'/>

KUCHING: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, jika selama ini, sudah ada hakisan hak negeri Sarawak oleh kerajaan persekutuan, dia bersedia untuk memberikan kembali kepada Sarawak.

"Dalam proses pelaksanaan MA63 (Perjanjian Malaysia 1963), jika kita telah secara tidak sengaja mengambil hak Sarawak, saya bersedia untuk menimbang untuk memberi semula kepada Sarawak. Tetapi ia ia tertakluk kepada tafsiran dan perbincangan yang sedang berlaku di antara kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan.

"Ia adalah perbincangan yang sangat mesra dan mudah-mudahan kita akan tiba pada pemahaman yang akan mencerminkan hasrat rakyat Sarawak serta memastikan bahawa kerajaan persekutuan juga akan menjadi rakan kongsi yang kuat daripada kerajaan negeri," kata Najib pada sidang media pada pilihan raya kecil pusat media Tanjong Datu berikutan pembukaan Medan Selera Lundu di sini hari ini.

Mengenai perkembangan terbaru penurunan kuasa, Najib berkata, lima jawatankuasa yang berbeza telah ditubuhkan untuk membincangkan lima kawasan yang berbeza.

"Perbincangan sedang dijalankan dan mereka akan membuat laporan kepada Ketua Menteri dan saya sendiri dan kami akan membuat keputusan. Tiada tempoh masa segera kerana ia adalah kompleks. Apa-apa kaitan dengan perjanjian sentiasa kompleks, "kata Najib yang melawat Lundu berkempen untuk calon BN Datin Patinggi Datuk Amar Jamilah Anu.

Memetik contoh lebih ramai guru dan doktor untuk Sarawak serta memperkasakan pentadbiran beberapa kementerian seperti kebajikan, beliau berkata ini adalah hasil perbincangan fasa pertama penurunan kuasa.

Fasa kedua, katanya, telah dimulakan tetapi kerana ia melibatkan tafsiran undang-undang, proses itu akan mengambil masa.

Dengan memberi lebih banyak minyak dan gas royalti kepada Sarawak, Najib berkata, kerajaan persekutuan mempunyai beberapa idea untuk memberi lebih banyak pendapatan kepada Sarawak.

"Kami sedang mengkaji kedudukan hasil daripada Sarawak. Kami mempunyai beberapa idea-idea bagaimana kita boleh membantu Sarawak. Kita telah melihat beberapa cara-cara kreatif untuk membantu Sarawak yang masih dibincangkan.

"Saya tidak mempunyai kedudukan untuk mendedahkan. Apabila tiba masanya, kita akan lihat bagaimana kita boleh membantu Sarawak mendapat lebih banyak pendapatan, "kata Najib.

LUNDU -  Calon Parti STAR, Johnny Bob ak Aput pada pagi ini telah mengadakan kempen dengan membuat Tinjauan Mesra ( Walkabout) di   sekitar kawasan Kedai Makan di Pekan Lundu

Beliau dilihat sedang melakukan walkabout di sekitar Pekan Lundu sambil mengedarkan flyers dan gula-gula sambil ditemani oleh 2 orang ahli parti.

Lundu:Kunjungan YAB Perdana Menteri Datuk Patinggi Mohd Najib Run Abdul Razak ke Pekan Lundu bagi Perasmian Medan Selera Lundu pada pagi tadi.

LUNDU - Pengerusi  Pemuda Barisan Nasional (BN) Sarawak yang juga Menteri Kerja Raya ,YB  Dato Sri Fadillah Yusof mengadakan tinjauan mesra disamping turut berkempen untuk calon BN di Pasar Sayur Lundu bersama ahli ahli pergerakan parti.
Foto by Friend of Klxpress Sarawak

| Copyright © 2013 MERADONG TODAY