'/>

PANDANGAN IKHLAS SAYA UNTUK RAKYAT JOHOR YANG SAYA SAYANGI

Hanya pandangan peribadi saya untuk rakyat Johor.

Assalamualaikum W.B.T. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk berkongsi pandangan dan pesanan saya kepada rakyat Johor yang saya kasihi sekalian. Saya memberi nasihat dan berkongsi pendapat saya bukan sebagai ahli politik yang perlukan undian, tetapi ia datang dari hati saya sebagai seorang anak Raja yang berkhidmat kepada rakyatnya. Taat setia saya adalah kepada Sultan saya, negeri Johor dan rakyat saya. DYMM Sultan Johor dan saya saling berkongsi pandangan dan inisiatif apa yang terbaik buat masa hadapan negeri Johor. Bukan sahaja dalam segi pentadbiran kerajaan tetapi untuk memperbaikinya dan menjadi kuasa ekonomi dalam negara, menangani mentaliti ektrimis, menaiktaraf sistem pendidikan dan sistem kesihatan.

Dengan senario politik yang berlaku sekarang dalam negara, tidak kiralah parti yang memerintah atau parti pembangkang, rakyat perlu pandai menilai apa yang terbaik untuk negeri kita dan negara. Dalam situasi politik, rakyat hanya dengar apa yang disampaikan oleh ahli politik di dalam ucapan mereka atau di media sosial. Tetapi yang tahu situasi sebenar adalah DYMM Sultan Johor dan saya sendiri. Apa sahaja rahsia sulit dan agenda mereka kami tahu. Semua maklum bahawa ahli politik ini apabila inginkan sesuatu, mereka akan menabur janji-janji manis. Saya bukan ahli politik tetapi saya juga ada agenda saya sendiri dan agenda saya adalah untuk kedaulatan negeri Johor dan kesejahteraan rakyat Johor.

Semua maklum bahawa UMNO dilahirkan di negeri Johor, di dalam istana negeri Johor. Saya tahu buat masa ini rakyat semua berkecil hati terhadap kepimpinan negara dan saya faham. Bagi pandangan saya, UMNO perlu lebih aset daripada liabiliti. Ia bermakna UMNO perlu bertukar cara pentadbiran dan pemikiran serta polisi terutama sekali sistem hirarki. Kita perlu lebih aset iaitu orang-orang muda yang ingin berkhidmat kepada negara dan berkongsi pengetahuan mereka yang berpotensi.

Saya juga tidak akan lupa siapa yang merosakkan UMNO, yang menjadi peneraju dan melahirkan kroni-kroni, melahirkan korupsi, melahirkan proksi dan juga siapa yang cuba menarik kuasa-kuasa Diraja termasuklah cuba untuk membubarkan Askar Timbalan Setia Negeri Johor (JMF) yang kami semua sayangi. Kedaulatan negeri Johor jangan dipersoalkan. Kami telah wujud dari tahun 1885 sehingga kerajaan persekutuan juga belajar protokol, pentadbiran dan perlembagaan daripada kami. Kami adalah negeri pertama yang mempunyai perlembagaan sendiri dan ia menjadi contoh kepada negara. Kadangkala kita tidak boleh menyalahkan sesebuah organisasi atau parti oleh kerana hanya seorang yang bermasalah.

Saya tidak lupa pada tahun 1992 ketika saya kecil dahulu dan nakal di sekolah, cikgu akan bercakap kepada saya, “Awak jangan main-main, awak tu kerabat diraja. Jika saya mengadu kepada Mahathir, habis awak.” Begitu juga dengan kisah Prebet Adam dimana Almarhum Sultan Iskandar iaitu datuk saya yang tidak ada peluang untuk mempertegakkan diri kerana ketika zaman itu tiada kemudahan internet, semua media dikawal oleh kerajaan.

Media mengeluarkan kenyataan kononnya prebet Adam mengamuk apabila mendapat tahu adik beliau dibunuh oleh Sultan Johor ketika itu. Sedangkan Prebet Adam tiada adik lelaki dan hanya ada adik perempuan yang meninggal dunia ketika berumur 2 tahun dalam tragedi rumah terbakar. Saya juga ada berjumpa dengan seorang individu berasal dari Kedah pada tahun lepas. Beliau yang bercerita kepada saya yang beliau berjumpa dengan Prebet Adam dan Prebet Adam menceritakan bagaimana dia dipaksa sepanjang 10 hari di dalam bilik sel yang gelap oleh anggota polis untuk mengaku yang Sultan Johor membunuh adiknya. Inilah yang sanggup dilakukan oleh kepimpinan tertinggi kerajaan ketika itu demi mendapatkan kuasa sepenuhya di dalam negara.

Rakyat jangan mudah tertipu dengan individu lidah bercabang dua seperti ular. Buat masa ini individu tersebut bukan ingin selamatkan negara tetapi apa yang dia sedang lakukan sekarang adalah kerana takut apa akan terjadi kepada anak-anaknya pada masa akan datang. Sedangkan orang yang paling kaya di dalam dunia pun belum pasti mampu untuk melahirkan tiga orang anak yang ‘billionaire’. Nasihat saya kepada rakyat Johor, jikalau kita tidak suka sesuatu dengan kerajaan, laungkan suara kita untuk pastikan mereka tahu apa yang kita inginkan. Anda semua mempunyai DYMM Sultan Johor dan saya di mana kami boleh sampaikan suara rakyat kepada kerajaan yang memerintah dan kepimpinan tertinggi dalam negara. Jangan sesekali anda sangka yang kami tiada inisiatif untuk memperbaiki sistem yang berada didalam kerajaan.

Tuan-tuan dan puan-puan yang saya hormati. Jikalau anda mahu berperang atau mahukan pertembungan antara kerajaan negeri Johor dan kerajaan persekutuan ia tidak akan mendatangkan apa-apa faedah. Jikalau kami mampu melahirkan ramai lagi anak muda yang ada potensi, sanggup berkhidmat kepada negara dan kami boleh pastikan yang dia mampu mewakili kerajaan, kita boleh mengubah segala-galanya daripada dalam.

DYMM Sultan Johor dan saya mempunyai agenda dan perancangan tersendiri. Agenda utama kami adalah untuk negeri Johor tetapi apa cara untuk kami sampai ke Putrajaya, kami tidak boleh kongsikan kepada anda semua. Ia adalah sulit dan rahsia. Saya bukan ingin menyokong mana-mana parti politik tetapi untuk mengubah nasib negara dan memperbaiki sistem, bukan untuk menjatuhkan kerajaan. Kita perlu mengubahnya daripada dalam.

Jadi, saya dan negara-negara jiran kami berpandangan, jika kapal ini telah berjalan dengan baik selama berpuluh tahun dan mempunyai masalah oleh kerana nakhodanya yang bermasalah, tidak perlu tukar kepada enjin yang baharu. Duduk di dalam kapal yang sama, dan membimbing nakhoda tersebut dan beritahu ke mana kita mahu pergi. Cukup ini sahajalah yang dapat saya kongsikan bersama rakyat. Tetapi rakyat Johor perlu percaya kepada visi DYMM Sultan Johor dan saya sendiri. Tidak perlu banyak perkara untuk dijadikan contoh. Cukup satu perkara kecil sahaja yang boleh saya beritahu anda semua untuk dijadikan sebagai contoh.

Apa yang anda lihat dengan apa yang saya lakukan dalam pentadbiran Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) adalah sama apa yang kami akan lakukan di pentadbiran peringkat tertinggi. Bola sepak hanyalah minat saya. Pada 30hb Jun 2016, saya ada mengeluarkan satu kenyataan dalam laman rasmi JOHOR Southern Tigers yang mengatakan kami akan memusnahkan apa yang anda bina dan kami akan bina yang lebih baik. Ia adalah satu pembayang apa yang ingin saya lakukan kepada sistem pentadbiran FAM ketika itu. Saya tidak kongsikan perkara ini kepada ramai pihak tetapi hari ini saya akan kongsikan kepada semua. Misi saya ketika menyertai FAM adalah untuk memperbaiki dan mempertingkatkan struktur sedia ada. Ia juga untuk menukar struktur perlembagaan dalam FAM bagi memastikan kuasa Presiden FAM dan Persatuan Bolasepak adalah terhad. Mereka hanya menjaga Jawatankuasa Tatatertib, pengadil dan pasukan kebangsaan. FAM juga tidak lagi memberi arahan dan terlibat dengan apa yang berlaku kepada pasukan, kelab, kewangan dan pentadbiran liga. Apa yang saya lakukan adalah saya mengubah perlembagaan di mana kami melabur kepada FAM, melabur kepada semua pasukan dan kami menjaga kepentingan Malaysian Football League (MFL). Ini adalah sebab mengapa saya keluar daripada FAM kerana kuasa tiada kepada Persatuan Bolasepak sama seperti di negara-negara luar. Kuasa berada pada badan berkecuali yang menguruskan liga seperti LaLiga (Sepanyol), Seria A (Itali), English Premier League (England), Bundesliga (Jerman) dan sekarang di Malaysia adalah MFL. Tetapi jangan salah tafsir dengan menganggap Presiden FAM sebagai proksi. Beliau bukan proksi tetapi adalah individu yang layak dan boleh bekerjasama dengan MFL. Ini diibaratkan seperti latihan saya sebelum agenda saya yang lebih besar di peringkat tertinggi melibatkan pentadbiran sistem negeri dan kerajaan.

Tuan-tuan dan puan-puan, saya datang dari keluarga dan hidup di dunia yang anda tidak boleh lihat dan dunia itu dikawal rapi. Anda lihat bagaimana pergerakan sesuatu rejim dan organisasi sulit mengawal dunia. Kami juga mempunyai sistem yang sama tetapi kami organisasi yang berbeza. Jika anda lihat bagaimana organisasi sulit mengawal negara-negara besar daripada sebuah tanah kecil di Timur Tengah dan inilah yang kami lakukan disini untuk mengawal takdir sesebuah negara. Ia telah dilakukan sejak zaman nenek moyang saya dan kami akan meneruskannya untuk rakyat bagi ‘restore the order’ apabila ia terkeluar daripada ‘order’ tersebut. Itulah tanggungjawab kami dan ia akan sentiasa menjadi tugas kami.

Sekarang ini, di dalam negara situasi politik agak berkucar kacir. Tetapi ia tidak semestinya adalah pengakhiran dunia (kiamat). Inilah masanya untuk ‘restore the order’ dan melaksanakannya kepada sistem yang telah dirosakkan oleh individu yang berumur 93 tahun ingin menjadi Perdana Menteri sekarang ini. Jangan tertipu, buka mata anda, gunakan akal fikiran dan ikut bayangan yang akan saya berikan kerana saya tahu apa yang anda tidak tahu. Anda perlu percaya kepada saya kerana saya tahu apa yang ingin saya lakukan. Inilah masanya untuk bumi selatan mengawal sesetengah situasi dan memulihkan semula ‘order’ yang telah dirosakkan oleh individu yang tamakkan kuasa dan duit. Jangan mudah terpengaruh dan percaya dengan apa yang anda dengar semalam di Pasir Gudang. Negeri Johor tidak akan pernah lupa kepada individu yang ingin membubarkan Angkatan Setia Negeri Johor (JMF) yang telah wujud sejak 1886 dan berangan mahu menarik kuasa Sultan Johor yang memerintah serta memperkecilkan perlembagaan negeri Johor yang telah wujud sebelum adanya negara bernama Malaysia.

Ingatlah wahai rakyat Johor yang saya kasihi sekalian. Bersatu kita teguh bercerai kita roboh. Selagi rakyat Johor bersatu bersama-sama dengan kepimpinan DYMM Sultan Johor termasuk saya, pelbagai perkara yang kita mahukan boleh dicapai untuk masa hadapan anak cucu cicit kita. Jangan kita berpecah belah dan mudah dipermainkan dengan anasir-anasir luar yang mahu menghancurkan kedaulatan negeri ini. Lihatlah apa yang telah saya lakukan terhadap bola sepak. Bola sepak ini hanyalah latihan. Ia ibarat saya ke ‘driving range’ sebelum pertandingan golf sebenar.

Jangan tukar kapal jika enjin masih berfungsi dengan baik. Jangan menukar nakhoda kapal tetapi benarkan sultan saya dan saya membimbing nakhoda tersebut demi anda.
Ubah dan pertingkatkan apa yang perlu diubah dan apa yang perlu dipertingkatkan untuk negeri dan negara yang tercinta.

DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

————

MY HONEST OPINION FOR MY BELOVED PEOPLE OF JOHOR

Just my personal opinion Johorean

Assalamualaikum and peace be upon you. I would like to take this opportunity to send a message and express my views to the beloved people of Johor. I’m giving my advice and sharing my views not as a politician, but rather a message from my heart as a young prince serving his people. My loyalty is to my Sultan, the state of Johor and to my fellow Johorean. HM The Sultan of Johor and I have shared our views and initiatives for what is best for the state of Johor in the future. All aspects have been taken into consideration which not only covers the governance of Johor, but also the blueprint to make Johor an economic powerhouse in this country. Along with this, we’ve also addressed issues to tackle extremism as well as upgrading the educational system and healthcare.

With the political senario that is currently happening in our country, regardless whether or not it’s the ruling government or the opposition, the people must be smart in evaluating what is best for our state and country. Currently, the people are only hearing what the politicians are saying through their speeches or reading articles circulating on social media. The ones who know the real situation is HM The Sultan of Johor and myself. We know their secrets and agendas. Everyone is well aware that when a politician wants something, they will make sweet promises. I am not a politician but I too have my own agenda, and my agenda is to ensure the sovereignty and the welfare of the state of Johor.

Everyone knows that UMNO was formed in Johor. In a Johor’s state palace to be exact. I know the people are discouraged by the leadership of the country and I understand. In my view, UMNO needs to have more assets than liabilities. It means UMNO needs to revamp the way it governs, change the way it thinks and it's policy. One important factor in my opinion is the current party’s hierarchy system. We need more assets in the form of young talents who are ready to serve the country and share their knowledge and replace the old guards with those who have these potential.

I will never forget those who damaged UMNO. The forerunner who gave birth to cronyism, those who gave birth to corruption and proxies, those who wanted to strip away the power of the royal institution and those who attempted to disband our beloved Johor Military Force (JMF). Do not question the sovereignty of Johor. We have been established since 1885. In the early days of the formation of Malaysia, the central government learnt protocols, adopted the structure of governance as well as the constitution from us. We were the first state to have our very own constitution and has been a model to other countries. We should not blame the whole organisation or party because of one problematic individual.

I won't forget the year 1992. Back then I was a small and naughty kid in school. My teachers will say, "Do not play a fool, you are royalty, if I were to report you to Mahathir, you are done for ". Same goes for the story of Private Adam, where my late grandfather, Almarhum Sultan Iskandar was not given a chance to defend himself. Back then we did not have the luxury of the internet and all media were controled by the government.

The media reported that Private Adam apparently “ran amok” when he got news that his brother was murdered by the Sultan of Johor. Private Adam did not have a brother and only a sister who perished in a fire at home when she was 2. Last year I met an individual from Kedah who told me that he met with Private Adam who told him how he was forced for 10 straight days in a dark cell by policeman and confess that the Sultan of Johor had killed his brother. This is how low the highest government’s leadership then is willing to go to have absolute power in this nation.

I hope the people are not easily fooled by a forked tongue individual. At the moment he is not trying to save the country, he is more worried of what will happen to his children in the future. Even the wealthiest person on earth would not be able to give birth to three 'billionaires'. My advice to the people of Johor is, if you have a problem with the government then raise your voice and let them know what you want. All of you have me and the HM Sultan of Johor to convey the peoples voice to the highest leadership in the country. Never for once think that we have no initiative to fix the system within the government.

Ladies and gentlemen. If you want to fight or start a war between the Johor government and the federal government, a head on collision, it does not bring any benefits. If we can produce more young talents with potential, willing to serve the country so we can ensure he or she is capable of representing the government, we can change everything from the inside.

HM Sultan of Johor and I have agendas and plans. Our main agenda is the state of Johor, but how we reach Putrajaya, we can’t disclose to all of you as it is private and confidential. I do not any political party, but in order to change a country’s fate and improve the system, it is not by bringing down a government. We need to change it from the inside.

Our neighboring countries and I believe that if a ship has been sailing fine for many years but has an issue due to its skipper, do not fix it with a new engine. We stay on the same ship and guide the skipper to where we want to go. That’s all I’m sharing with the people. But the people of Johor must believe in the vision of HM Sultan of Johor and I. I do not need to show many examples. Just one small example is enough for me to illustrate for you.

What you saw with what I did with the Football Association of Malaysia (FAM) administration is similar to what we will do with the administration at the highest level. Football is only my hobby. On the 30th June 2016, I released a statement with a quote on the JOHOR Southern Tigers official page saying, “We will destroy what you have built and we will build an even better one". It hinted on what I wanted to do with the FAM administration at that time. I did not share it with many people, but today I will share it with all of you. My mission when I joined the FAM was to fix and improve the existing structure. It was also meant to change the FAM’s constitution ensuring that the powers of the FAM President and Football Association are limited. They will only look after the disciplinary committee, referees and the national teams. The FAM will no longer have the power to instruct or be involved in matters related to teams, clubs, the finances and the league’s
administration. What I did was I changed the constitution whereby instead of investing in the FAM, we invested in all the teams and we took care of the interests of Malaysian Football League (MFL), no longer the FAM. This was why I left the FAM because the power is no longer with the Football Association just like in other countries. The power is with a neutral body that manages the league just like in LaLiga (Spain), Serie A (Italy), English Premier League (England), Bundesliga (Germany) and now in Malaysia. It’s called the MFL. Don't misinterpret it by thinking that the President of the FAM is a proxy. He is not a proxy but an individual who is qualified and can work together with the MFL. Once again, the modus operandi is simply my training before partaking my bigger agenda which is the highest levels involving the state and federal administration.

Ladies and gentlemen, I come from a family and live in a world that you cannot see and that world is carefully guarded. Just look at the small state regime in the middle east and the secret societies that controls the world. We are a totally different organisation but what we do is pretty similar. That is what we are doing here, to shape the destiny of a nation from the small southern state. It has been done long ago by my fore fathers and we will keep on doing it for the people. To restore the order when the order steps out of line. That is our duty and will forever be our duty.

At the moment, the political situation in the country is a bit messy, but it is not the end of the world. This is the time to restore the orders and implement systems that have been damaged by individuals who are  dreaming of becoming Prime Minister. Do not be deceived, open your eyes, use your minds and follow the clues I have given because I know things you don't know. You only have to trust me, I know what I am doing. This is the time for the South to take control of the situation that has been damaged by money and power greedy individuals and stear it in the right order. Do not be easily manipulated into believing whatever you heard last night in Pasir Gudang. Johor state will never forget that individual who tried to disband the Johor Military Force (JMF) an organisation that has stood since 1886 and that same time, dreaming of diminishing the Sultan's power, belittling our constitution that has been here since before the inception of the country called Malaysia.

To my beloved people of Johor, we must remember that United we stand, divided we fall. As long as the people of Johor are together with HM The Sultan of Johor and I, we can achieve anything for the future of our children and grandchildren. Do not be easily played by the bad influences out there who want to destroy the sovereignty of this state. Look at what I have done for football. It is merely training at driving range before the real tournament.

Don't change the boat if the engine is not broken, don't even change the skipper but allow HM The Sultan of Johor and I guide the skipper for you. Change what needs to be changed and upgrade what needs upgrading for the sake of our beloved country.

HRH Major General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor

Johor Mesti Sentiasa Jadi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth
#JDTuntukSemua
#JDTforAll

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY