'/>

Penggunaan Media Sosial Rancakkan Kempen BN Di N03 Tanjung Datu

LUNDU - Kehadiran Azizul Annuar Adenan, anak kepada Datin Patinggi Datuk Hajah Jamilah, calon Barisan Nasional (BN) dalam  program yang dianjurkan BN menampakkan kesungguhan beliau membantu ibunya untuk berkempen di kawasan ini.

Ditanya mengenai strategi kempen, beliau menjelaskan selain daripada menghadiri program atau aktiviti yang dianjurkan BN, peranan media sosial juga turut diperluaskan dalam kempen kali ini.

"Kita juga akan mempergiatkan kempen di laman sosial kami seperti blog, facebook, twitter dan lain-lain lagi bagi membantu dan melancarkan lagi kempen ini.

"Bantuan daripada pengguna laman media sosial BN lain juga akan membantu dalam menyebarkan maklumat serta profil calon," katanya kepada pemberita setelah melakukan tinjauan dan beramah mesra dengan masyarakat di Pasar Lundu pagi tadi.

Tuduhan yang dilemparkan oleh Leslly nyata cukup berat dan beliau menuntut Rapelson untuk menerangkan keadaan sebenar atau Leslly bertindak mendedahkan apa jua yang telah dilakukan oleh Rapelson di kawasan berkenaan.

Hari ini, calon Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB) Rapelson Richard Hamit tuduhan yang dilemparkan oleh Leslly semalam hanyalah tuduhan semata-mata. Menurutnya, jika pihak Leslley mendapati beliau tidak benar maka mereka boleh bawa hal tersebut ke Mahkamah.

Rapelson yang ditemui pagi tadi memberitahu, apa yang beliau lakukan hanya mahu membantu penduduk ķampung yang terjejas dengan isu tanah. Beliau juga menegaskan, beliau tidak terlibat secara atau tidak langsung dengan tuduhan mencalar kreadibiliti Baru Bian dan See Chee How dan Rapelson menegaskan, beliau tidak tahu sama sekali dengan tuduhan berkenaan.

Sebelum ini, Leslly Kallom mendedahkan Rapelson terbabit dalam satu hasutan yang dilakukannya keatas penduduk Kampung Lebor, Serian dan Balai Ringin berkaitan isu tanah hak adat Bumiputera (NCR) di Kampung Lebor yang turut melibatkan laporan Polis terhadap Baru Bian dan See Chee How. Leslly mendakwa, Rapelson menuduh kedua-dua mereka ini tidak amanah sebagai peguam penduduk yang menghadapi isu berkenaan.

Dalam kenyataan balas, Rapelson berkata, beliau tidak tahu menahu tentang perkara tersebut dan menganggap sebagai tuduhan semata-mata. Sambil mengakui memang benar ada masalah tanah NCR di kampung tersebut tetapi beliau mengakui ia tidak ada kaitan dengannya.

“Sebelum ini memang ada sebuah syarikat yang ingin mengusaha tanah yang diakui oleh penduduk sebagai tanah mereka, tetapi saya memang tidak terlibat,” katanya. Rapelson menegaskan ia hanya isu peribadi dan tiada kaitan dengan kedua-dua ahli politik tersebut. Beliau juga menyifatkan kenyataan Leslly lebih kepada serangan isu peribadi dan usaha menjatuhkan kredibilitinya sebagai calon
Sumber :http://www.pru14.tv/2017/02/06/prktjgdatu-saya-tidak-terlibat-dalam-menjatuhkan-kredibiliti-pemimpin-pkr/

"Hak rakyat serta kuasa autonomi Sarawak akan terus diperjuang sehingga dapat dikembalikan kepada negeri ini sekaligus memastikan Sarawak dapat mencapai kemajuan seperti dikehendaki.

Datuk Amar Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Abang Haji Openg,
Ketua Menteri Sarawak

KABUL- Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah memanggil pihak yang berperang di Afghanistan untuk menghentikan pembunuhan dan penyiksaan orang awam kerana sejumlah 3,498 orang awam terbunuh dalam keganasan di seluruh negara pada 2016.

". Dokumen-dokumen laporan 11.418 korban awam konflik yang berkaitan, termasuk 3,498 terbunuh dan 7,920 cedera Daripada jumlah ini, 3,512 adalah kanak-kanak - 923 mati dan 2,589 cedera, naik 24 peratus pada angka tertinggi dicatatkan sebelumnya," misi PBB di Afghanistan dalam satu laporan yang dikeluarkan di sini Isnin

Angka-angka yang dicatatkan oleh Misi Bantuan PBB di Afghanistan (UNAMA), adalah yang tertinggi sejak badan dunia mula sistematik mendokumenkan angka mangsa awam pada tahun 2009.

Sambil melahirkan kebimbangan terhadap peningkatan dalam korban awam, Tadamichi Yamamoto, wakil khas Setiausaha Agung PBB untuk Afghanistan, dipanggil berperang pihak untuk melindungi orang awam dalam konflik itu.

"Semua pihak terlibat dalam konflik mesti mengambil langkah-langkah konkrit segera untuk melindungi biasa Afghan lelaki, wanita dan kanak-kanak yang hidupnya sedang merudum," katanya

LUNDU - Sehingga 6 Februari, polis telah mengeluarkan 5 permit ceramah untuk kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) N03 Tanjong Datu.

Ketua Polis Daerah Lundu, DSP Wong Chee Keong berkata kelima-lima permit itu dikeluarkan kepada parti Barisan Nasional (BN).

Katanya setakat ini polis masih belum menerima sebarang permohonan permit daripada dua lagi calon daripada Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDS Baru) dan Parti Reformasi Negeri (Star).

Begitupun, polis akan memproses permit dengan mengikut proses dan prosedur sebelum mengeluarkan permit kepada calon yang bertanding tanpa memilih fahaman politik.

Samarahan:Seorang penunggang motosikal berdepan detik mencemaskan petang tadi di feri Kota Samarahan apabila motosikal yang ditunggangnya terjunam dalam sungai.

Menurut sumber Insiden berpunca dari kecuaian penunggang tersebut yang melepaskan break dan mengakibatkan motosikalnya terus terjunam di air.

Photo By Syed Zainal

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY