'/>

Adik kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un yang telah dibunuh di sebuah lapangan terbang di Malaysia, menurut agensi berita Korea Selatan Yonhap News.

Satu sumber kerajaan Korea Selatan memberitahu Reuters bahawa Kim Jong-nam dipercayai terbunuh selepas diserang oleh dua ejen wanita yang tidak dikenali dengan "jarum beracun."

Suspek melarikan diri tempat kejadian dan polis Malaysia mengesyaki Korea Utara adalah di belakang pembunuhan itu.

Mr Kim telah bersembunyi di Malaysia selepas pelaksanaan pada bulan Disember 2013 bapa saudaranya, Jang Song-thaek, bapa saudara sekali-kuat pemimpin semasa.

Anak sulung Kim Jong-il, beliau terselamat daripada cubaan pembunuhan di Macau pada tahun 2011.

Saudara pemimpin Korea Utara Kim Jong-Un telah dibunuh di Malaysia, agensi berita Yonhap Korea Selatan dilaporkan Selasa.

Agensi itu memetik seorang sumber kerajaan Seoul sebagai berkata Kim Jong-Nam telah dibunuh pada Isnin. Sumber itu tidak memberikan butiran lanjut.

Pegawai-pegawai di Seoul tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Pemain berusia 45 tahun itu telah diracun oleh dua ejen wanita yang tidak dikenali menggunakan jarum beracun di sebuah lapangan terbang di Kuala Lumpur, menurut penyiar Korea Selatan TV Chosun.

Laporan itu, memetik apa yang dipanggil sumber-sumber kerajaan berbilang, berkata kedua-dua wanita berasal teksi dan melarikan diri sebaik sahaja selepas itu.

Di Malaysia, Menurut pihak Polis yang menjaga Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Abdul Aziz Ali, memberitahu AFP Korea dalam empat puluhan beliau ditemui sakit di lapangan terbang pada Isnin.

Pihak berkuasa lapangan terbang dikejarkan ke hospital dan dia meninggal dunia dalam perjalanan, Ketua Polis tersebut.

"Kami tidak mempunyai apa-apa maklumat lain lelaki Korea ini. Kita tidak tahu identitinya," kata Abdul.
Sumber :AFP

YB Aidel Lariwoo, mengetuai Armada Pemuda PBB bergotong-royong membaiki rumah masyarakat yang rosak di Program Kampung Angkat Armada Pemuda PBB, di Kampung Sebar Baru, Sematan.
Foto by MediaSarawak

Bintulu: Gara2 menghina masjid Assyakirin bintulu lelaki ini di ancam olh warga muslim bintulu dan takut dgn keselamatan dia terancam dia tampil memohon maaf secara terbuka di masjid Assyakirin bintulu.

Info FB Haisah Hamzah 

Kenyataan media daripada Pejabat Ketua Menteri Sarawak berhubung Pemberhentian Perkhidmatan Guru Sandaran yang disiarkan di dalam media tempatan baru-baru ini.

SUSPEK ROGOL DITAHAN POLIS

14 Feb - BETONG : Gara-gara melahirkan anak dalam kereta, kisah abang rogol adik di Betong terbongkar semalam.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kontingen Sarawak, SAC Dato Dev Kumar, kes ini diketahui umum apabila seorang remaja berumur 17 tahun mendapatkan rawatan selepas bersalin di hospital Sri Aman pagi semalam.

Hasil temuduga dengan mangsa mendapati, beliau telah dirogol oleh abang kandungnya sendiri sejak bulan april tahun lepas di sebuah sekolah dekat Pusa, Betong.

SAC Dato Dev yang dihubungi pemberita RTM mengesahkan kes berkenaan di Kuching.

Malah beliau turut menyembunyikan kandungan terbabit dari pihak hospital sehingga melahirkan anak lelaki di dalam kereta semalam.

Hasil laporan ini telah membawa kepada penangkapan abang kandung mangsa yang berumur 35 tahun di sebuah rumah dekat Debak pada pukul 6.40 petang semalam.

Kes disiasat dibawah seksyen 376, B kanun keseksaan, bagi sumbang mahram./DICKIN

Sumber :RTM Sarawak

Majlis Daerah Meradong dan Julau (MDMJ) akan menganjurkan Pertandingan Bola Sepak Piala Majlis Daerah Meradong dan Julau Tahun 2017 pada 17 hingga 25 Mac 2017 bertempat di Kompleks Sukan Bintangor dan Padang Bolasepak Majlis Daerah Meradong dan Julau, Bintangor. 

Keputusan ini dicapai melalui Mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan Bola Sepak Piala Majlis Daerah Meradong dan Julau Tahun 2017 - Bil.2/2017 pada 10 Februari 2017 (Jumaat) jam 2.30 petang bertempat Bilik Mesyuarat, Majlis Daerah Meradong dan Julau, Bintangor. Mesyuarat dipengerusikan oleh Encik Badjuri Bidin, Pegawai Daerah Meradong dan turut dihadiri Encik Wan Mahmad Bin Wan Badhi, Setiausaha Majlis Daerah Meradong dan Julau.

Program ini diadakan bertujuan menggalakkan perkembangan industri sukan di semua peringkat terutamanya di Daerah Meradong, Julau dan Pakan. Selain itu, pertandingan ini dapat meningkatkan kemajuan sukan bola sepak di Bahagian Sarikei dari segi positiviti, professional, taktik dan strategi pasukan sekaligus meningkatkan mutu sukan pilihan bola sepak serta merealisasikan peluang penyertaan dalam pertandingan tersebut. Di samping itu, dengan mengadakan pertandingan ini dapat memelihara perpaduan serta perasaan muhibah di kalangan peserta yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.

Pertandingan ini akan dibahagikan kepada tiga (3) kategori iaitu Kategori veteran Terbuka (Umur 45 tahun dan ke atas), Kategori Lelaki Terbuka dan Kategori Wanita Terbuka. Penyertaan turut dibuka kepada penduduk Daerah Sarikei selain penduduk di kawasan bidang kuasa pentadbiran MDMJ iaitu di daerah Meradong, Daerah Julau dan Daerah Pakan. 

Pemenang dalam pertandingan ini akan menerima hadiah dan sijil. Bagi kategori Lelaki Veteran Terbuka, Johan akan menerima wang tunai Seribu Ringgit (RM1000.00), beserta sijil dan piala. Naib Johan akan menerima wang tunai Tujuh Ratus Ringgit (RM700.00) beserta sijil. Tempat ketiga akan menerima wang tunai Lima Ratus Ringgit (RM500.00) beserta sijil.

Bagi kategori Lelaki Terbuka, Johan akan menerima wang tunai Seribu Ringgit (RM1000.00), beserta sijil dan piala. Naib Johan akan menerima wang tunai Tujuh Ratus Ringgit (RM700.00) beserta sijil. Tempat ketiga akan menerima wang tunai Lima Ratus Ringgit (RM500.00) beserta sijil.

Kategori Wanita Terbuka pula, Johan akan menerima wang tunai Seribu Ringgit (RM1000.00), beserta sijil dan piala. Naib Johan akan menerima wang tunai Tujuh Ratus Ringgit (RM700.00) beserta sijil. Tempat ketiga akan menerima wang tunai Lima Ratus Ringgit (RM500.00) beserta sijil.

Sebarang pertanyaan, borang penyertaan, syarat pertandingan serta maklumat berkaitan boleh menghubungi Jimmie ak Along di talian 019-4491230 / Ahmad Hj Udin di talian 013-5605989. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Mac 2017 manakala cabutan undi pasukan akan diadakan pada 16 Mac 2017 di Bilik Mesyuarat Majlis Daerah Meradong dan Julau.

KUCHING: Calon Barisan Nasional (BN) kerana Tanjong Datu, Datin Patinggi Datuk Amar Jamilah Anu telah menjadikan misi hidupnya untuk memenuhi hasrat suaminya Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem (Tok Nan) untuk membuat perubahan dalam bahagian pilihan raya.

Dalam manifesto BN bagi Tanjong Datu pilihan raya kecil, Jamilah telah berjanji bahawa sekiranya dia dipilih sebagai ADUN, dia akan terus dan membuat janji baik Adenan untuk penduduk kawasan itu.

"Saya berharap anda akan memberikan saya peluang untuk menjadi anda Ahli Dewan Undangan Negeri (wakil Dewan Undangan Negeri) kerana saya telah memutuskan untuk membuat ia misi hidup saya untuk memenuhi impian dan aspirasi Tok Nan," kata beliau pada Page 4 manifesto bertajuk 'Bersama Kita akan Menjalankan Tok Nan Legacy' diumumkan oleh kerajaan BN Sabtu lepas.

"Dia menikmati menghabiskan detik-detik yang hanya bergaul dengan rakyat di kawasan ini dan dia mempunyai hasrat yang amat tinggi untuk tempat ini. Tok Nan sering berkata bahawa jika anda mahu melihat orang-orang miskin, maka (anda perlu) pergi ke kawasan luar bandar. Sebagai pemimpin, apa yang dia mahu mencapai pertama dan utama adalah untuk membasmi kemiskinan dan meningkatkan pendapatan rakyat di kawasan luar bandar. "

Jamilah bersetuju dengan dasar yang adil Adenan tanpa ada perbezaan antara kumpulan-kumpulan etnik yang berbeza dan akan meneruskan legasi itu.

KUCHING: Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri Abdullah Saidol berpendapat bahawa hala tuju politik DAP menjadi gila dan mengelirukan.

Oleh itu, beliau menyeru orang-orang yang masih melanggan agenda politik DAP untuk mempertimbangkan menyokong parti politik lain Cina supaya masyarakat Cina boleh kuat diwakili dalam kerajaan.

"Kami amat menyedari segala macam kekecewaan dalam kepimpinan DAP sama ada di peringkat kebangsaan atau negeri. Kami meramalkan ini jenis perkara yang berlaku bila-bila masa dan mungkin yang akan datang.

"Propaganda politik DAP sentiasa seolah-olah menyokong ketelusan, akauntabiliti dan demokrasi bersih tetapi yang mereka bergurau?

"Pemimpin-pemimpin akar umbi Walaupun mereka sendiri di mana-mana mula mengakui tersirat kebenaran tentang gaya autokratik dan yg suka memerintah kepimpinan tertinggi mereka yang sangat banyak dikuasai oleh bapa dan anak perkongsian Lim," katanya semalam ketika diminta mengulas mengenai peletakan jawatan empat DAP wakil rakyat daripada parti pada Ahad.

DAP Lim Kit Siang telah menjadi pemimpin pembangkang terkemuka di Parlimen manakala anaknya Guan Eng, yang merupakan warganegaranya Setiausaha Agung DAP, telah menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang sejak pilihan raya umum 2008.

Abdullah, yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC), berkata: "kempen politik DAP kejam dan Transgressive menjadi tidak boleh diterima walaupun oleh penyokong Cina mereka sendiri, yang kebanyakannya masih percaya dan mahu hidup harmoni di kalangan kita yang berbilang kaum masyarakat. "

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY