'/>

Affendi Buang Panglima TUDM Yang Baharu

Jeneral Datuk Seri Affendi Buang hari ini dilantik sebagai Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang ke-18.

Anak kelahiran Sarawak itu menggantikan Jeneral Tan Sri Roslan Saad yang bersara wajib hari ini.

Majlis Serah Terima Tongkat Kuasa Panglima TUDM diadakan di Pangkalan TUDM Subang, di sini, disaksikan Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jeneral Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor.

1 juruterbang TUDM maut, 3 parah,  pesawat Beechcraft King Air 200T terhempas di Pangkalan TUDM Butterworth, 5.30 ptg tadi.
Foto by Berita Harian Online.

Datuk Seri Jamal Md Yunos datang ke SUK untuk mandi di bilik MB Selangor kerana kediamannya di Ampang tiada air.

Mencari Ahli Keluarga John Bin Sebari 

SIBU - Hospital Sibu kini sedang mencari ahli keluarga atau waris pesakit, John Bin Sebari yang sehingga kini gagal dihubungi.

Pesakit tersebut yang berbangsa Melanau, berumur 53 tahun dimana  alamat terakhirnya adalah di Kampung Bungan Kecil, Igan, Mukah.

Sehubungan itu, orang ramai yang mengenali pesakit dimohon untuk memaklumkan kepada ahli keluarga atau waris pesakit agar menghubungi Unit Kerja Sosial Hospital Sibu di talian 084-238818 pada waktu pejabat (Isnin hingga Jumaat) ataupun menghubungi Wad Psikiatri, Hospital Sibu di talian 084-343333 sambungan 7576 pada bila-bila masa.-TAMAT-

Sumber :Friend of Klxpress Sarawak

Tajuk2 seperti ini bukan sahaja melanggar Akta Komunikasi dan Multi Media (AKMM) tetapi melanggar juga Akta Hasutan. Sama-sama kita buat laporan kepada SKMM dan Polis agar pihak yang cuba mengeruhkan hubungan antara penganut agama Kristian dan Islam di negara ini dikenakan hukuman yang setimpal.

TERJEMAHAN TULISAN DANIEL GOH TENANG CARA EKONOMI MALAYSIA DIURUS

Saya tidak pernah menyukai Najib. Saya menyalahkan beliau kerana keputusan pemilihan UMNO 1987 yang membawa kepada Mahathir mengetatkan cengkaman  kuku besi beliau terhadap negara. Kemudian pada tahun 2009, beliau adalah calon pilihan Mahathir untuk menggantikan Abdullah Ahmad Badawi yang baru mula memperkenalkan beberapa pembaharuan yang amat diperlukan kepada negara selepas 22 tahun disalah tadbir, amalan kronisme, rasuah dan sikap autoritarian Mahathir. Saya menjangkakan keadaan akan kembali seperti dahulu tetapi saya silap.

Jika ada satu perkara yang saya belajar daripada 25 tahun dalam pasaran kewangan, ia adalah jika anda membuat kesilapan, mengakuinya, letak had kerugian anda dan melihat semula sekali lagi dari perspektif yang segar dan dengan fikiran yang lebih jelas, tergantung pada dogmatik kesilapan boleh menjadi sangat berisiko, ia boleh menjatuhkan anda. Dan itu adalah apa yang betul-betul saya lakukan berkenaan dengan Najib dan saya mula suka apa yang saya lihat.

Selepas Lehman mencetuskan Krisis Kewangan Dunia, hampir setiap negara terpaksa mencetak wang baru, dengan alasan pelonggaran kuantitatif, untuk merangsang ekonomi mereka dan kebanyakannya tidak banyak kesan kecuali untuk mewujudkan buih dalam hartanah dan aset kewangan walaupun pendapatan sebenar sudah tidak berkembang atau jatuh. Malaysia merupakan salah satu daripada beberapa negara yang menggunakan gabungan rangsangan monetari tetapi lebih fiskal untuk memulihkan semula ekonomi dan keputusan menunjukkan bahawa kita secara konsisten berkembang antara 4% kepada 7% untuk setiap suku tahun sejak itu atau apa yang ekonomi panggil pertumbuhan mampan selaras dengan potensi jangka panjang kita.

Tetapi ada satu halangan dengan rangsangan fiskal; ia adalah populis dan membawa kepada ketagihan. Jika anda tidak berhati-hati, anda akan jadi seperti Greek atau Venezuela. Inilah sebabnya mengapa tidak kira betapa buruk ekonominya, Singapura tidak akan menyentuh rizab mereka kerana bagi sebuah negara dengan saiz sekecil mereka, mereka mempunyai sangat sedikit "leveraj" yang tinggal jika mereka melakukannya. Malah, idea keseluruhan pemilihan Presiden adalah untuk memastikan Presiden menghentikan mana-mana PM yang cuba untuk melakukannya. Negara dan pemimpin yang terpaksa melakukannya, biasanya gagal keluar daripada keadaan itu tetapi tidak Malaysia, tidak Najib. Sebaik sahaja ekonomi stabil, dia mula menetapkan sasaran dan had ke atas hutang Negara dan defisit Belanjawan. Disiplin seperti itu memang jarang berlaku dalam pemimpin-pemimpin negara demokrasi yang perlu menghadapi pilihan raya buat masa ini dan akan datang terutamanya seseorang seperti Najib, yang kehidupan politiknya sentiasa terancam.

Tetapi Najib tidak berhenti di situ. Beliau mula memperkenalkan GTP untuk meningkatkan kecekapan perkhidmatan awam dan penghantaran dan ETP untuk mempelbagaikan ekonomi, mencapai keseimbangan antara sektor awam dan swasta, menghentikan kronisme pada masa dahulu dan menyediakan negara untuk ekonomi berasaskan pengetahuan. Untuk tujuan ini dia juga memansuhkan ISA disebalik potensi periuk api yang dia terpaksa hadapi kerana dalam ekonomi berasaskan pengetahuan, perlu ada keseimbangan antara aliran maklumat dan kepentingan politik.

Di peringkat antarabangsa, beliau mendekati negara jiran kita dan kuasa-kuasa Barat dan Timur sama rata dan menarik FDI bukan kerana kita tunduk kepada mereka tetapi kerana kita berkecuali dan daya tarikan kita sebagai tempat pelaburan dalam kedua-dua dari segi kesesuaian peraturan dan pembangunan infrastruktur. Paling penting, mereka tahu mereka dialu-alukan di sini.

Saya masih ingat bahawa tahun lepas, apabila RM pertama kali melanggar kepentingan secara psikologi 3.80 dan kemudian 4.00, ramai orang menghantar mesej kepada saya dan bertanya apa yang perlu atau yang boleh kerajaan lakukan dan jawapan saya adalah tiada apa-apa ..... kerajaan telah melakukan segala-galanya yang perlu dilakukan, pengenalan GST dan penghapusan subsidi merupakan dua daripadanya. Buat pertama

kali dalam sejarah kita, kita telah berjaya menjangkakan dan bersedia untuk sesuatu masalah sebelum ia berlaku dan bukannya bertindak balas terhadap masalah selepas ia berlaku, yang kebiasaannya sudah terlambat.

Saya memberitahu orang-orang ini tajuk-tajuk utama akhbar tidak akan bermakna tulisan itu itu baik, mengutuk walaupun begitu patut abaikan sahaja mereka. Kesimpulannya, kehidupan anda akan kurang terjejas dan saya rasa telah dianggap benar setakat ini, pujian kepada Najib dan pasukannya di Kementerian Kewangan.

Kepada mereka yang memanggil diri mereka wartawan kewangan, ahli ekonomi, penganalisis, agensi penarafan dan lain-lain, saya mempunyai mesej ini. Jika harga minyak adalah ujian, jadi terima kasih kepada Najib, Malaysia telah melepasinya dengan cemerlang. Semua simpanan dalaman dan luaran kita telah kekal stabil sebahagian besarnya walaupun harga minyak jatuh dan kita telah mengalahkan banyak negara pengimport minyak dari segi pertumbuhan. Fikirkan tentang apa yang kita berpotensi untuk capai jika harga minyak mula naik kembali.

Berhenti berfikir dan beritahu kami bahawa kami akan gagal hanya kerana anda semua fikir ujian ini adalah sukar bagi kami dan berhenti memberi kami markah yang rendah hanya kerana anda fikir harga minyak pada masa ini bukan salah satu tajuk kegemaran kami apabila kami telah jelas mengalahkan beberapa pelajar anda yang kononnya lebih pintar.

Saya rasa apa sahaja yang berlaku seterusnya, ia hanya adil jika rakyat Malaysia memberikan Najib masa yang cukup untuk menyiapkan apa yang beliau ingin lakukan dan kemudian mengadili beliau dari situ.

Bagi saya, saya percaya beliau sudahpun menjadi PM terbaik yang Malaysia pernah ada dan sejarah yang akan membalas jasa baik beliau.

Diterjemah oleh : KKMM

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY