'/>

Petang tadi mewakili Pemuda PBB Negeri untuk menyampaikan sumbangan kepada mangsa kebakaran di Rh Jalak, Tg Penasu, DUN N53 Bawang Assan .

"Penang Govt Reminded A Fourth Time" YBM @MOWorks

GIVE 'EM HELL!

"Normally, when you are the host you are expected to give way to your guests... But in sports I don't believe in this...in sports...even if you are the host, you give 'em hell!"

- CM Adenan after #sukmasarawak2016 briefing by SS Tan Sri Morshidi Ghani

Foto by abang sardon

MIRI: Two suspects arrested in connection with the murder of PKR Miri branch secretary Bill Kayong were charged in the Magistrate’s Court, here, this morning.

The first suspect, Mohamad Fitri Pauzi, 29, was charged under Section 302 of the Penal Code with the murder of 43-year-old Bill on June 21 at about 8.20 am at a traffic light intersection, near E-Mart supermarket, Jalan Miri-Bintulu.

The second suspect, Lie Chang Loon, 37, was charged with abetting Mohamad in the murder, under Section 109 of the Penal Code read together with Section 302.

No pleas were recorded from both the accused who appeared calm when the court interpreter read out the charges to them in Malay and Mandarin respectively.

Magistrate Lovely Natasha Charles fixed Aug 30 for case mention.

Senior federal counsel Muhamad Iskandar Ahmad appeared for the prosecution while the two accused were represented by lawyer Ranbhir Singh Sangha, with  lawyer Abun Sui representing the victim’s family.

Outside the court, Sarawak CID chief, SAC Dev Kumar M.M.Sree told reporters that four suspects detained earlier were being remanded for 21 days under Section 3 (1) of the Prevention of Crime Act 1959 (POCA).

He said police were still looking for three more suspects, still at large including the mastermind of the murder.

All eight suspects who were in lock-up attire had arrived at the court at  8.45 this morning, accompanied by heavily armed policemen and under tight security to prevent any untoward incident. However, two of the suspects were later released unconditionally.

More than 20 police officers including Miri deputy police chief, Supt Stanley Johnathan Ringgit, were monitoring the situation. – Bernama

POLID NAFI DAKWAAN ARAHAN TEMBAK 179 INDIVIDU

Sebaran maklumat melalui rakaman suara di aplikasi WhatsApp konon-nya Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengarahkan pihaknya menembak mati 179 individu termasuk dua penjenayah warga India tanpa perbicaraan adalah palsu.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata, tuduhan itu tidak berasas sama sekali dan berbentuk hasutan.

Menurutnya, polis memandang serius perkara itu kerana penyebaran maklumat palsu boleh membawa kepada insiden perkauman.

"Siasatan sedang dijalankan bagi mengenal pasti dalang yang mengeluarkan kenyataan tersebut.

"Kita tidak akan teragak-agak mengambil tindakan kepada sesiapa yang menyebarkan maklumat tersebut mengikut Akta Hasutan 1984," katanya, kelmarin.

Dalam rakaman tersebut, semua ahli kongsi gelap diarahkan berkumpul di Bukit Aman pada jam 2 petang, hari ini.

Sumber : Sinar Harian

Buat julung kalinya dalam sejarah, rakyat Sarawak akan mengadakan sambutan Hari Sarawak pada 22 Julai ini selepas ia diisytihar sebagai cuti umum bagi negeri ini.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, sambutan Hari Sarawak 2016 yang bertempat di Tebingan Kuching bermula pada jam 8 pagi bakal dihadiri Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud serta Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem.

“Pada tahun ini sambutan Hari Sarawak amat signifikan kepada kita kerana ini pertama kali dalam sejarah hari berkenaan diisytihar sebagai cuti umum oleh Ketua Menteri (Adenan).

“Pada acara ini nanti, kita akan menyaksikan ucapan daripada Ketua Menteri selain ia diisi dengan perkara lain seperti persembahan gambaran sejarah Sarawak serta pameran-pameran yang terlibat,” ujarnya.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Induk sambutan Hari Sarawak 2016 yang dihadiri Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Datu Ismawi Ismuni, Menteri Muda Kemudahan Awam Datuk Dr Jerip Susil, Menteri Muda Kemudahan Awam (Elektrik dan Telekomunikasi) Dr Abdul Rahman Junaidi dan Menteri Muda Pendidikan Awal Kanak-Kanak dan Pembangunan Keluarga Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali di Wisma Bapa Malaysia di sini, semalam.

Menurut Abang Johari, sambutan di Tebingan Kuching dijangka dihadiri lebih 100,000 orang dan percaya ia akan disambut oleh rakyat Sarawak serentak di seluruh negeri mengikut aktiviti masing-masing.

“Mungkin ada di kalangan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mempunyai aktiviti mereka sendiri sempena sambutan ini dan kita berharap merek akan mengadakan sambutan mengikut pematuhan atau undang-undang.

“Kita tidak ada halangan bagi mana-mana NGO mengadakan sambutan di mana sahaja dan terpulang kepada mereka tetapi ia harus berlunaskan peraturan,” tegasnya.

Jelas Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan itu, mesej penting untuk disampaikan adalah Sarawak tetap kekal bersama Malaysia meskipun melakukan sambutan itu dalam konteks negerinya sendiri.

“Sambutan ini juga amat penting terutama kepada generasi muda kita agar mereka tahu sejarah negeri ini dan paling penting penyertaan kita dalam Malaysia mengikut Perjanjian Malaysia 1963 (MA63),” tegas beliau.

Mengulas lanjut, Abang Johari berkata secara peribadi beliau berasakan sambutan itu perlu dinamakan ‘Hari Sarawak’ berbanding ‘Hari Kemerdekaan Sarawak.’

“Ini kerana pada ketika itu (22 Julai 1963) kita hanya telah menerima kuasa eksekutif kepada kabinet yang ditubuhkan, namun Gabenor British terakhir, iaitu Sir Alex Wadell masih tinggal di Astana dan hanya meninggalkan kediaman itu pada 15 September 1963.

Seorang warganegara Australia, Sonny Truyen yang bekerja sebagai penasihat pemasaran di Singapura telah diberhentikan kerja sebaik syarikatnya mengetahui dia menghina Singapura menerusi laman sosial Facebook miliknya.

Sonny memuat naik status mengutuk negara Kota Singa itu dengan menulis: “you can’t fu***ng catch Pokemon in this piece of fu***ng sh** country.”

Sonny dipercayai menulis status sebegitu kerana Singapura kebetulan masih belum mempunyai perkhidmatan aplikasi permainan virtual Pokemon Go yang kini menjadi fenomena di seluruh dunia.

Sonny kemudian memohon maaf mengenai status tersebut dan mengakui kesalahannya menghina negara itu hanya disebabkan tidak mempunyai akses ke atas aplikasi Pokemon Go.

“Ia adalah salah saya kerana menulis status sedemikian dan apa yang lebih menyedihkan saya ialah respons rakyat Singapura yang terus-terusan ‘menyerang’ saya walaupun saya sudah memohon maaf,” katanya.

Sementara itu, ketua eksekutif di syarikat hartanah di mana Sonny bekerja sebelum ini memohon maaf di atas kesilapan bekas pekerjanya itu menerusi laman seswang rasmi syarikat tersebut.

SUMBER

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY