'/>

Berikut adalah seberan media daripada SPR mengenai proses bantahan persempadanan semula.

Penerangan yang diberikan dilihat SPR amat terbuka dan telus.Tuduhan puak pembangkang kononnya mereka tidak dibenarkan membuat bantahan ternyata satu pembohongan besar.

SPR mengikut undang undang dan prosedur yang ditetapkan sebab itu pada pendapat Pisau puak pembangkang amat sukar untuk burukkan persepsi terhadap SPR.

Berikut adalah kenyataan media SPR;

Laporan akhir persempadanan semula bahagian-bahagian pilihan raya negeri Sarawak tidak dapat dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat yang akan bermula Isnin depan, berikutan sesi pendengaran bantahan awam, belum selesai.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata setakat ini masih terdapat 10 lagi bantahan yang belum melalui proses pendengaran.

“Syor persempadanan semula itu menerima 64 bantahan tetapi hasil semakan SPR mendapati hanya 41 yang memenuhi syarat bantahan.

“Selepas semua sesi pendengaran bantahan awam selesai, syor itu akan dipamerkan sekali lagi, jika tiada bantahan diterima, barulah laporan akhir boleh disiapkan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata laporan akhir itu akan diserahkan kepada perdana menteri dan terpulang kepada beliau untuk membentangkannya di Dewan Rakyat pada masa sesuai.

Antara kawasan Parlimen yang menerima bantahan sejak syor itu diwartakan dan dipamerkan selama sebulan mulai 5 Januari lepas ialah Kuching, Kapit, Sarikei, Bintulu, Miri dan Saratok.
Abdul Aziz berkata, SPR mempunyai tempoh dua tahun dari tarikh syor itu diwartakan untuk menyelesaikan perkara berkaitan persempadanan semula).

“SPR yakin 11 bahagian baharu yang diwujudkan dalam persempadanan semula itu dapat digunakan pada pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri itu akan datang,” katanya yang kini berada di Sarawak untuk menghadiri sesi pendengaran berkenaan.

Berikutan persempadanan semula itu, DUN Sarawak yang kini mempunyai 71 kerusi akan bertambah menjadi 82.

Sumber:pisau.net

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem berkata, kerajaan akan terus berusaha untuk memansuh atau mengurangkan bayaran tol jalan lanang sebagai langkah meringankan beban rakyat .

Sambil berharap isu itu selesai menjelang Jun nanti, Adenan memberitahu, usaha ini bertujuan membolehkan rakyat mendapat manfaatnya.

“Sama ada dimansuh atau diturunkan. Kita masih berusaha mengadakan rundingan dengan pihak terbabit.  Saya berharap perkara ini selesai tidak lama lagi.

“Tambahan pula, jambatan ini berperanan penting sebagai penghubung penduduk Sibu dengan kawasan berhampiran selain laluan utama menghubungkan bandar utama di Sarawak.
“Saya sekali lagi ingin menegaskan, ini usaha bersungguh –sungguh kerajaan Barisan Nasional (BN) bukannya pembangkang, ” katanya ketika berucap pada Majlis Bersama Rakyat di Dataran Pakan di sini, hari ini.

Hadir sama, Ahli Parlimen Julau, Datuk Joseph Salang Gandum dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakan, Tan Sri William Mawan Ikom.
Jambatan lanang siap dibina syarikat swasta pada April 2006 yang diberikan konsesi selama 30 tahun bagi memungut tol daripada pengguna dengan kadar sehala 50 sen (motosikal) RM3 (kereta), RM5 (kenderaan pacuan empat roda) dan RM10 (lori).

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY