukti tidak berjaya untuk DAP dan PakaTun, oleh itu mereka akan kembali semula kepada isu-isu kaum / agama yang telah dicuba dan diuji untuk menghasut kebencian bagi mendapatkan reaksi agresif daripada UMNO dan mengekalkan asas undi Cina mereka.

Adakah ini satu lagi percubaan berdasarkan prosedur operasi standard DAP?
Tidak ada keperluan untuk membuat demonstrasi jalanan. Mari kita tetap tenang dan tidak jatuh ke dalam permainan kotor mereka.
Hanya gunakan hujah dan undang-undang untuk menangani kontroversi itu dan menunjukkan permainan kotor DAP kepada orang ramai.

Biarkan pengundi menghukum DAP yang sengaja melakukan provokasi dan menghasut kebencian hanya untuk merebut undi dengan mengorbankan keharmonian bangsa-agama dan keamanan Malaysia.
Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1829403480611771&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=3&theater
Superman Hew
Sebanyak 111 sekolah yang merangkumi 1,805 murid tahun enam di beberapa bahagian luar bandar di negeri ini akan menyertai Kursus Intensif ‘Cambridge ICT Starters’ pada 2016.
Program yang disokong kerajaan negeri dan dilaksanakan badan korporat, iaitu Danawa Education pada tahun ini juga melibatkan 111 guru dan melibatkan 24 Pejabat Pendidikan Daerah (PPD).
Menteri Kebajikan, Wanita dan Kesejahteraan Masyarakat Datuk Fatimah Abdullah berkata, program yang dilancarkan sejak 2001 itu menjadikan Sekolah Kebangsaan Pangiran Mohamad, Oya sebagai perintis.

“Selepas itu, ia dikembangkan ke beberapa sekolah di bahagian tengah negeri ini sebelum ke beberapa daerah lain di seluruh negeri pada masa kini.
“Kerajaan negeri telah meluluskan peruntukan bagi program ini melalui Kementerian Perancangan Sumber dan Alam Sekitar sejak dahulu sehingga tahun ini,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menerima kunjungan daripada Danawa Education yang dihadiri Ketua Pegawai Eksekutifnya Tan Yii Ying di pejabatnya di sini, semalam.
Tambah Fatimah, usaha Danawa itu membantu kerajaan meningkatkan lagi kemahiran ICT dalam kalangan murid khasnya di luar bandar selain meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris kerana ia menggunakan bahasa terbabit dalam modul digunakan.
“Walaupun ia menumpukan kepada kemahiran tetapi pada masa yang sama ia memberi impak lain bagi memastikan murid luar bandar tidak ketinggalan dari segi penggunaan ICT,” tegasnya.
Sementara itu, Tan pada sidang media memberitahu bahawa sehingga kini, badan korporat itu telah melaksanakan program yang sama di lima PPD dengan 38 sekolah menyertainya serta melibatkan 72 guru.
Hasil daripada itu 927 murid terlibat melalui 24 kursus intensif yang dikendalikan di sekolah luar bandar.
“Objektif kursus yang menggunakan modul dari Cambridge ini adalah menerapkan literasi asas ICT kepada murid, penilaian ICT secara formal dan penting sekali membantu kerajaan memastikan murid tidak ketinggalan.
“Dalam program ini, Danawa menyediakan kemahiran literasi ICT, pelatih, infrastruktur dan sebagainya di sekolah yang dipilih,” katanya.
Bagi tahun ini kata Tan, mereka hanya memerlukan peruntukan di bawah RM1 juta daripada kerajaan negeri bagi melaksanakan program terbabit.
Menjelaskan lanjut, beliau berkata kursus intensif berkenaan dikendalikan sekurang-kurangnya tiga atau lima hari bergantung kepada sesebuah sekolah.
“Dalam tempo berkenaan murid-murid akan diberi latihan, ulang kaji dengan mengguna pakai tiga modul sebelum melalui ujian.
Menteri Kebajikan, Wanita dan Kesejahteraan Masyarakat Datuk Fatimah Abdullah 

Difahamkan Sarawak dijangka akan membuat aduan rasmi kepada FAM pada hari ini berhubung dengan beberapa insiden dan mutu pengadilan membabitkan pengadil semalam.

Pertemuan Kedah - Sarawak menyaksikan pengadil M.Nazmi Nasaruddin menghadiahkan dua sepakan penalti kontroversi kepada pasukan tuan rumah, dan satu kad merah kepada Hairol Mokhtar dan mengarahkan David Usop keluar padang atas bantahan yang dilakukan.

Sumber:Gawang

TAMAT ° KEDAH 4 vs 3 SARAWAK ° DARULAMAN ° PIALAMALAYSIA

Saya bebangga dengan anak buah saya,walaupun saya dan hairol di 'berambus' oleh pengadil - DavidUsop
*Ruang komen dibuka untuk semua..

Sumber :FB GB13

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY