'/>

Satu sidang media tergempar melibatkan semua Presiden ahli komponen BN telah diadakan dalam jam 5 petang hari ini di Parlimen. Sidang media tersebut yang dipengerusikan oleh Presiden MCA, Dato’ Sri Liow Tiong Lai telah mengumumkan sokongan penuh semua Presiden Komponen BN terhadap kepimpinan Dato’ Sri Najib Tun Razak sebagai Presiden Barisan Nasional dan Perdana Menteri Malaysia.

Menurut Presiden PBB, Tan Sri Adenan Satem, kenyataan sokongan ini adalah untuk menutup segala gosip dan berita palsu yang menyatakan perpecahan sedang berlaku di dalam Barisan Nasional. Kenyataan ini menimbulkan pelbagai soalan tentang mengapa kenyataan sokongan ini dilakukan secara tiba-tiba.

Apabila ditanyakan tentang adakah kenyataan sokongan ini berkaitan dengan pindaan Enakmen Undang-undang Syariah (II) yang berjaya diluluskan di Dewan Undangan Negeri Kelantan hari ini, Dato’ Sri Liow enggan memberi komen, tetapi berkata Perdana Menteri akan melakukan satu kenyataan pada esok hari. Namun begitu, desas-desus menyatakan bahawa kesemua Parti Komponen Barisan Nasional telah sebulat suara menyokong usul tersebut.
Sumber:klxpress.com.my

Alhamdulilah...

Bila masa Ketua Menteri Sarawak mengatakan rundingan gagal dengan Petronas?
(Kenyataan )Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem, memberi jaminan kerajaan negeri tidak akan menghentikan rundingan untuk mendapatkan kenaikan royalti minyak dan gas sehingga keputusan positif diperolehi.
Beliau berkata, tuntutan itu wajar kerana rakyat Sarawak berhak menikmati wang hasil bumi itu untuk meningkatkan taraf hidup setanding penduduk negeri lain.
Bagaimanapun katanya, beliau tidak mampu untuk mendesak Kerajaan Pusat supaya mempertimbangkan kenaikan royalti daripada lima peratus kepada 20 peratus itu tanpa sokongan padu rakyat.
“Sokongan yang saya maksudkan bukan hanya pada waktu pilihanraya sahaja, tetapi sokongan sepanjang masa terutamanya dalam isu tuntutan royalti ini.
“Dengan adanya sokongan padu segenap lapisan rakyat tanpa mengira fahaman politik, suara saya akan lebih didengari oleh Kerajaan Pusat dan PETRONAS,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Persidangan Pekebun Kecil dan Usahawan Komoditi Kebangsaan, di sini, semalam.

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY