'/>

KUALA LUMPUR:Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pelantikan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sebagai Menteri Dengan Tugas-tugas Khas di Jabatan Perdana Menteri selain menyandang jawatan Menteri Pertahanan, adalah atas saranan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Menurut Perdana Menteri, sebelum pelantikan itu diumumkan beliau pada Rabu lalu (12 April), ia telah dibincangkan dengan timbalannya itu yang juga Menteri Dalam Negeri selama berbulan-bulan.

"Sebab itulah saya nak beritahu, jangan ada yang nak lagakan Datuk Hisham (Hishammuddin) dengan Datuk Zahid (Ahmad Zahid).

"Bila saya umum Datuk Hisham jadi Menteri Pertahanan dengan (Menteri) Tugas-tugas Khas saya dah bincang dengan Datuk Zahid berbulan-bulan, malah Datuk Zahid yang cadangkan Datuk Hisham dilantik sebagai Menteri Pertahanan dan Menteri Tugas-tugas Khas," katanya ketika melancarkan Jentera Jalinan Rakyat Plus (JR Plus) di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, hari ini.

Turut hadir isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Ahmad Zahid, pimpinan tertinggi UMNO dan sayap serta pemimpin parti-parti komponen BN.

Pelantikan Hishammuddin yang juga Naib Presiden UMNO itu diumumkan Najib dalam satu kenyataan media, Rabu lalu.

Pelantikan itu akan membolehkan Hishammuddin menjalankan tugas selain daripada tanggungjawab beliau sebagai Menteri Pertahanan.

Mengulas lanjut, Najib berkata kedua-dua pemimpin itu pada hakikatnya mempunyai hubungan yang amat baik.

"Tidak ada masalah, bila yang di atas ini padu, Wanita, Pemuda dan Puteri...kita juga ada konsensus dalam Barisan Nasional (BN). Pemukiman yang kita buat di Janda Baik baru-baru ini cukup berjaya, hidupkan semangat luar biasa. Kalau dulu buat program asing-asing, sekarang ni kita akan lebih banyak buat program atas semangat BN," katanya.

Jelasnya, barisan kepimpinan yang padu perlu dalam menjaga kekuatan parti dengan semua 'jeneral-jeneral' utama perlu berada dalam satu saf yang kukuh serta saling percaya mempercayai antara satu sama lain.

Jalinan Rakyat yang dilancarkan pada 7 Ogos 2009 bagi menggantikan Konsep Ketua 10 (K10) yang diguna pakai dalam Pergerakan Wanita UMNO, merupakan pendekatan lebih strategik bagi menjalin hubungan lebih rapat dan erat dengan rakyat.

JR Plus bakal menggabungkan jentera pilihan raya sayap UMNO, Wanita, Pemuda dan Puteri serta turut melibatkan penyertaan parti komponen BN dan sayap masing-masing dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

-Bernama

Rumah Saba,Sg Enseluai, Sare, Sarikei - 14 April 2017.

Memang layak untuk Sarawak dijadikan contoh Semangat 1Malaysia.Tanpa mengira bangsa,kaum,agama dan lapisan masyarakat.Tanpa putus sumbangan dan bantuan terus diberikan serta dihulurkan kepada mangsa kebakaran Rumah Saba,Sare Sarikei.

Penyampaian sumbangan berupa makanan seperti Beras,Gula,Garam, Roti,Milo,Susu Tepung dan minyak masak kepada mangsa kebakaran.

Sumbangan dihulurkan oleh Persatuan
Kebajikan Harapan Kuching yang diketuai oleh En. Kevin.
Keseluruhan sumbangan bernilai RM 14 Ribu.Proses penyampaian sumbangan dibantu oleh Ahli Kelab Pemilik 4x4 Sibu.Kesemua sumbangan seterusnya diagih-agihkan kepada semua 17 pintu yang musnah dalam kebakaran pada 9 April yang lalu.

Turut hadir ialah YB Datuk Ding Kuong Hiing,ADUN N.46 Meradong.
En. Teng Ung Woo, Setiausaha Politik Kepada Ketua Menteri.
Ahli Kelab Pemilik 4x4 Sibu.

"Saya selaku tuai rumah, saya amat berharap bantuan utk membina rumah baru dapat di segerakan dan mohon sokongan dari semua wakil rakyat dalam usaha ini," kata Tuai Rumah Saba.
"Saya amat-amat terharu dan berterima kasih atas segala bantuan yang telah dihulurkan," tambahnya lagi.

12 dari 17 pintu mangsa kini dalam proses membina tempat berteduh sementara di kawasan tapak kebakaran hasil dari sumbangan dan bantuan dari agensi kerajaan dan swasta,NGO dan orang persendirian.

Rj....

TAHNIAH & SYABAS AZIZULHASNI!

Pelumba trek negara, Azizulhasni, memenangi gelaran dunia pertamanya apabila muncul juara dalam acara keirin.

Beliau yang digelar “Pocket Rocketman” memecut pada pusingan terakhir meninggalkan peserta Colombia, Fabian Puerta dan Republik Czech, Tomas Babek.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY